Cezayir'in İşgali, 14 Haziran-7 Temmuz 1830 tarihleri arasında Fransa Krallığı'nın Osmanlı İmparatorluğu'na bağlı Cezayir-i Garp Eyaleti'nin merkezi Cezayir'i işgal ettiği askerî harekâttı. Cezayir'in işgali ile birlikte Cezayir'de 300 yıldan fazla süren Osmanlı egemenliği sona erdi.
Oruc Reis'in ölümü üzerine yerine geçen Hayreddin Paşa (Hızı r Reis), Osmanlı sultanı Yavuz Sultan Selim'e itaat etti. Sultan Selim ise emrine 2000 asker vererek onu Cezayir Beylerbeyi tayin etti. İşte bu tarihten itibaren (1518) Cezayir'de Türk hakimiyeti resmen başladı.
Fransız Cezayiri veya Fransa Cezayir Mandası (Fransızca: Algérie Française, Arapça : الاحتلال الفرنسي للجزائر)b 1830 - 1962 yılları arasında Cezayir'de var olmuş Fransız sömürgesi.
Cezayir Adası'nın Fethi, Osmanlıların elindeki Cezayir kentinin açıklarında bulunan ve 1510 yılından beri İspanyol İmparatorluğu'nun işgalindeki Cezayir Adası'nın (Peñón de Argel) 1529 yılında Barbaros Hayrettin Paşa komutasındaki Osmanlı birliklerince kuşatılıp ele geçirilmesiyle sonuçlanan askerî harekât.
Fransa'nın Cezayir'i İşgali ve Abdülkadir'in Yükselişi
Bu konudaki tartışmalar Cezayir Dayısının Fransız konsolosuna hakaret etmesiyle yeni bir boyut kazanmış, sonuçta bunu bahane eden Fransa 1830 yılında Cezayir'i işgal etmişti.
İlgili 20 soru bulundu
Cezayir'in İşgali, 14 Haziran-7 Temmuz 1830 tarihleri arasında Fransa Krallığı'nın Osmanlı İmparatorluğu'na bağlı Cezayir-i Garp Eyaleti'nin merkezi Cezayir'i işgal ettiği askerî harekâttı. Cezayir'in işgali ile birlikte Cezayir'de 300 yıldan fazla süren Osmanlı egemenliği sona erdi.
Bununla birlikte Fransa, Cezayir'in bağımsızlığını ilan ettiği tarihe kadar sivil Cezayirlileri sistematik bir şekilde katletmiştir. Cezayirlilere göre, Fransa'nın 132 yıl süren işgali sırasında 1 milyondan fazla insan öldürülmüştür.
Hızır Reis, stratejik bir kararla Yavuz Sultan Selim'e bir heyet göndererek topraklarının Osmanlı hakimiyetine kabulünü istedi. Böylece Cezayir, Osmanlı Devleti'nin bir toprağı haline geldi. Yavuz Sultan Selim adına para bastırarak, hutbe okutarak bağlılığını bildiren Hayrettin Reis, Cezayir Beyi olarak atandı.
Buna karşın Cezayir halkı dinî kimliğini korumayı başarmıştır. Günümüzde Cezayir nüfusunun tamamına yakını Müslümandır. Ülkede Malikî mezhebi yaygın olup, Hanefî ve İbadî mezheplerine mensup az sayıda insan da bulunmaktadır.
Etnik açıdan bir İslam, Arap ve Berberi ülkesidir. Ülke ismi (El Cazayir) Arapçada "adalar" anlamına gelir.
Cezayir hükûmetinin zaferi. İslami Selamet Cephesi'nin galip çıktığı 1991 seçimleri, askeri darbe ile iptal edildi. FIS taraftarı AIS, 1997'de artan sivil ölümleri sonucu tek taraflı ateşkes ilan etti. Cezayir yönetiminin 2000 yılında yürürlülğe koyduğu barış planı sonrası çatışmalar azaldı.
Fransa'nın Cezayir'i İşgali Fransa Krallığı'nın Osmanlı İmparatorluğu'na bağlı Cezayir-i Garp Eyaleti (diğer adıyla: Cezayir Beylerbeyliği)'ni işgalidir. 1827- 1830 arası işgal öncesi Cezayir abluka altına alınmıştır.
Kısa tarihçe: 1517 yılında Osmanlı İmparatorluğu idaresine geçen Mısır, 1914 yılına kadar resmen İmparatorluğun parçası olarak kalmıştır. Ancak, 1798-1801 yıllarında Fransa ve 1882'de Birleşik Krallık tarafından işgal edilmiş ve bu ülkenin fiili himayesine girmiştir.
Cezayir yüz ölçümü toplam 2.381.741 kilometre karedir. Cezayir başkenti yine Cezayir'dir. Cezayir etnik açıdan İslam, Arap ve Berberi ülkesidir. Ülkenin ismi Arapça olarak “adalar” anlamına gelir.
Cezayir'de sokakta alkol içmek kesinlikle yasaklanmış durumda ve alkollü içecekler sadece özel olarak belirtilmiş alanlarda satılıyor. Ülkedeki hemen tüm restoranın menüsünde de alkol içecekler ve özellikle ünlü Cezayir şaraplarını bulmanız mümkün.
Afrika'nın en geniş topraklarına ve önemli doğalgaz ve petrol rezervlerine sahip Cezayir, söz konusu kıtanın (Güney Afrika, Nijerya ve Mısır'ın ardından) en büyük 4'üncü ekonomisi Konumundadır. karşın, kişi başına düşen gelir açısından alt orta gelirli bir ülke statüsündedir.
Cezayir, Afrika'nın kuzey kısmında yer alır. Tunus, Libya, Fas, Mali, Nijer ile sınır komşusudur. Batı Sahra ile komşuluğu olan ülkenin, aynı isimli şehri Akdeniz'in kıyısında yer alır.
Cezayir Türkleri (Arapça: الأتراك في الجزائر Fransızca: Turcs en Algérie), Türk-Cezayirliler olarak da bilinen Cezayir'deki Türklerdir. Osmanlı İmparatorluğu'nun Cezayir'i fethetmesiyle birlikte, Türkler ilk kez Cezayir'e yerleşmiştir. Cezayir'deki Keçiova Camii, 1612 yılında Osmanlı Türkleri tarafından yaptırılmıştır.
Abdülkadir el-Cezairî, tam adı Abdülkadir bin Muhyiddin bin Mustafa el-Hasanî el-Cezairî (Arapça: عبد القادر الجزائري; d. 6 Eylül 1808, Guetna - ö. 26 Mayıs 1883, Şam), 19. yüzyılda Cezayir halkının Fransız boyundurluğuna karşı mücadelesine (1840-1846) önderlik eden ve Cezayir Devleti'nin temelini atan din adamı ve ...
Ülke, tam bağımsızlığını 1878 yılında kazanmış ve bu bağımsızlık 13 Temmuz 1878 Berlin Anlaşması ile uluslararası olarak tanınmıştır. 26 Mart 1881 yılında Krallık ilân edilmiştir (Armaoğlu; 1997). Bu dönemde Romanya Krallığı, Osmanlılardan Dobruca'yı da alarak topraklarına katmıştır (Uçarol; 2000).
8. maddede çok eşliliğe açık bir şekilde müsaade edilmiştir.
Muhammed Budiaf (23 Haziran 1919 – 29 Haziran 1992, Arapça: محمد بوضياف, Latin harfleriyle Arapça: Muḥammad Bū-Ḍiyāf, ayrıca bilindiği isim: Si Tayeb el Watani), Cezayirli bir siyasi lider ve Cezayir Bağımsızlık Savaşı'na (1954 – 1962) öncülük eden devrimci Ulusal Kurtuluş Cephesi'nin (FLN) kurucularından biriydi.
1830'da Fransa sömürgesi haline gelen Cezayir, 1954'te başlayan kurtuluş savaşı sonunda 1962'de bağımsızlığını elde etmiştir. Ülke 1989 yılına kadar bağımsızlığı kazanan kadroların oluşturduğu Ulusal Kurtuluş Cephesi (FLN) tarafından yönetilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri