Bu doku kaplandığında hastanın kan sulandırıcı ilaç kullanımı başka bir operasyon için geçici bir süre kesilebiliyor. Stentin bir ömrü bulunmuyor, hasta kendine iyi baktığı ve doktorunun tavsiyelerini uyguladığı sürece ömür boyu tıkanmadan durabiliyor.
Stent takılan hasta kaç yıl yaşar? Stentlerin belli bir ömrü yoktur.
Son jenerasyon olarak vücutta eriyebilen stentler geliştirilmiştir. Bu stentler altı aydan sonra erimeye başlamakta ve bir-iki yıl içinde tamamen kaybolmaktadır. Stent takılan hastalarda en az bir yıl, tercihen iki yıl mutlaka aspirin ve kan sulandırıcı ilaç alınması önerilmektedir.
Eriyen stentler, metal stentler gibi ömür boyu hastanın damarında kalmıyor. Damar içinde ilk 6 aydan sonra erimeye başlayan ve iki yılda tamamen kaybolan eriyen stent ile kalp damarlarının yapısı bozulmuyor.
Pıhtılaşmadan sorumlu hücreler stent yüzeyine yapışır ve burada büyüyerek pıhtı oluşturur ve bu olay devam ederse stent pıhtı ile tıkanır. Acil olarak tekrar balon-stent yapılması veya bypass cerrahisi gerektiren ani tıkanma oranı %2 civarındadır.
İlgili 35 soru bulundu
Stentler tıkanmama yani içinde tekrar pıhtı oluşturmama esasına dayanır ve bu amaçla kalp damarları içine yerleştirilir. Stentin tıkanmaması için de hastaya ayrıca kan sulandırıcı ilaçlar da verilir böylece stent içinde kan pıhtılaşmaz.
8. Stent takıldıktan sonra yerinden oynar mı? Stent damarın içine gömüldükten sonra ömür boyu burada kalıyor ve kesinlikle yerinden oynamıyor ya da kalmıyor. Hasta ne yaparsa yapsın stendi yerinden oynatması mümkün olmuyor.
Normal stentler en fazka 3 ay uzun süreli stentler 1 sene durabilir. Bu süreler geçmeden bu stentlerin alınması gerekmektedir. Alınmazsa bu stentler taşlaşmaya başlayıp obstruksiyona neden olup böbreğe zarar verebilir.
Standart DJ stentlerin maximum ömrü 3 ay olup süre uzadıkça stentlerde taşlaşma, üreter ve böbreğe yapışma ve şiddetli enfeksiyonlara yol açabilip ciddi komplikasyonlar oluşturabilir.
Stent işleminden 1 gün sonra duş alabilirsiniz. İlk bir hafta ağır kaldırmamanızı, araba kullanmamanızı ve kasık bölgenize dikkat etmenizi öneriyoruz. İlk 15 gün kasık bölgenizde morarma olabilir, zamanla kaybolacaktır. Kasık bölgesinde kanama ve şişlik olursa mutlaka bir hekime başvurunuz.
Anjiyo sırasında bir stent takılabileceği ve bin 500 TL olduğu, ancak stent takılırsa işlemin anjiyo değil stent takılma işlemi olacağı ve bunun da 18 bin 500 TL bedeli olduğu belirtilmiştir.
Balon veya stent uygulanan hastalarda, işlem sırasında kan sulandırıcı ilaç verildiğinden dolayı yatakta yatış süresi anjiyografiye göre bir kaç saat daha uzundur. Stent işleminden sonra doktor 3-6 ay süreyle kan sulandırıcı bir ilaç kullanılmasını (aspirin kullanıyorsanız ek olarak) isteyebilir.
Bir hastaya en fazla kaç stent takılabilir? “Burada bir sınır yoktur. Gerekli olan en az stentin kullanılması tercih edilir. Bir hastaya birden fazla stent kullanılabilir, bu konuda bir sıkıntı yoktur.”
Damar tıkanıklığı için yerleştirilen stentler bazen tıkanabilir. Bu stentlerin tekrar anjiyo ile açılması mümkündür. Benzer bir anjiyo yapılır ve tıkanna stent çoğunlukla balon ya da ilaçlı balonla, bazen tıraşlama ve seyrek olarak da stent içine ikinci bir stent takılarak açılabilir.
Kalbinizdeki sorunların ciddiyeti: Damarlarınızdaki sorunlar sayıca çok fazlaysa veya kompleks yapıda ise tercih bypass lehinedir. Örneğin, üç damarda birden çok ciddi ve uzun darlıklar varsa genellikle bypass tercih edilir. Darlıklar kısa ise ve çok sayıda değilse stent daha iyi bir seçenektir.
Anjiyonun Riskleri Nelerdir? Bütün cerrahi girişimlerde olduğu gibi anjiyo da bazı riskler barındırır. Ancak söz konusu risk faktörleri günümüz teknolojisi sayesinde son derece azalmıştır. Hastanın felç veya kalp krizi geçirme riski ya da yaşamını yitirme riski son derece düşüktür.
Aynı hasta ömründe kaç kez anjiyo olur? Aynı hastanın ömründe anjiyo sayı sınırlaması yoktur. Sadece kasıktan mı anjiyo olunur? Hayır, anjiyo sadece kasıktan yapılmaz, koldan da yapılabilir.
Çok nadiren hastalar üreter ve mesanenin kasılması ile stenti kendiliğinden düşürürler veya bir ucunun idrar kanalından çıktığını görürler. Bu durumda ilgili doktora başvurmak en akılcı yöntemdir.
Balonun içinde röntgen ışınlarını geçirmeyen bir sıvı olduğu için balonun nerede olduğu ve darlığı ne kadar açtığı floroskopi (röntgen ışınları ile canlı ve hareketli görüntüler) ile anlaşılabilir. Daha sonra balonun içindeki sıvı geri çekilir (yani indirilir) ve geri alınır.
Stent takılması sonrasında göğüs ağrısı beklenmemektedir. Stent sonrası göğüste ağrı devam ediyor ise kısa süre içinde sağlık kuruluşlarına başvurmak gerekmektedir. Bu ağrının altta yatan sebebi araştırılmalıdır. Stent sonrasında yağlı gıdaların tüketiminden mutlaka kaçınmak gerekmektedir.
Ancak DJ stent takılması sonrasında hastalarda hematüri, migrasyon, enkrustasyon, stentin kopması, üriner enfeksiyon ve irritatif işeme semptomları gibi şikayetlere neden olmaktadır1.
Stent takıldıktan sonra hasta serviste veya koroner yoğun bakım ünitesine alınır. Hastanede kalma süresi genelde 1-2 gündür.
Örneğin stent takılan hastalarda sigara, stent tıkanma riskini ikiye katlar. İçilen her sigara ile bypass ameliyatına bir adım daha yaklaşılır. Kalp rahatsızlığınız varsa sadece sigara değil; puro, pipo ile nargile gibi tüm tütün ürünlerinden uzak durmanız gerektiğini unutmayın.
Kalp krizi geçiren, by-pass ya da stent uygulanan hastalar için de erken dönemde spor sakıncalı olabilir. Bu hastalar spora başlama zamanını mutlaka doktorları ile görüşmelidirler.
Medicana Sivas Hastanesi doktorlarından Kardiyoloji Uzmanı Uzm. Dr. Ömer Şahin, hareketle, sporla ve koşmakla damara yerleştirilmiş olan stentin yerinden oynamadığını söyledi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri