Radye temel, deprem anında binayla birlikte hareket ederek büyük oranda hasar oluşmasını engellediğinden deprem riski yüksek bölgelerde güvenli binalar inşa etmek için ideal çözümdür. Binanın yükünü daha geniş bir alana dağıtarak toprak üzerindeki gerilmeyi azaltır.
İnşaat sektöründe radye temelin gerçek ismi radye jeneral temel olarak bilinmektedir. Bu temel yükün zemine düzgün ve sistemli şekilde aktarılmasını sağlamaktadır. Bu temelin en bilindik avantajı depreme karşı dayanıklı oluşudur. Radye temel deprem olduğu esnada ilgili bina yapısıyla beraber hareket etmektedir.
Radye temel depremde oldukça güvenilir bir temeldir. Temel zeminin büyük ve kendi içerisinde farklılık gösterdiği alanlarda bu farkı ortadan kaldırır. Bir deprem anında binayla birlikte hareket edeceği için binanın en az hasarı almasını sağlar.
Sağlam zeminin derinde olması keson temel ve kazık temellere göre daha geniş karne ve sağlam temel yapmak gerektiği durumlarda keson temeller uygulanır. Bu tip temeller, zemin üzerinde içersisi boş olarak inşa edilip, ağırlığından da yararlanarak, istenilen derinliğe indirmek suretiyle oluşturulur.
Radye temelin dezavantajlarından biri, yüksek mukavemetli beton ve donatı çubuklarının kullanılması nedeniyle maliyetlidir. Ayrıca, radye temel, düz bir yüzeye sahip olduğu için, yapıya sabit bir zemin oluştururken, zemin hareketlerini de engeller.
İlgili 40 soru bulundu
Radye Temel Depreme Dayanıklı mıdır? Radye temel, deprem anında binayla birlikte hareket ederek büyük oranda hasar oluşmasını engellediğinden deprem riski yüksek bölgelerde güvenli binalar inşa etmek için ideal çözümdür. Binanın yükünü daha geniş bir alana dağıtarak toprak üzerindeki gerilmeyi azaltır.
Radye temel, gerçek adıyla radye jeneral temel, yükün zemine düzgün bir şekilde dağılmasını sağlar. Radye temelin depreme karşı büyük bir avantaj sağladığı bilinmektedir. Radye temel deprem anında yapıyla birlikte hareket eder ve yapıda hasar oluşmasını büyük ölçüde engeller.
Fore kazık depreme dayanıklı mı? Fore kazıklar, doğru şekilde tasarlanmış ve uygulanmışsa, depreme dayanıklı bir temel çözümü olabilir.
Radye jeneral temel, deprem anında üzerinde bulunan yapı ile beraber hareket etmeye başlar. Bu sayede binada oluşacak sarsıntıyı ve dolayısıyla hasarı en aza indirir. Tercih edilme nedeni ise deprem anında binaları temelden itibaren korumaktır. Bu sayede binalar sarsılmaktan ve görülebilecek olan hasarlardan korunur.
Zeminin statik değerlendirmesi yapıldıysa ve zemin sağlam olarak görülüyorsa mütemadi temel tercih edilebilir. Tabi çok katlı bina olmaması şartıyla! Ama alüvyal bir zemin ise ya da depremsellik açısından zeminin riski fazlaysa radye temele başvurmanız önemli!
Genellikle minimum 30 cm olarak uygulanır. Radye temel kalınlığı bina kat sayısı, zemin özellikleri vb. durumlara göre değişkenlik gösterir. Kabaca kat sayısı x 10 olarak ön görülebilir. Yani 6 katlı bir binada yaklaşık 60 cm. yüksekliğinde imal edilir.
Genellikle hasır temel, desteklediği yapının tüm alanına yayılır. Radye temel genellikle zemin koşullarının zayıf olduğu konut veya ticari binalarda kullanılır. Bu temel, binadan gelen toplam yükü tüm zemin kat alanına iletir. Radye temelin gerilme dağıtma mekanizması çok basittir.
Radye jeneral temel olarak da bilinen yöntem sayesinde, binanın sebep olacağı ağırlık ve yük zemine düzgün ve eşit şekilde yayılıyor. Binanın yükünü eşit şekilde taşıması amaçlanan radye temel için önce kazı işlemi yapılır ve sonrasında üzerine grobeton dökülür.
Depremler imar uygulamalarını tartışmaya açarken, taşıyıcı sistem olan perde duvarın (perde kolon) da binaların depreme karşı dayanıklılığını artırdığını gösterdi.
Tünel Kalıp Sistemi, müteahhitin günlük bir döngü içerisinde duvar ve kalıpları dökmesine izin veren bir kalıp sistemidir. Fabrika hızını, kalitesini ve doğruluğunu inşaat alanının esnekliği ve ekonomisiyle birleştirdiğinden modern bir inşaat yöntemi olarak kabul edilir.
Yüksek katlı binaların depreme dayanıklı olmadığı düşünülse de, uzmanlara göre 1 veya 2 katlı binalar ile 20 kat ve üzeri olan binalar, depremden en az etkilenen binalar olmaktadır. Yüksek katlı olan binaların kaliteli malzemelerden yapılması durumunda deprem yüküne az maruz kalınmaktadır.
Perde beton yönteminin depreme karşı binayı etkili bir şekilde koruduğunu belirten Avcı, perde betonun bir binanın en önemli taşıyıcı unsuru olduğunu söyledi. Perde betonun temelden sonra kullanılan ve binayı ayakta tutmak için yapılan bir çalışma olduğunu vurgulayan Avcı, "Depreme dayanıklıdır.
100 m2 ye ne kadar demir gider? 100 metrekare bir dairenin metrekaresine yaklaşık 35-45 kg arası donatı gitmektedir.
Radye temel, ilk olarak 20. yüzyılın başlarında İngiltere'de kullanılmaya başlanmıştır. Özellikle ikinci dünya savaşı sonrası dönemde, savaş hasarlarının onarımı ve yeni yapıların inşası için radye temel yöntemi daha yaygın hale gelmiştir.
Fore Kazık Temel İle Radye Temel Arasındaki Farklar!
Aslında her iki temel çeşidi de sağlam temeller arasında ama fore kazık radye temele oranla biraz daha maliyetli! Açılacak delik sayıları ve derinlikler değiştiği için fore kazık temelin maliyeti artabiliyor.
Binayı fore kazık üzerine inşa etmek maliyeti arttırır. Ancak, faydası saymakla bitmez. Deprem anında, fore kazık sayesinde ağırlık merkezi olarak binanın alt tarafında olduğu için deprem anında binanın düşey konumda kalmasına yardımcı olur.
Bu kapsamda, yeni yapılarda kullanılan perde beton yöntemi depreme karşı binayı etkili bir şekilde koruyor. Depremi göğüsleyen diğer yapı kolonlardır ancak kolonlar, beton perde duvarlara göre daha kolay hasar alabilirler bu yüzden deprem anında yatay kuvveti kesen perde betonlardan yararlanmak gerekir.
TOKİ binalarının temelinde "radye" adlı bir sistemin kullanıldığı öğrenildi. Peki, radye temel nedir, ne anlama gelir? İşte TOKİ evlerinde kullanılan radye temel ile ilgili bilgiler… Radye temel, bir yapının oturtulacağı zemine boydan boya betonarme temellerin atılması anlamına gelir.
Beton Sınıfları ve Özellikleri
Bu sınıflandırma ışığında günümüzde geçerli olan 2018 Türkiye Bina Deprem Yönetmeliğine göre binalarda en az C25 dayanım sınıfı beton kullanılması gerekiyor. Yine de deprem riski yüksek bölgelerde C30 ve üzeri beton kullanımı tercih ediliyor.
Radye döşeme kalınlığının 30 cm.den az olmaması uygundur. Temel kirişlerinin yüksekliği radye döşemesine nazaran oldukça fazla olacağından radye döşemeleri dört tarafından rijit kirişlerle sınırlıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri