Esasında aracın muayeneden geçebilmesi için stepne şarttır; üstelik stepne olmayışı “ağır kusur” kapsamındadır ve yeniden vize işlemi gerekir. Ancak, yukarıda da açıkladığımız gibi artık otomobil üreticileri araçları stepne ile teslim etmek yerine, lastik tamir kiti ile teslim etmeyi tercih etmektedir.
Araç muayenesinde stepne zorunludur ve stepne olmaması ağır kusur sayılmaktadır ve vize tekrar gerekmektedir.
Stepne lastik her araçta olmazsa olmaz bir yedek güvenlik ekipmanıdır. Bu nedenle istisnasız her araçta bulunmalıdır.
Kusurlu frenler, eksik veya çalışmayan emniyet kemerleri, ön cam çatlağı, arızalı silecek suyu pompası, elektrik aksamı ve kalorifer sistemindeki arıza, şase ve kaporta çürükleri gibi nedenlerle araçlar "emniyetsiz" veya "ağır kusurlu" sayıldığından muayeneden geçemiyor.
İlgili 39 soru bulundu
Ulaştırma Bakanlığı Kara Ulaştırması Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Nesip Kemaloğlu, araç muayenesindeki kusurların derecelendirilmesi ile ilgili tekrar bir çalışma yaptıklarını ve uzun farlardaki kusurların ağır kusur olmaktan çıkartılarak hafif kusur kapsamına alındığını söyledi.
Lastik desenlerinin farklı olması “Ağır Kusur” değildir. Lastiklerin durumu kontrol edilir; lastiklerde araç güvenliğini tehlikeye atacak yıpranma, patlama, hasar var ise “Ağır Kusur” olarak muayene raporu tutulur.
Stepnesiz Araç Muayeneden Geçer mi? Esasında aracın muayeneden geçebilmesi için stepne şarttır; üstelik stepne olmayışı “ağır kusur” kapsamındadır ve yeniden vize işlemi gerekir.
Stepnenin olmaması durumunda aracın yolda kalma riski yüksektir. Çünkü zarar gören lastikle trafikte ilerlemek çok büyük riskler doğurabilir. Araçta stepne olmadığında trafik güvenliğini ve sürücü güvenliğini sağlamak için lastiği zarar gören aracın çekici ile taşınması zorunlu hale gelir.
OTOMOBİL İÇİNDE YER TASARRUFU SAĞLAR
Bazı araç sahiplerini kayıplar yaşanmasına rağmen yine de stepneyi aracında bulundururken, bazıları ise çakmak şarjına bağlı mini hava kompresörü ya da lastik tamir spreyi bulundurmayı tercih ediyor.
Ancak ilgili araçlarda yangın söndürme tüplerinin bulundurulmaması hafif kusur olarak sayılmaktadır. Bu sebepten ötürü de muayene geçişlerinde herhangi bir engel sayılmamaktadır.
Kusurlu frenler, eksik veya çalışmayan emniyet kemerleri, ön cam çatlağı, arızalı silecek suyu pompası, elektrik aksamı ve kalorifer sistemindeki arıza, şase ve kaporta çürükleri gibi nedenlerle araçlar "emniyetsiz" veya "ağır kusurlu" sayıldığından muayeneden geçemiyor.
Havalı Frenler, Mekanik Freni Sistemi, Kontrol bağlantı Uçları, Frenlerin Serbestliği, Yay Kurmalı El Fren Sistemi, Direksiyon, Görüş alanı, Dikiz Aynası, Camlar, Aydınlatma, Kısa Huzmeli Far, Park Lambası, Geri Vites Lambası, Dörtlü İkaz Sistemi, Elektrik Kabloları: Hafif Kusurlu Sayılır.
Belirlenen yasalar dahilinde App plakaya sahip araçlar ne yazık ki muayeneden geçemiyor. Üstelik bu plakalar ağır kusur olarak sayılmaktadır. Bunun sebebi ise plakanın EDS yani Elektronik Denetleme Sistemi tarafından algılanamamasıdır. Bu plakaların acil bir şekilde standart plaka ile değiştirilmesi gerekmektedir.
Stepnesi olmayan araç muayeneden geçer mi ya da trafik kontrolünde stepnesi olmayana ceza var mı soruları da sıklıkla soruluyor. Yasa gereği, stepne bulundurmak binek araçlar için zorunlu değil. Trafik kontrolünde stepne var mı diye de bakılmıyor.
Ticari olarak kayıt ve tescil edilmiş araçlardan muayenesi Ağır Kusurlu veya Emniyetsiz sonuçlanan araçların muayene raporlarına "Araç Trafiğe Açık Karayollarında Kullanılamaz" ifadesi yazılır.
Stepne, lastiğinizden birinin delinmesi, hasar görmesi veya artık sürülememesi durumunda kullandığınız ekstra lastiğe verilen addır. Yoğun kullanımı stepne olarak geçse de Türkçedeki karşılığı yedek lastiktir.
Max.80-50 km/h arası olur o da. Mümkün olduğu kadar ince stepneyi kullanmayın fazla. Tam boy stepne kullanılırsa normal lastik gibi kullanılabilir. Ama ince stepne varsa en yakın lastikçiye kadar kullanılmalı.
Hafif kusurlu işlemler arasında yer alan araç yangın söndürme tüpleri muayeneden geçişi engellememektedir. Buna göre özellikle de kişilerin akıllarında yer alan yangın tüpü muayenede hafif kusurlu mu sorusu da ortadan kalkmış olacaktır.
Öncelikle, araç ilk yardım çantası ve yangın tüpü ile reflektör olup olmadığı yetkililer tarafından muayene esnasında mutlaka kontrol edilen maddelerin arasında yer alır. Araç muayenede ilk yardım çantası yoksa bu durum “hafif kusur” olarak kabul edilir.
Türkiye de dilimize istetme olarak yerleştirilen stepne otomobil, kamyon ve otobüsler gibi ticari araçlarda, kısaca lastik tekerlekli tüm motorlu taşıtlarda bulunan yedek lastiğe stepne denir.Stepne bulunan araçlarda belirli zaman dilimlerinde yedek lastiğin hava basıncı kontrol edilmelidir.
Araç kaç tekerlekli olursa olsun, üzerinde eksik sayıda lastik var ise ağır kusur kabul edilir. Araçlarınızın lastiklerinin yanak kısmında oluşmuş balonlar ağır kusur sayılmaktadır. Lastiklerde tehlike arz edecek yarıklar, yırtıklar ve kesikler var ise ağır kusur sınıfına girmektedir.
Farklı boyutlardaki lastikler muayenede sorun teşkil eder mi sorusunu aratan bir çok araç sahibi bulunuyor. Bu konu hakkında sizlere makalemizde detaylı bilgiler vermek istiyoruz. Öncelikle hemen belirtelim ki farklı ebatlardaki lastikler araç muayenesinde geçmez.
Ruhsatta yazan koltuk sayısı ve araçta bulunan koltukların toplam sayısı ve ayrıca koltukta bulunan emniyet kemerlerinin eksiksiz ve düzgün bir şekilde çalışıyor olması kontrol edilir. Koltukların üzerinde yırtık veya sökük gibi hasar olsa dahi araç muayenesinde hiçbir sorun teşkil etmediği bilinir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri