Kuruluşun amaçlar yolundaki hedeflerine belirli koşullar içinde varabilmesi için hazırlanmış uygulama alanı ve kapsamı belirlenmiş bütünlüğü olan entegre bir plandır. Stratejik planlama, etkin ve uygulanabilir bir stratejinin geliştirilmesine ilişkin faaliyetler ve kararlar dizinidir.
Stratejik Planlama Stratejik planlama, bir kurumun mevcut durumu ile gelecekte ortaya çıkması muhtemel gidişatını inceleme, hedeflerini belirleme, bu hedeflere ulaşmak için strateji geliştirme ve uygulama sonuçlarını ölçümleme sürecidir.
İlgili 45 soru bulundu
Rekabetin artması, sosyal ve çevre şartlarının değişmesi, teknolojik gelişmelerin hız kazanması ve organizasyonların genişlemesi sonucu ortaya çıkan stratejik planlama bir şirketin rekabet ortamında, önceden saptadığı hedeflere varmak amacıyla, gerekli olan koşulları oluşturmak için yaptığı çalışmalardır.
Stratejik planlar, bir şirketin ilerlemesi gereken yönü tanımlamaya yardımcı olarak bununla bağlantılı vizyon ve misyon doğrultusunda gerçekçi hedefler oluşturmaya yardımcı olur. Başarılı bir stratejik plan, kurumun ne kadar büyüdüğü ve başarısı hakkında bilgiler verir.
Stratejik planlama uzmanı, görev aldığı kurumun büyüme ve kârlılığını etkileyebilecek iç ve dış stratejik konularını belirlemek ve izlenmekle sorumludur. Uzun vadeli hedeflerin planlanması ve performans değerlendirmesi süreçlerinde rol alır.
✓ Stratejik planlar bilfiil kamu idarelerince ve idarelerin kendi çalışanları tarafından hazırlanır.
(2) Bakanlar, bakanlıklarına bağlı, ilgili ve ilişkili kamu idarelerinin stratejik planlarının bakanlık stratejik planı ve birbirleriyle uyumlu olarak hazırlanmasından sorumludur. (3) Bakanlar, kamu kaynaklarının etkili, ekonomik ve verimli kullanılması ile hukuki ve malî konularda Cumhurbaşkanına karşı sorumludur.
1. Stratejilerin Geliştirilmesi ve Stratejik Planlama Aşaması: Bu aşamada iç ve dış durum değerlendirilmesine yönelik GZFT (güçlü yönler, zayıf yönler, fırsatlar, tehditler) analizi yapılır, vizyon ve misyon bildirileri hazırlanarak örgütün ortak amaç, ilke ve değerleri ortaya konulur.
Katılımcı esnek bir planlama yaklaşımı olan stratejik planlama, kurumların mevcut durum misyon ve temel ilkelerinden hareketle geleceğe dair oluşturulan vizyona uygun hedefler saptayarak, başarılarını izleme ve değerlendirme sürecidir (Yılmaz, 2003: 77).
Eğitimin Amacı
Program katılımcılarına Şirketin stratejik konumunu analiz edebilme becerisini katar, şirket vizyonu, misyonı ve stratejisi hakkında düşünmeye yöneltir, strateji'nin önemi ve stratejik düşünme araçlarının kullanımını anlatır ve stratejik planlama tekniklerini geliştirir.
Planlama aşamaları, hedeflerin belirlenmesi, kaynakların belirlenmesi, stratejilerin oluşturulması, planların uygulanması ve kontrol edilmesi aşamalarından oluşur.
Stratejik yönetim süreci, işletmenin gelecekteki hedeflerini belirlemeye ve bunu gerçekleştirmek için gerekli stratejileri geliştirmeye başlamak için çalışmaların başlaması ile başlar. Bu süreç, işletmeyi başarıya götüren bir etkin planlama sürecidir.
bir işletmenin uygulaması gereken tüm pazarlama faaliyetleri ile bu faaliyetlerin nasıl uygulanacağı ve kontrol edileceğini gösteren yazılı bir dokumandır. Stratejik pazarlama planı, bir işletmenin belirli bir hedef pazarda hedeflerine ulaşabilmesi için gerekli kaynak ve metotları göstermektedir.
İdarenin program dönemine ilişkin öncelikli stratejik amaç ve hedeflerini, performans hedeflerini, bu hedeflere ulaşmak için yürütecekleri faaliyetler ile bunların kaynak ihtiyacını ve performans göstergelerini içeren programdır.
5018 sayılı Kanun'da stratejik plan, “kamu idarelerinin orta ve uzun vadeli amaçlarını, temel ilke ve politikalarını, hedef ve önceliklerini, performans ölçütlerini, bunlara ulaşmak için izlenecek yöntemler ile kaynak dağılımlarını içeren plan” olarak tanımlanmıştır.
Stratejik planlama müdürü yeni pazarlara girmek ve mevcut pazar varlığını genişletmek için teklifler de dahil olmak üzere organizasyonun stratejik ve uzun vadeli hedeflerini geliştirmek ve yönlendirmekten sorumlu kişidir.
Stratejik Planlama ve İş Geliştirme Müdürü Ne Demek? Stratejik Planlama ve İş Geliştirme Müdürü, şirketin pazar dinamiklerini göz önüne alarak uzun dönemli değer yaratma faaliyetlerini planlayan ve yürüten kişidir. Tanımlanmış bir iş sürecinin hayata geçmesi için yapılması gerekenleri tasarlayan ekibi yönetir.
Görevleri: İdarenin stratejik planlama çalışmalarına yönelik bir hazırlık programı oluşturmak, idarenin stratejik planlama sürecinde ihtiyaç duyulacak eğitim ve danışmanlık hizmetlerini vermek veya verilmesini sağlamak ve stratejik planlama çalışmalarını koordine etmek.
Stratejik yönetim veya stratejik planlama temelde bir planlama sürecidir. Klasik anlamdaki yönetim ve planlamalardan farkı ise içerisinde stratejiyi barındırmasıdır” (Şentürk,2005:23). “Stratejik yönetim bir organizasyonun geleceğe dair kararlar almasında kullanılan bir yönetim tekniğidir.
Stratejik yönetim, bir işletme'ye genel bir yön sağlar. Ayrıca kuruluşun hedeflerini belirlemeyi, bu hedeflere ulaşmak için politikalar ve planlar geliştirmeyi, ardından planları uygulamak için kaynaklar tahsis etmeyi içerir.
eleman.net verilerine göre, Stratejik Planlama Uzmanı 2023 yılında ortalama 27.300 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Stratejik Planlama Uzmanı , Ocak 2023 yılında ortalama 21.560 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 13.200 TL maaş alıyordu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri