89/1 haciz ihbarnamesi, İcra ve İflas Kanunu'nun 89. Maddesinde kendisine düzenleme alanı bulan ve icra dosyasında borçlu sıfatı ile bulunan tarafın borçlularından bir alacağının mevcut olması durumunda, bu alacağının borçluya değil de kendisine ödenmesini istemek için gönderilen bir ihtar evrağıdır.
Borçlunun üçüncü kişilerdeki yukarıda belirtilen türdeki bir alacağı talep hakkı ya da taşınır malı haczedilince icra müdürü alacaklının istemi üzerine üçüncü kişiye 89/1 adı altında bir ihbarname gönderir.
Bu gönderilen ihbarnameye de cevap verilmezse 15 gün içinde bankanın menfi tespit davası açması gerekir. Açtığı menfit tespit davasını da toplam 20 gün içinde icra dairesine bildirilmesi gerekir. Eğer bunu yapmazsa banka alacaklının borçluya karşı açmış olduğu takibi ödemek durumunda kalabilir.
Konuyla ilgili İcra Müdürlüğü tarafından gönderilen 89/1 ihbarnamesine karşı üçüncü şahsın 7 gün içerisinde elindekini teslim etmesi veyahut borçlunun kendisinde böyle bir hak ve alacağı olmaması halinde yine aynı süre içerisinde İcra Müdürlüğü'ne karşı vereceği bir dilekçe ile itiraz etmesi gerekmektedir.
Bir banka kendisine gönderilen 89/1 birinci haciz ihbarnamesinden kural olarak tebellüğ ettiği gün itibariyle sorumludur. Tebellüğ tarihinde hesaba bakar, şayet bir alacak varsa haczi uygular, yoksa haczi uygulamaz ve hesaba bloke kaydı da düşmez.
İlgili 26 soru bulundu
Birinci haciz ihbarnamesine itiraz edilmesi oldukça önemli olup, itiraz edilmemesi veyahut itirazın gecikmesi halinde birinci haciz ihbarnamesinin ilgilisi, borçluya ait icra dosyasındaki asıl alacak ve ferilerinden sorumlu olarak dosyaya borçlu sıfatı ile eklenecektir.
İİK' nın 89/4. maddesine göre “üçüncü şahıs, haciz ihbarnamesine müddeti içinde itiraz ederse, alacaklı, üçüncü şahsın verdiği cevabın aksini tetkik merciinde ispat ederek üçüncü şahsın İİK'nun 338/1. maddesi hükmüne göre cezalandırılmasını ve ayrıca tazminata mahkum edilmesini isteyebilir.
İcra ve İflas Kanunu m.89,I hükmüne göre 1, hamiline ait olmayan veya cirosu kabil bir senede müstenit bulunmayan alacak veya sair bir talep hakkı veya borçlunun üçüncü şahıs elindeki bir taşınır malı haczedilirse, icra dairesi, haczi, bir haciz ihbarnamesi ile üçüncü kişiye bildirir.
İkinci Haciz İhbarnamesine İtiraz Edilirse Ne Olur? Üçüncü kişi, ikinci haciz ihbarnamesinin kendisine tebliğinden itibaren yedi gün içinde bu ihbarnameye itiraz edebilir. Üçüncü kişinin ikinci haciz ihbarnamesine itirazda bulunması durumunda kendisine bundan sonra başka bir haciz ihbarnamesi gönderilmez.
Buna rağmen, üçüncü kişi zimmetinde sayılan borcu icra dairesine ödemezse, icra dairesi, alacaklının talebi ile, bu miktarı (borcu) üçüncü kişiden tahsil eder(İİK m.89,III). saptarsa, ihbarnamenin tebliğinden itibaren yedi gün içinde, icra dairesine itirazda bulunabilir.
89/1 İhbarname Talebi: Borçlunun kişi ve kurumlardan olan alacaklarının haczi için ilgililerine İİK.89/1 Haciz ihbarnamesi gönderilmesi taleplerinin oluşturulması için ekrandaki ilgili alanlar doldurulur ve talep oluşturulur. (Gönderiler için fiziki tebligat ücreti ve cevap için masraf tutarı olan 28,00 TL.
Hacizden sonra hesaba giren paralar haciz kapsamına girmez. Banka genelde üçüncü şahıslardaki alacaklarınızın haczi durumunda hesap numaranızı bloke edecektir. Bu nedenle hesap numaranızı bir an önce tekrar kullanabilmeniz için banka ile irtibata geçmeniz gerekmektedir.
89/1 Haciz ihbarnamesi borçlu kişinin alacaklı olduğu herhangi bir kişiye gönderebilir. Örneğin borçlunun annesi, babası, dedesi, şirketi, kurumu, kullandığı bankayı vs. kişi ve kuruluşlara bu ihbarname gönderilebilir. Daha kolay bir anlatımla 89-1 ihbarnamesi “borçluya borçlu olan” herkese gönderilebilir.
Yasal süre içinde itiraz edilmediği gibi paranın bloke edildiği bildirilmiştir. Bu durumda ikinci haciz ihbarnamesinin gönderilmesi ve bu ihbarnameye de itiraz edilmediği takdirde borcun ödenmesi için üçüncü kez bildirim yapılması gerekir.
Birinci haciz ihbarnamesi İcra İflas Kanunu 89. madde ve devamında yer almaktadır. Birinci haciz ihbarnamesine itiraz dilekçesi örneği ise bu ihbarnameye karşı icra dairesine verilecek dilekçe örneğidir. Birinci haciz ihbarnamesine itiraz 7 gün içinde ilgili icra dairesine yapılmalıdır.
89/1 ihbarnamesi ihtiyati haciz kararı var ise ihtiyati haciz kararına istinaden hemen yok ise kesinleşme ile birlikte 3.kişiye gönderilir. olumsuz cevap gelmez ise 89/2 ve yine cevap gelmez ise 89/3 gönderilir.
89/2 olarak da belirtilmektedir. İkinci ihbarnameye süresi içinde itiraz etmeyen ve zimmetinde sayılan borcu icra dairesine ödenmeyen üçüncü kişiye ,on beş gün içinde icra dairesine ödemesi veya bu süre içinde menfi tespit davası açması ,aksi takdirde borcu ödemeye zorlanacağı üçüncü haciz ihbarnamesi ile bildirilir.
İcra takibine borçlunun süresi içerisinde itiraz etmesi halinde ise; alacaklı 6 ay içerinde İcra Hukuk Mahkemesi'nde ”İtirazın Kaldırılması Davası” ya da 1 yıl içerisinde genel mahkemelerde “İtirazın İptali Davası” açmazsa, icra dosyası işlemden kaldırılır.
İİK m. 89'a göre, üçüncü kişi tarafından birinci haciz ihbarnamesine tebliğden itibaren yedi gün içinde itiraz edilmezse mal ya da alacak üçüncü kişinin elinde (yedinde) sayılır.
Üçüncü şahıs, haciz ihbarnamesinin kendisine tebliğinden itibaren yedi gün içinde itiraz etmezse, mal yedinde veya borç zimmetinde sayılır ve kendisine gönderilen haciz ihbarnamesine süresinde itiraz etmediği, bu nedenle de malın yedinde veya borcun zimmetinde sayıldığı ikinci bir ihbarname ile bildirilir.
Borçlu olmamama rağmen birinci haciz ihbarnamesi geldi. Ne yapmam gerekiyor? Bu ihbarname tebliğ edildiğinde icralık olan kişiye ödemeniz gereken bir para veya mal yoksa ihbarnamenin size tebliğinden itibaren 7 gün içerisinde itiraz etmeniz gerekir. Aksi takdirde borç zimmetinizde sayılır.
Alacaklının talebi ile icra memuru üçüncü kişiye haciz ihbarnamesi göndermek zorundadır. Borçlunun annesine, babasına, kardeşine, eşine haciz ihbarnamesi gönderilmesi mümkündür. Şirket ortakları da borçlu şirket yönünden üçüncü kişi sayıldığından şirket ortaklarına üçüncü haciz ihbarnamesi gönderilebilir.
Borçlunun haciz işlemi uygulanacak bir malı bulunmuyorsa, kısmen haczedilebilir mallara yönelik bir haciz işlemine başlanır. Haciz işlemleri başlatılan borçlunun haczedilecek bir malı bulunmuyorsa bu durumda maaşının bir kısmına haciz işlemi uygulanır.
ÜÇÜNCÜ KİŞİNİN BİRİNCİ VEYA İKİNCİ HACİZ İHBARNAMESİNE İTİRAZ ETMESİ Üçüncü kişi kendisine gönderilen birinci haciz ihbarnamesine, tebliğden itibaren yedi gün içinde, takibin yapıldığı icra müdürlüğü nezdinde itiraz edebilir.
Borçlu birden fazla ise, her borçluya ayrı ödeme emri tebliği gerektiğinden, her borçlu için ödeme emrine itiraz süresi de ayrı ayrı başlar. Borçlu yedi gün dolmadan itirazı olmadığını bildirirse, takip kesinleşir; artık bundan sonra borçlu itiraz süresi dolmasa da itiraz edemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri