Bazı stepne lastiklerin üzerinde ilerlerken araç hızını düşük tutmak gerekiyor. Araç hızının sınırlandırıldığı stepne lastiklerin üzerinde hız sınırları belirtilmektedir. Normal sürüş lastiklerinin aksine acil durumlar için tasarlanan bu lastikler ile 80 km/s hızın üzerine çıkmamaya özen göstermelisiniz.
Stepne lastiklerin 50-80 km arasında geçici olarak kullanılması gerekir. Bu sürenin uzaması veya kısalmasını aracın kullanım şekli ve yol şartları belirler.
Ancak lastik performansı, boyutları ve dayanıklılığı açısından standart oto lastiklerinden zayıf kalır. Ayrıca stepneye göre balans ayarı yapılmadığı için süspansiyon ve performans konusunda da istenen sonuç alınamaz. Bu nedenle stepne ile sürekli sürüş yapmak ya da yüksek hızda araç kullanmak sağlıklı değildir.
Yani her 10000 km'de lastiklerden birini stepne yapıyorsunuz. Böylelikle hem stepne lastiği kullanılmadan çürümemiş oluyor, hem de lastik değiştirme zamanını uzatmış oluyorsunuz.
Kısa sırt derinliğine sahip hafif lastiktir. Gerek standart gerekse de geçici yedek lastik çeşitlerinden daha küçüktür ve daha yüksek şişirilme basıncı gerektirir - genellikle 4,1 bar (60 psi).
İlgili 35 soru bulundu
Esasında aracın muayeneden geçebilmesi için stepne şarttır; üstelik stepne olmayışı “ağır kusur” kapsamındadır ve yeniden vize işlemi gerekir. Ancak, yukarıda da açıkladığımız gibi artık otomobil üreticileri araçları stepne ile teslim etmek yerine, lastik tamir kiti ile teslim etmeyi tercih etmektedir.
Cevap: Merhaba. Mini stepnelerimiz 16 janttır. Eğer jant aralığı uygunsa 5*98 aracınız için uyumludur.
Peki aracı vizeye götürürken stepne olmaması ağır kusur mu? Tüvtürk stepne hafif mi yoksa ağır kusur mu? Cevabımız evet. Araç muayenesinde stepne zorunludur ve stepne olmaması ağır kusur sayılmaktadır ve vize tekrar gerekmektedir.
Muayene sırasında araçta yedek lastik bulunmaması ağır kusur olarak kabul edilmektedir. Dolayısıyla araç muayeneden geçemez.
Trafik ve lastik firmalarından alınan bilgilere göre küçük boy stepne kullanımında her hangi bir yasal engel yoktur. Küçük boy stepnelerin üzerine bu ibareleri koyarak da sürücüleri lastiği geçici olarak kullanmaları konusunda uyarıyoruz. Türkiye'de de zamanla tüm araçlar bu modern uygulamaya geçilecektir'' dedi.
Mini stepne lastik türünün ölçülerine gelecek olunursa mini stepne ölçüleri normal olarak kullanılan bir araçta 225-17' dir. Mini stepnede bu ölçü değeri değişiklik göstererek 110- 16'dır. Bu stepnenin ağırlığı ise 7 veya 8 kg ağırlığındadır.
Araç lastik ömrü için yapılan araştırmalar ise ortalama mesafenin 30.000 ile 100.000 km arasında olduğunu gösterir. Ancak aracınızı sürekli "normal" yol yüzeylerinde kullandığınızda lastiklerin ortalama ömrü yaklaşık 65.000 km'dir.
stepnenin amacı sizi en yakın tamir noktasına kadar götürecek kadar lastik görevi görmesidir. bagajda yer kapladığı alanı standart lastik gibi düşünürseniz ince olmasının sebebini de anlarız. ilave olarak stepne ile yüksek hızlara çıkmamak gerektiğini de hatırlatmak isterim.
Patlak lastikle, tekerleğe zarar vermeden birkaç yüz metre gidebilmek mümkün. Tabii bunun için hızınızın saatte 30 kilometrenin altında olması gerek.
Stepne, yedek lastiğin diğer adı olarak da bilinen bir araç ekipmanıdır ve genellikle otomobillerde kullanılır. Araçların normal lastiklerinde meydana gelebilecek bir patlama, delinme veya hasar durumunda, sürücülerin seyahatlerine devam etmelerini sağlayan bir yedek lastik adı stepne olarak işlev görür.
Havasız gitmenin, lastiğe aşırı yüklenilmesine sebep olacağı ve düzensiz aşınma, lastik ömrünün azalması ve hatta direksiyon hakimiyetinin zayıflayıp, kazaya sebebiyet verebileceği akılda tutulmalı ve lastiğin havası ortalama her 15 günde bir kontrol edilmelidir.
Aracınızda kırık bijon varsa muayeneden geçemezsiniz - YouTube.
Ruhsatta yazan koltuk sayısı ve araçta bulunan koltukların toplam sayısı ve ayrıca koltukta bulunan emniyet kemerlerinin eksiksiz ve düzgün bir şekilde çalışıyor olması kontrol edilir. Koltukların üzerinde yırtık veya sökük gibi hasar olsa dahi araç muayenesinde hiçbir sorun teşkil etmediği bilinir.
TÜVTÜRK Araç Muayenesi'nde lastiklerin diş derinliği kontrol edilir, lastik diş derinliği1.6 mm (motosikletlerde 1 mm) altında ise araç muayeden kalır. Lastik desenlerinin farklı olması “Ağır Kusur” değildir.
Ulaştırma Bakanlığı Kara Ulaştırması Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Nesip Kemaloğlu, araç muayenesindeki kusurların derecelendirilmesi ile ilgili tekrar bir çalışma yaptıklarını ve uzun farlardaki kusurların ağır kusur olmaktan çıkartılarak hafif kusur kapsamına alındığını söyledi.
Öncelikle, araç ilk yardım çantası ve yangın tüpü ile reflektör olup olmadığı yetkililer tarafından muayene esnasında mutlaka kontrol edilen maddelerin arasında yer alır. Araç muayenede ilk yardım çantası yoksa bu durum “hafif kusur” olarak kabul edilir.
Farklı yöndeki lastiklerin patlaması, aracın farklı tepkiler vermesine sebep olabilir. Örneğin arka lastiğiniz yüksek hızda patlar ise, otomobilin dengesi bozulacaktır. Arka lastiğin patlaması, ön lastiğe nazaran kaza riskini fazlasıyla arttırır. Eğer ki ön lastiğiniz patlar ise direksiyon aniden sertleşir.
Lastikler satın alınırken JATMA'nın tavsiye ettiği şekilde 10 yıl ömür ve uygun saklama koşulları göz önünde bulundurulmalıdır. Eğer lastik 2 yıl önce üretilmiş ve doğru şekilde saklanmış ise, doğru kullanım ile 8 yıllık daha ömrü var demektir.
Aracınızın diğer lastikleri ile kesinlikle uyumlu olmalıdır ve isminden de anlaşılacağı üzere sadece geçici olarak kullanılmalıdır. Boyut olarak size bir avantaj sağlamasa da yük olarak bir avantaj sağladığı söylenebilir ve tam boyut uyumlu olması da fren sisteminizi ve çekiş kontrolünüzü etkilemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri