Bulunuduğumuz ortamda üşümek ya da sıcaktan bunalmak istemeyiz.Termostatik vana bulunduğumuz ortamı konfor şartlarına getirerek tasarruf yapmamızı sağlar.Termostatik vana ısı yalıtımlı evlerde kullanıldığında %30 civarında tasarruf sağlamaktadır.
Oda termostatı belirlediğiniz odanın sıcaklığı doğrultusunda kombinin devreye girmesini sağladığından, diğer odalarda bu doğrultuda radyatör devrede olacaktır. Ancak farklı sıcaklık aralıklarında kullanacağınız odaların olması ve özellikle farklı yönlere bakması durumunda termostatik vana kullanmanız daha doğrudur.
Termostatik vana sayesinde %30'a kadar yakıt tasarrufu sayesinde cihazın yıpranma olasılığı düşecek; verimi yüksek, ömrü uzun olacaktır. Isınma sistemi otomatik balanslandığı için dengeli ısınma, dengeli yıpranma ve konfor seviyesinin üst sıralara çıktığı lüks ısınma koşulları elde etmiş olacaksınız.
Termostatik vanalar ortamın ısısının kontrol altına almak için radyatörleri belirli bir derecede sabitler. Her radyatörün ayrı ayrı kontrol edilmesini sağlayan ürünler böylece evlerin fazla veya yetersiz ısınmasını önler. Bununla birlikte fazla doğalgaz kullanımının önüne geçmek için termostatik vanalar idealdir.
Enerji Verimliliği Kanunu ve İlgili yönetmelikler gereği merkezi sistemlerde, Termostatik Radyatör Vanası 15°C alt sıcaklık ayar özelliğine sahip olmalıdır.
İlgili 36 soru bulundu
Oda termostatı kullanmak kesinlikle bir tasarruf sağlamanızı sağlayacaktır. Bu konuda detaylı bilgiye sahip olmanız hangi termostata gerçekten ihtiyacınız olduğunu öğrenmenizi ve daha kolay karar vermenizi sağlayacaktır.
Termostatik vana mı oda termostatı mı? En ideali, oda termostatı ile termostatik vananın birlikte kullanılmasıdır. Ancak oda termostatını kullandığınız odada termostatik vana kullanılmamalıdır. Çünkü termostatik vana radyatör sıcaklığı istenen seviyeye geldiğinde sıcaklığı sabitler.
Kombinizde "otomatik by-pass sistemi" özelliği yoksa bir adet radyatör veya havlupana Termostatik Vana takılmamalıdır, bu durumda pompa devrdaim hareketini bu radyatör veya havlupan üzerinden yapar ve sıkışma olmaz, burada dikkat edilecek şey bu radyatör veya havlupanın vanaları daima açık olmalıdır.
Termostatik vana kafası yere paralel monte edilmelidir.
Ayrıca bahsetmiş olduğumuz özellikler merkezi sistemde kullanılan TS EN 215'e uygun termostatik vana için geçerlidir. Diğer bireysel veya müstakil kullanımdaki termostatik vanaları direkt kapatılabilir özelliktedir.
Termostatik radyatör vanalarını, ısıtma siteminin tamamen kapatıldığı bahar yaz dönemlerinde '5' konumuna(28 ⁰C) getiriniz. Termostatik radyatör vanalarını, ısıtma siteminin kullanılan kış dönemlerinde 2-4 arasındaki konumlara (16-24 ⁰C arası) getiriniz.
Termostatik vana sürekli olarak oda sıcaklığını ölçer; eğer oda vananın ayarlandığı sıcaklık seviyesinin altındaysa, vana kendini açar ve radyatörü ısıtır. Oda termostatik vana üzerinde belirlenen sıcaklık seviyesine ulaştığında, vana kendini otomatik olarak kapatır.
Termostatik vana, odanızın sıcaklığını istediğiniz seviyede koruyan otomatik kontrol elemanıdır. Plastik başlık içinde bulunan sıvı sensör, oda sıcaklığı arttığında genleşir ve gövde milini iterek vanayı kapatır. Oda sıcaklığı düştüğündeyse büzülür, içeride sıkışmış olan yay mili geri iter, vana tekrar açılır.
Kombiler, çalışma prensibi olarak ayarladığınız dereceyi peteklerdeki suyun sıcaklığına göre dengeler. Bu da oda sıcaklığı veya ortam sıcaklığıyla bağlantısızdır. İşte bu ve benzeri durumların önüne geçmek adına oda termostatı kullanmanız en sağlıklı sonucu almanızı sağlar.
Oda termostatı bulunmayan kombiler, tesisat suyu sıcaklığına göre çalışır.
Termostatın yerleştirildiği konumda önünü kapatan herhangi bir cisim bulunmamalıdır. Bunun sağlanması için termostatların oda içerisindeki yerleşimi için en ideal seçim, duvara monte edilmeleridir. Direkt pencere yanına ya da radyatör yakınına monte edilmemelidir.
Bildiğimiz iki çeşit Termostatik vana vardır. Birisi Burhar hatlarında kullanılan ve termostat + gövde şeklinde iki farklı parçadan oluşan termostatik vana. Diğerleride radyatörlerde kullandığımız termostatik radyatör vanası.
Termostatik vana, sıcaklık sensörüne sahip bir mekanik valftir. Radyatör olarak da bilinen peteklerin sıcak su girişine takılan bu vanalar ortamın ısınını kişilerin tercihine göre dengede tutar. Sıcaklık sensörü, vananın içindeki sıcaklığı ölçer ve bu değere göre vananın açılmasını veya kapanmasını sağlar.
Mix valve karışım vanası, ısıtma sisteminden gelen sıcak su ve şebekeden gelen soğuk suyu karıştırarak, sürekli olarak son kullanıcının istediği sıcaklıkta sabit bir kullanım suyu elde edilmesini sağlar.
Termostatik radyatör vanalar genellikle banyolarda veya duş odalarında önerilmez, çünkü bu tür vanalar, duştan veya banyodan gelen ekstra ısı ile karışır ve yoğuşmayı azaltmak için gereksiz yere radyatörü kapatır.
Termostatik petek vanaları kadran 0'ı gösterecek şekilde saat yönünde döndürülerek kapatılır. Termostatik vana yoksa radyatörün sağ tarafında yer alan ikinci vanayı bulup daha fazla dönmeyene kadar saat yönünde çevirerek de petekleri kapatabilirsiniz.
Her petekte sıcak su girişi ve su çıkışı olacak şekilde iki vana olur. Bu vanalardan sıcak su girişi genellikle üstte yer alır. Kalorifer petek vanalarının ikisi de altta ise sağdaki sıcak su girişi, soldaki ise su çıkışıdır. Petek vana ayarı yapılırken su çıkış vanasının tam olarak açık konumda olması gerekir.
Eğer oda termostatı yok ise oda içindeki sıcaklık bir termometre yardımı ile ölçülebilir ve gece 18 ⁰C olacak şekilde kombi üzerinden sıcaklık ayarlanmalıdır.
oda termostatı hangi kombiler ile uyumludur. Ürün gamımızda yer alan oda termostatlarının tümü; 220 V ve kuru kontak aç/kapa sistemiyle çalışan tüm kombi markalarıyla uyumlu olarak çalışmaktadır.
Öncelikle bilinmesi gereken oda termostatı kullanılmadığı durumlarda kombiler nasıl çalışır? Eğer bir oda termostatı kullanmıyorsanız kombiniz ayarladığınız kalorifer suyu sıcaklığına göre çalışır ve bu ayar sıcaklığına yaklaştıkça modülasyon kabiliyetince kombi gücünü kısmaya başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri