IŞİD, medyada daha sık yer alıp daha popüler olsa da Taliban'ın çok daha fazla üyesi bulunuyor. Silahlı gruplar aşırılık yanlısı Sünni İslam'ın bir parçası olmasına rağmen Taliban, temelde Hanefi hukuk sistemine sahip Diyubend ekolünü benimsiyor. El Kaide ile IŞİD ise Vahhabi-Selefi akımının öğretilerini rehber alıyor.
IŞİD terör örgütü eylemlerine bir haklılık gerekçesi oluşturmak ve onları meşrulaştırmak için İslamı kullanarak köktendinci kabul edilen Sünni kökenli bir mezhep olan Selefilik veya Veha- bilik olarak adlandırılan inanç ve yorum sistemine dayanmaktadır.
IŞİD (Irak Şam İslam Devleti) Suriye ve Irak'ta faaliyet gösteren silahlı bir yapılanmadır ve 10 Ekim 2013 tarihinden itibaren Türki- ye tarafından terör örgütü olarak kabul edilmektedir. Hareketin görünürdeki amacı İslâm esaslarına dayalı bir şeriat devleti kur- maktır.
Cema'at'üt-Tevhid vel-Cihad grubunun amacı; Irak'taki koalisyon güçlerinin geri çekilmesini sağlamak, Irak hükûmetini düşürmek, işgal kuvvetleriyle birlikte çalışanları öldürmek, Şia nüfusu marjinalize edip askerî gücünü kırmak ve tamamen şeriat kanunlarıyla yönetilen bir İslâm devleti kurmak.
Irak-Şam İslam Devleti, 1999 yılından itibaren farklı isimlerle ortaya çıkmış bir süre sonra şu anki ismini almıştır. Ancak dünya kamuoyunda adıyla ilgili pek çok kısaltma yer almaktadır. Türkçede; DEAŞ / IŞİD/ DAEŞ ya da DAİŞ gibi kısaltmalarla kullanılan örgütün Arapça adı; “ed Devlet'ul İslamiy el-Irak veş-Şam”dır.
İlgili 43 soru bulundu
Gerçekleştirdiği kanlı eylemler, Irak ve Suriye'de ele geçirdiği topraklar ile adını özellikle 2014 yılı içerisinde sıkça duyuran DEAŞ terör örgütü, ilk olarak 1999 yılında Ebu Musab el-Zerkavi tarafından Afganistan'da, Tevhid ve Cihad Örgütü adıyla kurulmuştur.
Daha önce IŞİD adıyla anılan örgüt, sonraları Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere, büyük bir kesim tarafından DEAŞ, DAİŞ, DAEŞ gibi adlarla ifade edilmeye başlanmıştır. Bu yaklaşımın temel nedeni, terör örgütünün adında yer alan “İslam” kelimesinin kullanılmak istenmemesi olmuştur.
Günümüzde IŞİD, Irak'ın kuzey ve kuzeybatısı ile Suriye'nin doğusunda aktif olmaya devam ediyor. Ancak yakın geçmişte özellikle Suriye'de kuzeydoğudan, yani özerk Kürt yönetim bölgesinden doğru faaliyette bulundu.
Kuzey Cephesi
Suriye'nin kuzeyindeki Halep, İdlip ve Hama illerinde rejim ve muhaliflerin oluşturduğu Fetih Ordusu arasında çatışmalar sürmektedir. Bunun yanında YPG ile IŞİD arasında ve IŞİD ile rejim ve muhalefet arasında da çatışmalar yaşanmaktadır.
Bu grupların yer aldığı ülkelerden bazıları; Libya, Tunus, Cezayir, Nijerya, Pakistan, Filipinler ve Endonezya'dır. Lübnan ve Suudi Arabistan'da ise IŞİD ile iş birliği içinde olan yerel destekçi gruplar mevcuttur. Ürdün'deki radikal gruplar ise daha ziyade El-Kaide'yi ve El-Nusra'yı desteklemektedir (Lister, 2014).
Ebu Hüseyin'in selefi Ebu Hasan el-Kureyşi, 10 Mart 2022'de eski lider Ebu İbrahim el-Kureyşi'nin Suriye'nin İdlib eyaletindeki ABD operasyonunda öldürülmesinin ardından IŞİD lideri ilan edilmişti.
ışid'i kurup, büyüten ve bölgedeki çıkarları için kullanan abd'dir.
IŞİD'in bayrağının üst tarafındaki satırda kelime-i tevhidin "Lâ İlâhe İllallah" şeklindeki ilk kısmı, alttaki dairede de ikinci bölümü, yani "Muhammedun Resulullah" ibâresi vardır ve işte bu daire, Hazreti Muhammed'in mührünün oraya monte edilmiş şeklidir.
Savaşçılar arasında 579 kişiyle Suudiler başı çekiyor. Onları 559'la Tunus, 240'la Fas vatandaşları izliyor. Türkiye, 212 vatandaşıyla listenin dördüncü sırasında bulunuyor. Mısır 151, Rusya ise 141 vatandaşıyla dikkat çeken diğer ülkeler.
Işid'in İdeolojisi: Cihadi Selefilik.
Esad ailesi, Suriye toplumunun tahminen %12'lik bir kısmını oluşturan Nusayri azınlığa mensuptur. Aile, Suriye'nin güvenlik güçlerini sıkı bir kontrol ile elinde tutmuş ve bu yüzden ülkenin dörtte üçünü oluşturan Sünni çoğunluk üzerinde bir "dargınlığa" sebep olmuştur.
Suriye. Suriye'de IŞİD'e karşı ABD, Birleşik Krallık, Avustralya, Fransa ve Türkiye başta olmak üzere 10'dan fazla ülke hava saldırılarına girişmiştir. Rusya da 30 Eylül 2015'ten itibaren hava saldırıları başlatmıştır.
Suriye'nin Türk kontrolündeki alanları, Afrin, el-Bab, Azez, Cerablus, Cinderes, Rajo, Tel Abyad ve Resulayn gibi şehirler dahil olmak üzere 1000'den fazla yerleşim birimini kapsayan 8.835 kilometrekarelik bir alandan oluşmaktadır.
BM Güvenlik Konseyi raporuna göre, 2022'de yaklaşık 150 IŞİD üyesini öldürmeyi başaran Irak'ta çabalara rağmen örgüt hala aktif. Raporda, örgütün Irak'ta geçirgen Irak-Suriye sınırından yararlanarak "kırsal dağlık alanlarda" faaliyet gösterdiği belirtildi.
Türkiye-IŞİD çatışması, Türkiye'nin 2013 yılından bu yana IŞİD ile girdiği çatışmaları kapsamaktadır. Çatışmalar devam ediyor; IŞİD, Türkiye topraklarında bombalı saldırılar düzenledi.
Örgüt genelde Sünnî topluluklar olmak üzere Mücahidîn Şûra Konseyi, el-Kaide, Ceyş el-Fatihin, Cund es-Sahaba, Katbiyan Ensar el-Tevhid vel Sünne, Ceyş el-Tayife el-Mansure gibi farklı isyancı gruplardan oluşur ve onların desteğini alır.
Birleşmiş Milletler ise geçen ay IŞİD'in ve bağlı örgütlerin hala büyük bir tehdit oluşturdukları, özellikle çatışma bölgelerinde ve komşu ülkelerde bu riskin arttığı uyarısında bulundu. IŞİD'i halen Irak ve Suriye'de en az 5 bin üyesi ya da destekçisi bulunduğu, bu kişilerin de yarısının savaşçı olduğu düşünülüyor.
DEAŞ'ın ilan edilişini bir milat olarak kabul ettiğimizde Ebu Hüseyin Hüseyni Kureyşi bu terör örgütünün dördüncü lideri olarak karşımıza çıkmaktadır.
Fethi Şahin ve Sefter Taş, 22 Aralık 2016 tarihinde yakılarak öldürülme videoları IŞİD tarafından yayınlanan Türk askerleridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri