Birçok koroner ve periferik vasküler stent “MR güvenli”, geri kalanlar ise “MR koşullu” olarak etiketlenmiştir. Dolayısıyla yukarıda tanımlanan hastaya MRG güvenle çekilebilir. Yardımcı Editör Notu: Koroner ve periferik vasküler stentlerin çoğu paslanmaz çelik veya nitinolden yapılmıştır.
MR cihazında yüksek miktarda mıknatıs bulunması sebebiyle metal protez, kalp pili, metal kalp kapakçığı, beyin damarlarına klip tıkılmış kişiler ve iç kulak protezi bulunan hastalar, dişinde diş teli olan hastalarda, emar uygulanmaz. Doktora bu konularda bilgi vermek gerekir.
Röntgen ve tomografisi çektirmek şant sistemine zarar vermez. Manyetik rezonans tetkiki için şant tipinin uygun olması şarttır.
Mr çekimi öncesi takı, mücevher, kemer, toka, metal fermuar, protez diş ve işitme cihazları gibi eşyalar çıkarılmalıdır. Hastanın metal içerikli eşyaları üzerinde bulundurması halinde çekim işlemi gerçekleşmez ve tekrarı yapılır.
Bu nedenle inceleme öncesinde hastanın üzerindeki tüm metal eşyaların, kalem, saat, banka kartları, manyetik kartları, çep telefonunun bırakılması, çıkarılması gereklidir. Manyetik alan aynı zamanda vücudun içerisindeki metalik materyalleri de çekebilir veya ısınmasına neden olabilir.
İlgili 35 soru bulundu
MR cihazının önemli bir parçası büyük bir mıknatısdır. Titanyum dışındaki metalleri çeker. Metal eşya, banka kartı, kredi kartı vb ile MR odasına girilmez. Metal kalp kapakcığı olanlar ve kalp pili olanlara çekilemez.
İlaçlı MR, normal MR çekimine göre ilaçlı bir maddenin hastaya zerk edilmesiyle yapılan bir görüntüleme yöntemidir. MR, tıbbi anlamda en gelişmiş ve en üst düzey görüntüleme yöntemidir. Vücuda zararı olmayan bir yöntemdir.
MR cihazlarına girerken metal eşyalarımızı çıkarmazsak ne olur? MR cihazlarının en önemli parçası içlerinde bulunan ve görüntülemeye yarayan çok güçlü bir mıknatıs olduğundan bütün metalleri çeker ve hatta sizi öldürebilir!..
Çok fazla bir hazırlık gerektirmez. Ancak çekimden önce hastanın üzerindeki metal cisimlerin çıkarılması gerekmektedir. Bunlar; gözlük, bilezik, küpe, kemer ve metalik düğmesinden dolayı kot pantolon gibi eşyalardır.
EMAR öncesinde, genel olarak aç ya da susuz kalmanıza veya özel bir ilaç kullanmış olmanıza gerek yoktur. Bazı EMAR tetkikleri için hastaya önceden bir EMAR kontrast ilacı reçete edilir; size de reçete edilmişse lütfen bu kontrast ilacı tetkike gelirken yanınızda getiriniz.
Teknik açıdan başarılı olan bir stent işlemi sonrası hastanın; ilaçlarını düzenli kullanması, yüksek tansiyon ve diyabet gibi risk faktörlerini kontrol etmesi ve sağlıklı yaşam tarzını uygulamaya başlaması stentin tıkanma veya daralma olasılığını oldukça azaltır. Çoğu hastada stentler ömür boyu açık kalırlar.
stent tıkandığı zaman hastada tekrar GÖĞÜS AĞRILARI ortaya çıkar, zaten hasta bu durumu çok iyi bildiği için kalp damarlarında TEKRAR sorun olduğunu hisseder. Yüzde 10 hastada ise göğüs ağrısını KALP KRİZİ takip eder.
Bazı durumlarda MR taraması önerilmeyebilir. Özellikle vücudunuzda metal içeren bir protez, kalp pili ya da başka bir yabancı cisim varsa, hamileyseniz, çekim öncesinde bu durumu mutlaka belirtmelisiniz.
Eğer hastada herhangi bir endikasyon yoksa rutin olarak çektirmeye gerek yoktur. Ancak hastanın kalp yetersizliği, kapak hastalığı, doğumsal kalp hastalığı, aort genişlemesi gibi takip gerektiren bir hastalığı varsa, bu hastaların kardiyak MR ile takibi ve değerlendirilmesi önerilebilir.
Emar cihazları görüntüler elde edilmek için kullanılan bir manyetik alana sahiptir: Sesleri yaratan ise gradyan bobinler denilen metal bobinlerdir. Metal bobinlerdeki elektrik darbeleri manyetik alanları oluşturur. Oluşan her darbe, bobinlerin titremesine ve yüksek sesler oluşmasına neden olmaktadır.
Hastalar cihaza ve cihazın bulunduğu odaya girmeden önce tüm metal eşyalarını çıkarmalıdır. Cihaz manyetik dalgalarla çalıştığı için küpe, yüzük, saat, fermuar, sutyen kopçası gibi metal parçalar tehlikeye yol açabilir.
Kalp pili, defibrilatör, serebral anevrizma klipsi veya metal işitme cihazınız varsa bu inceleme YAPILAMAZ. Tüm takılarınızı ve işitme cihazı, metal fermuarlı kot pantalon, piercing ve çıkarılabilir diş malzemesi gibi metal nesneleri çıkarmak zorundasınız.
Röntgen filmleri ve bilgisayarlı tomografi (BT) taramalarının aksine MR sağlığa zararlı iyonlaştırıcı radyasyon kullanmaz. Taranan alanın boyutuna ve çekilen görüntü sayısına bağlı olarak 15 ila 90 dakika süren ağrısız bir işlemdir.
İmplant Sonrası MR Çekilmek
İmplant dişi olanlar MR çektirirken herhangi bir sorun yaşamazlar. Keza burada demir ve çelik gibi mıknatıs etkisine yol açabilecek materyaller baz alınmaktadır. Bu tip ürünler MR cihazının içerisinde oluşacak etkiyle mıknatıs etkisine maruz kalabilir.
Baş boyun bölgesi hariç vücudun diğer bölgeleri için MR çekimi gerekiyorsa diş telinin çıkarılmasına gerek yoktur. Baş-Boyun bölgesindeki MR çekimleri sırasında diştelleri görüntünün netliğini bozabilir. Görüntüyü bozmayacak alanda çekilen MR için diş tellerini çıkartmaya gerek yoktur.
Titanyum; ferromanyetik bir malzeme olmadığı için herhangi bir engel teşkil etmez ve endişe duymadan diş implantınz varken MR çektirebilirsiniz.
Emar taramasının yapıldığı gün, üzerinizde metal eşya ve metal içeren (çıtçıtlı body gibi) eşyaları giymemeniz önerilir. Hastanede tüm metal eşyalarınızı ve aksesuarlarınızı çıkarmamız gerektiği gibi kıyafetleriniz yerine de hastane önlüğü giymeniz gerekmektedir.
Emar (MR) olarak da tanımlanan bu manyetik rezonans görüntüleme, belirli anatomik yapıları, diğer yapılardan net olarak ayırt etmek, sağlıklı ve hastalıklı dokular arasındaki farklılıkları saptamak ve tanımlamak için kullanılan bir tıbbi tekniktir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri