Stopaj ödemeleri aylık, üç aylık ya da yıllık olarak yapılabilir. Aylık ödemeler gelirin elde edildiği ayı takip eden ayın 26. gününe kadar, üç aylık ödemeler gelirin elde edildiği üçüncü ayı takip eden ayın 26. gününe kadar yapılmalıdır.
Stopaj vergileri üç aylık aralıklarla da ödenebilir. Üç aylık stopaj vergisi ödenirken, ödemenin alınacağı ayı takip eden üçüncü ayın 26. gününe kadar muhtasar beyanname ile bildirilir ve ödenir. Stopaj vergisi yıllık gelir beyannamesi ile belirlenip her yılın Mart ve Temmuz aylarında iki taksit olacak şekilde ödenir.
Üç aylık aralıklarla veya iki ayrı taksit şeklinde de ödenebilen stopaj kesintisinin çevrim içi kanallar üzerinden yatırılması da söz konusudur.
- 6 aydan az süreyle (6 ay dâhil) elde tutulanların elden çıkarılmasından doğan kazançlardan %5, - 1 yıldan az süreyle (1 yıl dâhil) elde tutulanların elden çıkarılmasından doğan kazançlardan %3, - 1 yıldan fazla süreyle elde tutulanların elden çıkarılmasından doğan kazançlardan %0.
Brüt kira bedelinin %20'si stopaj oranıdır. Kira sözleşmesinde brüt kira bedeli belirtilmediyse net kira oranı 1,25 ile çarpılarak ya da 0,80'e bölünerek brüt kira bedeli hesaplanabilir. Örneğin 4.000 lira brüt kira bedeli olan bir işyerinin %20'si yani 800 lira stopaj vergisidir.
İlgili 36 soru bulundu
Brüt tutarın %20'si ise vergi tutarıdır. Brüt kiranın %20'sini hesaplarken işlem kolaylığı sağlamak isterseniz brüt kirayı 5'e bölebilirsiniz. Mesela net 1000 TL olunca brüt 1000 x 1,2 = 1250 TL olur. Stopaj da 1250 / 5 = 250 TL olur.
Kira ödemeleri üzerinden yapılan stopaj kesintisine kira stopajı denir. Belirtmek gerekir ki yalnızca ticari taşınmazlara ilişkin kira ödemeleri üzerinden stopaj vergisi alınması söz konusudur. Kirayı ödemekle yükümlü olan kiracı, brüt kira bedeli üzerinden stopaj kesintisi yapıp devlete ödemelidir.
Brüt kira bedelinin %20'si stopaj oranıdır. Kira sözleşmesinde brüt kira bedeli belirtilmediyse, net kira oranı 1.25 ile çarpılarak ya da 0.80'e bölünerek brüt kira bedeli hesaplanabilir.
Brüt kira bedelinin %20'si stopaj oranıdır. Kira sözleşmesinde brüt kira bedeli belirtilmediyse net kira oranı 1,25 ile çarpılarak ya da 0,80'e bölünerek brüt kira bedeli hesaplanabilir.
Kira stopajı ödenmediği takdirde kiralanan taşınmazın temerrüt nedeni ile birlikte tahliye işlemleri yapılmaktadır. Sorumluluk kiracıda olduğu için stopajın geciktirilmesi durumunda ortaya çıkacak temerrüt faizi kiracı aleyhine stopaj üzerine eklenmektedir. Ödeme yapılmaması durumunda ise haciz işlemi başlatılabilir.
Stopaj (kaynaktan kesme), gelir vergisinde, özellikle maaş ve ücretlilerin vergi borçlarının ödenmesinde, gelir henüz sahibinin eline geçmeden verginin kesilmesini ifade eder.
Eğer Türkiye'da senede 1,000,000 TL kazanıyorsanız, toplam verginiz 411,016 TL olacaktır. Yani, net maaşınız yıllık 588,984 TL, aylık 49,082 TL olacaktır. Ortalama vergi oranınız 41.1% ve marjinal vergi oranınız 41.8% olacaktır.
Stopaj: 20 TL'dir. Bu tutarı, müşteriniz sizin adınıza vergi dairesine ödeyecektir. Size brüt tutar üzerinden bu tutar düşülerek, ödeme yapılacaktır.
Stopaj Ne Zaman Ödenir? Stopaj ödemeleri aylık, üç aylık ya da yıllık olarak yapılabilir. Aylık ödemeler gelirin elde edildiği ayı takip eden ayın 26. gününe kadar, üç aylık ödemeler gelirin elde edildiği üçüncü ayı takip eden ayın 26. gününe kadar yapılmalıdır.
Stopaj, verginin ödenme şeklidir. Muhtasar ise stopaj aracılığı ile kesilen vergileri ifade eder. Yani muhtasar bir vergi çeşidi iken stopaj, verginin ödenme şeklidir. Stopaj yolu ile kesilen vergiler, muhtasar beyannamede belirtilerek vergi dairesine ibraz edilir.
Muhtasar beyanname aylık ya da üç aylık periyotlarda beyan edilir. Üç aylık beyan kapsamına girebilmek için vergi dairesi konuyla ilgili olarak bilgilendirilmeli ve işyerinde çalışan personel sayısı 10 ve daha az olmalıdır.
Kira stopaj vergisinin amacı nedir? -Vergi gelirlerinin daha hızlı tahsil edilmesi sağlanıyorç Tahsil süresi uzayan vergi enflasyonla azaldığı için ne kadar hızlı tahsil edilirse değerindeki kayıp da o ölçüde azalmış oluyor. -Gelir vergisini toplamak için yapılan maliyetleri azaltmak amaçlanıyor.
Brüt Kira : 2000 / 0,80 = 2500 TL. Kira Stopajı : 2500 * 20 / 100 = 500 TL.
Konut kiralamalarında yıl içinde kesinti-stopaj yoluyla vergilendirme olmadığından vergi iadesi imkânı da olamıyor. İşyerlerini mülk sahibinden kiralayan işletmeler her ay bir yandan mülk sahibine net kira öderken, diğer yandan Maliye'ye brüt kira üzerinden yüzde 20 oranında gelir vergisi stopajı öderler.
Yani işyerinin kiracıları, ödeyecekleri brüt kira üzerinden %20 oranında vergi kesecekler ve iradı elde eden adına vergi dairesine ödeyeceklerdir. Kimlerin hangi ödemeler için vergi kesintisi yapmak zorunda olduğu Gelir Vergisi Kanunu'nun 94. maddesinde sayılmıştır.
Dairemizce de benimsenen Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun 02.10.2002 tarih ve 2002/19-712 E-2002/660 K sayılı içtihadında da belirtildiği gibi kiralayan kurumlar vergisine tabi ise kiracının stopaj değil KDV ödemesi gerekir.
Kira stopajı ödemeleri, 1 yıl içerisinde Mart ve Temmuz aylarında 2 eşit taksit üzerinden ödenmektedir. Bu sebepten dolayı kira stopajının Mart ayında beyan edilmesi gerekir. İki eşit taksit üzerinden ele alınmaktadır ve ardından Mart ile Temmuz aylarında ödemesi gerçekleştirilir.
Kira stopajı vergisi brüt kira tutarına %20 oranında yansıtılır. Mal sahibine aylık olarak kira ödeyen kiracı kira sözleşmesinde belirtilen kira ücretinin %20'sini her ayın 23. gününden itibaren vergi dairesine ödemelidir. Kiracı stopaj vergisini ödemediği takdirde taşınmazdan tahliyesi istenebilir.
Kira stopajı; Gelir Vergisi Kanunun 94. maddesi kapsamında kiraya verilen mallar üzerinden kesilen vergiye denir. Bu terim; tüzel ya da gerçek kişilere ait mülklerin işyeri amaçlı kiraya verilmesi durumunda, brüt kira bedeli üzerinden kesintiye tabi tutularak kiracı tarafından vergi dairesine ödenen vergiyi ifade eder.
İş yeri kira gelirleri için geçerli olan beyan sınırı ise 2023 gelirleri için 150 bin lira (gelir vergisi tarifesinin 2. dilimi) olarak uygulanacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri