Stratejik düşünme, uzun vadeli hedeflerinize ulaşmak için bir plan geliştirme sürecidir. Bu süreç, hedeflerinizi belirlemeyi, alternatifleri değerlendirmeyi, analiz yapmayı ve bir plan oluşturmayı içerir. Stratejik düşünme, hem kişisel hem de profesyonel yaşamınızda size yardımcı olabilir.
Stratejik düşünme, belirli bir sistem bakış açısını benimseyerek hedef odaklı olmayı, hipotez yönelimli hareket etmeyi, zamanında düşünerek fırsatları değerlendirmeyi içeren bir düşünme şeklidir.
Araştırma sonuçlarına göre stratejik düşünme özelliklerinin yetenek, tutum, davranış, eğilim ve niyet olmak üzere beş unsurdan oluştuğu tespit edilmiştir.
Anlamı şudur: İyi bir stratejik düşünce uygulayıcısı olarak, önünüze çıkan iyi kişisel fırsatları ve iş fırsatlarını eleştirel bir şekilde analiz edebilmeli ve bu fırsatlara karşı uyanık ve duyarlı olmalısınız. “Zaman içinde” düşünebilmelisiniz. Bu, hatırlanması gereken çok önemli bir beceridir.
Bir çıkarın geliştirilmesi/garantiye alınması için planlanan bir yöntem. Belirlenen hedeflere ulaşmada en etkili yolu ortaya koyar. Bireysel ya da kurumsal başarıda üzerine kurulan planlamalar ve hedef belirlemeler.
İlgili 39 soru bulundu
Kısa vadeli veya gündelik işlerle meşgul olmaktan vakit bulup, geleceğe dair hayal kurmamıza yardımcı olur. Etrafımızda olup bitenlere dair bilgi sahibi olup, ileriye dönük çeşitli varsayımlar geliştirmemize, kararlar almamıza yardım eder. Hem bireysel hem de kurumsal performansın yukarıya çekilmesine katkı sağlar.
Stratejik yetenek yönetimi, adından da anlaşılabildiği üzere yeteneklerin ve yetkinliklerin yönetilmesi anlamına gelir. İnsanların gelişmesini sağlamak, hedeflerine ulaşmasına yardımcı olmak ve en iyi performansa ulaşmaları için yönlendirmek gibi çalışmalar stratejik yetenek yönetimi sürecinin parçalarıdır.
Strateji geliştirme, şirketinizin hedeflerine ulaşması ve gelecekte büyümesi için kullanacağı planlama sürecidir.
Stratejik türleri nelerdir? Stratejik türleri, farklılaştırma stratejisi, maliyet liderliği stratejisi ve odaklanma stratejisi olmak üzere üç farklı alanda işlenmektedir.
Stratejik bilinç, stratejik yönetim sürecine ilişkin aşamaların etkili bir şekilde gerçekleştirilmesi için sahip olunması gereken farkındalık düzeyi olarak da ifade edilmektedir.
Stratejik insan kaynakları yönetimi, şirketin insan kaynakları ile amaçları, stratejileri ve hedefleri arasındaki bağlantıdır. Uzun vadeli bir İK yönetimi oluşturmak üzere gelecekteki ihtiyaçlarla kaynakları eşleştirmeye, yapı, kalite, kültür, değerler ve bağlılıkla ilgili büyük ölçekli endişelere odaklanır.
Üst yöneticiler, bu sorumluluğun gereklerini harcama yetkilileri, malî hizmetler birimi ve iç denetçiler aracılığıyla yerine getirirler. ✓ Stratejik planlar bilfiil kamu idarelerince ve idarelerin kendi çalışanları tarafından hazırlanır.
Stratejik amaçlar, kurumun hedeflerine ve faaliyetlerine yön veren, yetenekleri ve kaynakları ile yaratacağı rekabetçi, büyüme ve yenilikçi gücünü ve gelecekte ulaşacağı yeri ifade eder.
Stratejik hedefler, genellikle belirli bir zaman diliminde ulaşmayı düşündüğünüz hedeflerdir. Bu hedefler genellikle stratejik planlama sürecini üstlendiğinizde ortaya çıkar. Stratejik hedefler belirli bir yöne odaklanmanızı sağladığı için daha üretken olmanıza da yardımcı olur.
Stratejik planlama ve Vizyon oluşturma gibi faaliyetlerden farklıdır. Stratejik düşündüğünüzde, kafanızı günlük işlerinizden kaldırırsınız ve içinde bulunduğunuz büyük resme odaklanırsınız. Şirketinizdeki ve sektörünüzde işlerin nasıl yürüdüğü hakkında sorular sorar ve mevcut varsayımları cesurca sorgularsınız.
Ginter ve arkadaşlarına göre, normatif bir stratejik yönetim sürecinin kapsaması ge reken adımlar sırasıyla misyon ve amaçların tespiti, dış çevre analizi, iç çevre ana lizi, stratejik alternatiflerin geliştirilmesi, strateji seçimi, uygulama ve kontroldür (Bkz. Şekil 2).
Stratejik yetenek yönetimi nedir? Stratejik yetenek yönetimi, bir kuruluşun yetenek yeteneklerini uzun vadeli iş hedefleriyle uyumlu hale getirerek gelecekteki başarı için doğru insanlara sahip olmasını sağlayan proaktif bir süreçtir.
Stratejik planlama uzmanı olmak için üniversitelerin dört yıllık eğitim veren İşletme, Ekonomi, Endüstri Mühendisliği, İşletme Mühendisliği ve ilgili bölümlerinden lisans derecesi ile mezun olmak gerekmektedir.
Stratejik Yönetimin Temel Amacı Nedir? Stratejik yönetimbir organizasyonun gelecek dönemlerdeki performansının yükseltilmesini, kârlılığının ve verimliliğinin geliştirilmesini amaçlamaktadır. Bununla sınırlı olmadan geleceğe dair vizyon oluşturulmasını da hedeflemektedir.
Strateji (Fransızca stratégie) ya da izlem, bir ulusun veya uluslar topluluğunun, barış ve savaşta benimsenen politikalara destek vermek amacıyla politik, ekonomik, psikolojik ve askerî güçleri bir arada kullanma bilimi ve sanatı.
Analitik düşünme becerisi, bir problemi ya da hedefte belirlenen bir konuyu tümdengelim yöntemi ile küçük parçalara ayırarak çözmek anlamına geliyor. Bu sayede karmaşık problemlere küçük parçalardan yola çıkarak pratik çözümler üretmek mümkün oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri