Hawking'in 1971'de Einstein'ın genel görelilik kuramından türettiği kara delik alanı teoremi, bir kara deliğin yüzey alanının zamanla azalmasının imkansız olduğunu söylüyor. Zira kara deliklere yaklaşan hiçbir nesne kurtulamıyor ve onlar tarafından yutuluyor.
Einstein'in Genel Görelilik Teorisine göre kara delik, bir olay ufku (event horizon) ile sarmalanmış ve uzay zamanın içeri doğru sonsuza kadar kıvrıldığı tekilliktir. Daha basit tanımlarsak, yüzeyinden ışığın bile kaçamadığı yüksek yerçekimine sahip nesneler.
Kara ve delik
Kara deliklerin varlığı John Michell ve Pierre-Simon Laplace tarafından, birbirlerinden habersiz olarak, daha 18. yüzyılda göz önünde bulundurulmuştur. O zamanlar düşünülen, "kaçış hızı" ışık hızından daha fazla olabilecek, yani ışığın çekimlerinin etkisinden kaçamayacağı kozmik cisimlerin varlığıydı.
Dünya'ya en yakın kara delik "Unicorn" adıyla anılıyor ve yaklaşık 1500 ışık yılı uzaklıkta. Çok düşük kütleli olan kara deliğin, 3 Güneş'e eşdeğer olduğu belirtiliyor.
Olay ufkunun içinde tüm yollar parçacığı kara deliğin merkezine sevk eder. Parçacık için kaçış olanaksızdır. Genel görelilikte olay ufku, ışık ve maddenin artık kaçamadığı bölgeyi sınırlayan kuşağa denir. Olay ufku, herhangi bir fiziksel incelemede bulunamadığımız bir uzay parçasıdır.
İlgili 25 soru bulundu
Merhaba, bu maddeler hiçbir yere gitmez. eğer kara deliğe düşen maddeler bir yere gidiyor olsaydı, o zaman kara delik diye bir şey olmazdı. çünkü biliyoruz ki kara delikler içine madde çektikçe büyür. çektiği maddeyi bir yerlere fırlatsaydı büyüyemezdi zaten. kara delikten fışkıran şey radyasyondur, madde değil.
Gözlemlenebilir evrende bulunan kara delik sayısı tahmini olarak hesaplandı. Yeni bir araştırmaya göre evrende "40 milyar milyar" kara delik (rakamla 40,000,000,000,000,000,000) bulunuyor.
Eğer iki karadelik çarpışırsa, oluşan gravitasyonel dalgalar enerji yayabilir ve bunlar galaksilerin şekillerini ve evrimlerini etkileyebilir. Ayrıca, karadeliklerin çarpışması sonucu oluşan kütle yoğunluğu, tek bir daha büyük karadeliğin oluşmasına neden olabilir.
Güneş'ten çok daha büyük kütleli bir yıldızın bir süpernova ile patlaması ve dış katmanlarını uzaya püskürten yıldızın bir yandan da kendi üzerine çökmesi sonucu bu tip kara delikler oluşur.
Peki bir kara delik bütün evreni parça parça yutabilir mi? Kısa yanıt, 'hayır'. NASA'ya göre, bir kara deliğin tüm evreni yemesi mümkün değil, hatta bütün bir galaksiyi dahi yutamaz.
Bir kara deliğin olay ufku, geri dönüşü olmayan noktadır. Bu noktadan geçen her şey, kara delik tarafından yutulacak ve bilinen evrenimizden sonsuza dek yok olacaktır.
Hawking'in 1971'de Einstein'ın genel görelilik kuramından türettiği kara delik alanı teoremi, bir kara deliğin yüzey alanının zamanla azalmasının imkansız olduğunu söylüyor. Zira kara deliklere yaklaşan hiçbir nesne kurtulamıyor ve onlar tarafından yutuluyor.
Tekillik çevresinde, içinden hiçbir şeyin geri dönemeyeceği olay ufkuna denilen bir sınır bulunur. Kara delikler, birkaç güneş kütlesi büyüklüğündeki küçüklerden, milyarlarca güneş kütlesi büyüklüğünde olan ve galaksilerin merkezinde yer alan süper kütleli kara deliklere kadar değişik boyutlarda olabilir.
Evet, bir kara deliğin dahi sınırlı bir ömrü var. Stephen Hawking 1974'te bu araştırmaları yaptı ve ardından bilimsel jargona 'Hawking radyasyonu' terimini kattı. Ünlü bilim adamına göre bu kara delikler kuantum mekanikleri nedeniyle bir enerji yayıyordu ve bu da giderek küçülüyordu, sonunda da buharlaşıyordu.
Bilim insanlarına göre kara deliğin diğer tarafında ak delik olduğu var sayılmaktadır. Ancak bu teoriyi net bir şekilde kanıtlayan herhangi bir bilgi bulunmamaktadır. Her şeyi yutan cisimler kara delik olarak adlandırılırken, her şeyi kusan cisimler ise ak delik olarak adlandırılmaktadır.
Evrendeki en hızlı olan ışık dahi, bu kara delikten yakayı kurtaramaz. Kara deliklerin boyutlarına göre değişiklik göstermekle birlikte, küçük bir kara deliğe düşerseniz bedeniniz dikey boylamda uzar, yatay boylamda ise sıkışırsınız. Buna bilim insanları Spagettileşme (Spaghettification) ismini koymuş.
Çünkü kara deliğin etrafında büktüğü uzayzaman dokusu zamanla enerji kaybeder. Uzayzamanı büken şey de kara deliğin kendisi olduğu için o da enerji yani kütle kaybeder. Bunun sonucu olarak kara deliğin olay ufku giderek küçülür. Ve yeterince uzun, 10 üzeri 100 yıl mertebesinde bir süre beklerseniz kara delik yok olur.
KARANLIK MADDENİN GİZEMİ
Dr. Nellist, "Karanlık madde, evrenimizdeki maddenin yüzde 80-85'ini oluşturuyor. Karanlık madde denmesinin sebebi ışıkla etkileşiminin olmaması.
''V4641-Sgr'' adı verilen karadelik ise dünyaya 1600 ışıkyılı mesafede bulunuyor. Bu karadelik, ışık hızıyla bize doğru gelecek olsa, 1600 yıl sonra gezegenimiz hiçbir iz bırakmadan yok olacak.
Kara delikler, ışığın bile çekiminden kaçamayacağı kadar yoğun bir çekim alanına sahip, çökmüş yıldızlardır. Kütleçekim dalgalarının 2015'te tespit edilmesi astrofizik dünyasında çığır açarak kara deliklerin varlığını doğruladı.
Nisan 2019'da gök bilimciler görünmez olanı gördü ve ilk kez bir kara deliği fotoğrafladı. Dünya'dan 55 milyon ışıkyılı uzaklıktaki M87 galaksisinde bulunan kara deliğin Güneş'in kütlesinin yaklaşık 6,5 milyon katı olduğu açıklandı. Ortaya çıkan sonuç, bilimi bir kez daha haklı çıkardı.
Dünya'ya 1.500 ışık yılı uzaklıkta bir kara delik keşfedildi. Gaia BH1 adı verilen gök cismi, bilinen kara deliklerin Dünya'ya en yakını unvanını ele geçirdi. Bilinen kara deliklerin çoğuna uzaydaki hareketleri sırasında eşlik eden bir yıldız vardır.
Dünya'ya en yakın kara delik adayı bize yaklaşık 1.565 ışık yılı mesafede bulunuyor. Samanyolu, küçük boyutlardaki kara deliklerle dolu olmalı. Orada bir yerlerde, galaksinin kuytularında saklanan, tahminen 10 milyon ilâ 1 milyar tane yıldız kütleli kara deliğin karanlık ve gizemli bir şekilde gezindiği düşünülüyor.
Tam adı 'J114447.77-430859.3' olan ancak kısaca 'J1144' diye adlandırılan nesnenin Samanyolu'ndaki tüm ışık kaynaklarından 7 bin kat daha fazla parlak olduğu belirtildi. Bilim insanları, J1144'ün son 9 milyar yıllık kozmik tarihin en parlak kara deliği olduğunu kaydetti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri