Tantuni, Mersin'e has bir dürüm çeşididir.
Tantuni ince ince doğranmış soğan, maydanoz, domates ile harmanlanır ve arzuya göre lavaş ekmekle, yarım ekmekle ve yoğurtlu servisle sunulur.
tantuninin tadına varmak için ilk yapılacak şey açık tantuni yemektir.. açık tantuni dediğimiz ince bir lavaşa sarılmış ağzınıza attığınızda sadece tantuninin tadını hissedebileceğiniz dürümdür..
Hem dürüm hem de sandviç olarak tercih edilebilir. Tantuni eti yağsız ve sinirsiz olduğu için oldukça hafif bir yiyecektir. Burada domatesler, naneler, maydanozlar taze olarak doğranır, günlük tüketilir. Tantuninin yanında Şalgam ya da ayran tercih edebilirsiniz.
İnce kıyılmış dana etinin biraz su ilave edilerek geniş tavalarda kavrulmasıyla ortaya çıkan yöresel bir tat tantuni. Yarım ekmek ya da dürüm içinde servis ediliyor.
İlgili 31 soru bulundu
Tantuni yapılırken sac tavasına su dökülür. Ekmekleri ya da lavaşları etlerin üzerine bastırarak yağını ve buharını çekmesini sağlayın.
Tantuni, Mersin'e has bir dürüm çeşididir.
Tantuni 100 gramı yaklaşık olarak 168 kaloridir. Bir porsiyon tantuni ise genel olarak 226 gramdır ve bu da 380 kaloridir. Tantuni aynı zamanda kaliteli ve doğal malzemelerle hazırlandığında zekâ gelişimine, sindirim sistemine, tansiyonun düşmesine, kolesterolün düşmesine gibi birçok yararlı da beraberinde getirir.
Mersin Tantunisinin ayırt edici özelliği, yapımında dana etinin yağlı kaburga kısmı ile pamuk yağının kullanılması ve aşağıda açıklanan üretim metodu ile ustalıkla hazırlanmasıdır. Ayrıca servisinde salataya sos olarak limon ve/veya turunç suyu, içecek olarak ayran veya şalgam ile birlikte sunumunun yapılmasıdır.
Tantuni lavaş ve ekmeği de oldukça önemlidir. Et ya da tavuk sumaklı ve maydanozlu soğan piyazı, çeşitli baharatlar ve domates ile ekmek arası ya da dürüm olarak tercih edilebilir. Genel olarak kullanılan çeşitler somun, açık ekmek ya da lavaştır.
Etleri bir tencerede hafif yumuşayana kadar haşlayın. Sonra bir tava yada saca yağı kayıp etleri çevirin. Toz biberi, tuzu ve suyu koyup karıştırarak biraz pişirin. Sonra ekmek arasına eti koyun üzerine piyazlık doğranmış soğan, küçük küçük doğranmış domates ve kıyılmış maydanoz ekleyip afiyetle yiyin.
Lavaş ısınınca altı kapatılan tantuniden bolca lavaşın bir kenarına konulur. Üzerine ince doğranmış ve istenirse sumakla harmanlanmış piyazlık soğan, küçük küçük doğranmış domatesler ve kıyılmış maydanozlar konularak dürüm şekline getirilir ve sıcak olarak servis edilir.
Tantuni hazırlamak için ama en iyi tantuniyi hazırlamak için en birinci kural iyi etin temin edilmesi olmuştur, çünkü iyi bir tantuni önce iyi bir etin kullanılması ile mümkündür, yetişkin danaların bonfile, tranç (ayna diye tabir edilen kısım) ya da kontrfile kısımlarından seçilen etler ile hazırlanmaktadır.
Evde tantuni yaparken gerekli olan malzemeler ince doğranmış dana kontrfile, gerçek Mersin usulü tantuni için olmazsa olmaz pamuk yağı, tandır lavaşı ve etini lezzetlendirmek için baharatlar ancak tantuniyi dürüm yaparken içerisine doğanmış domates, soğan ve maydanoz koymanız da lezzetini daha da arttıracaktır.
Günümüzde Ekmek, Açık Ekmek veya Lavaş arasında son dönemde de Burger Ekmeği içinde servis yapılmaktadır, ayrıca tabakta istendiği takdirde yoğurt, közlenmiş patlıcan ezmeli gibi çeşitlerle de zenginleştirilmiş bir servis biçimi kazanmıştır.
Tantuninin kalorisi çok yüksek olduğundan sık sık yenmesi kilo almanıza neden olabilir. 1 porsiyon tavuk tantuni ise 300 kaloridir. Diyetisyen Fatma Beşaltı şu bilgileri vermektedir; “100 gram tantuni 170 kaloridir fakat hangi yağ ve ne kadar et kullanıldığına bağlı olarak bu miktar değişebilir.
1 tam ekmek yaklaşık olarak 670 kaloridir. 1 tam ekmek içinde bulunun yağ miktarı 8.25 gr, protein miktarı 19.5 gr iken karbonhidrat miktarı ise 127 gr'dır.
Lavaşın size kazandıracağı kalori miktarına göz atalım: Bir adet çeyrek porsiyon lavaş: 40 kalori. 1 lavaş kaç kalori: 185 kalori.
Güzel şehrimiz Mersin'den çıkıp tüm şehirlerde kolaylıkla bulabileceğimiz, bir adeti ile asla tadına doyamayacağımız, nefis bir yiyecek tantuni. Etli ve tavuk etli olarak yapılan tantunide, etler küçük küçük kesilir, tercihe göre biber soğan domates ve baharatları eklenir.
Mersin'de kuyruk yağı olmayan dürüme Biftek denir, Tantuni denmez. Kuyruk yağı işin içine girince o zaman Tantuni adını alır. Tantuni İsmi Mersin'de anlatılan bir rivayete göre satıcıların kaşığa yapışan eti, tepsiye veya tencereye düşürmek için vurduğu sesten aldığı söylenir.
Tantuni - Mersin
-Yağ (Tereyağı, Zeytin Yağı vd.) Türkmen Sıkması, Kara kavurma, Et Sote, Sebzeli Kavurma'nın sentezinden oluşan Tantuni, Arapça yumuşak yemek manasına gelir.
Mersin yöresine özgün bir yemek olan tantuni, genellikle biftek ile hazırlanır. Ana malzemeleri et, lavaş ve baharat çeşitleridir. Yapımında sac tava kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri