Stres kırığı tedavisinde normal kırıklarda olduğu gibi, o dokuyu istirahate almak gerekir. Gerekirse kişiye o bölgedeki yükten kurtulabilmesi için koltuk değneği verilir. Aşırı yük ve mikro travmalar kesildiği takdirde vücut kemiğin kaynamasını kendi yapar.
Stres kırığına (spondilolizis) bağlı ağrılar genellikle bu tedaviler ile iyileşir. Ancak bu hastalarda kırığın tamamen kaynaması her zaman olmayabilir. Ağrı geçtikten sonra kırığın kaynamaması tehlike yaratmaz. Genellikle bu hastalarda ileri yaşlarda şiddetli kayma olması pek beklenmez.
Stres kırığı ne kadar sürede iyileşir? Stres kırığı için ortalama 8 haftalık bir iyileşme süreci gerekebilir. Tam iyileşme sağlanmadan aktivite yapmak daha büyük bir kırığa neden olabilir.
Stres kırıklarının tedavisinde en önemli aşama kemiğin istirahat ettirilmesi ve stres kırığını artıracak aktivitelerden kaçınılmasıdır. Bunun dışında kemiğin uğradığı yük ve kuvvetin azaltılmasına yönelik kemik dokusuna uygulanacak atel ve ortezler tedavi başarısını artırabilir.
Kemikte deformite: Stres kırığı tedavi edilmezse, kırık bölgesindeki kemikler yanlış bir şekilde iyileşebilir veya kaynamamış kemik parçaları oluşabilir. Bu durumda kemikte deformiteler oluşabilir.
İlgili 16 soru bulundu
Bu nedenle stres kırığı yaygın olarak ayak ve bacaklarda ortaya çıkar. Yüke sürekli maruz kalan kemik yapısı başlangıçta zedelenir. Zedelenmeler, kırıklarla kıyaslandığında daha şiddetsiz ağrılara neden olur. Bu da ortaya çıkan ağrıların ciddiye alınmamasına sebebiyet verir.
Stres kırığı nasıl tedavi edilir? Öncelikle stres kırığından şüpheleniliyorsa mutlaka istirahat edilmeli ve yapılan aktivite neyse durdurulmalıdır. Hassasiyetin olduğu bölgeye gün içinde buz uygulanmalı ve ağrıya sebep olacak aktivitelerden kaçınılmalıdır.
Alçı ve ameliyat gerektiren tedaviler uygulanabiliyor
Stres kırığında, kemik hareket etmediği için ilk anda yük vermeden aktiviteyi kısıtlamak, bazı durumlarda bu hareketi, yükü azaltmak için alçılar yapmak söz konusu olabiliyor.
Stres kırığı tedavisinde normal kırıklarda olduğu gibi, o dokuyu istirahate almak gerekir. Gerekirse kişiye o bölgedeki yükten kurtulabilmesi için koltuk değneği verilir. Aşırı yük ve mikro travmalar kesildiği takdirde vücut kemiğin kaynamasını kendi yapar.
Kemik, kendi kendini onarabilen bir yapıdır. Kemikte kırılma meydana geldiği zaman; yeniden eski haline dönerek iyileşmesi pek çok faktöre bağlıdır. Örneğin; büyüme, antioksidanlar, kemiği yıkan ve yeniden yapan hücreler, hormonlar ve aminoasitler gibi pek çok faktör kırılan kemiğin iyileşmesinde büyük role sahiptir.
Stres kırıkları genelde 20-35 yaş grubunda görülmekle birlikte en fazla profesyonel sporcularda rastlanır.
Spor sonrası dinlenmekle ağrılarınızda azalmıyorsa mutlaka bir ortopedi uzmanına başvurulmalı.”
Kemik kırıklarının kaynamasını hızlandıran ve ya yavaşlatan birçok faktör bulunur. Kemik kırığının ortalama kaynama süresi kırığın yeri ve çeşidine göre 40 – 70 gün arasında değişir. Büyük kemik kırıklarında bu süre 100 güne kadar uzayabilir.
Kırılmış kemik kaynarken ağrır mı? Kemik kırılmasından sonra ağrı üç aşamada görülür. Kırığın oluştuğu anda ortaya çıkan akut (ani) ağrı, kaynama sürecinde görülen geçici (subakut) ağrı ve iyileşme tamamlandıktan sonra da görülebilen kronik ağrı görülebilir.
Kompresyon fraktürü (kompresyon kırığı) en sık görülen omurga kırığı tipidir. Bu tür kırıklarda, omurganın ön bölgesinde çökme meydana gelir. En sık L1 ve T12 omurga (vertebra) kemiklerinde çökme kırığı meydana gelir. Bu kırıkta oluşan çökme sonucu omurgada kamalaşma oluşur.
Bel bölgesini kuyruk sokumuna bağlayan belin alt bölgesi hem anatomik yapısı hem de çok hareketli olması nedeniyle aşırı yüklenmeye maruz kalır. Bu maruziyet neticesinde omurların üst ve alt eklemlerini birleştiren kemik kısmında bir kırık olabilir.
Yoğurt, süt ve peynir gibi besinler sürece destek olur
Yapılan çalışmalarda; balık yağı, havuç ve domateste bulunan likopen, maydanoz, yabanmersini, siyah çay, kakao ve yerfıstığında bulunan flavonoidlerin tüketilmesinin kırıkların iyileşmesinde önemli role sahip olduğu tespit edilmiştir.
Vücudumuzdaki kemik dokusu, sürekli ve kuvvetini aşan bükülme gücüyle karşılaşırsa, stres kırıkları oluşabiliyor. Özellikle yürürken ağrıya yol açtığı için önemli bir iş kaybına neden olan stres kırıkları genellikle kadınlarda ortaya çıkııyor.
Yanlış kaynama hastaya kırığın yerine göre kısmi ya da ciddi bir fonksiyon kaybı, ağrı ve estetik görünüm bozukluğu oluşturabileceği gibi ciddi hareket kısıtlıklarına da yol açabilir. Yanlış kaynamalarda cerrahi yöntemlerle düzeltme tedavileri gerekebilir.
Ayak Tarak Kemiği (Metatars Kırığı) Tedavisi
Basit bir deplase yani kaynama olmayan kemik tipleri için 6 ile 8 haftalık iyileşme süreci gerekmektedir. Kaynama güçlüğü yaşanan bölge de, kırıklara cerrahi müdahale söz konusu olabilir.
Stres kırığı tekrarlayan küçük travmalara bağlı olarak ve bilindik kırığın aksine, düşme gibi anlık bir travma olmadan, zaman içinde yavaş olarak gelişen vücuttaki etkilenen kemik yapısında değişen oranlarda yaralanmayı tanımlayan bir durumdur.
Ancak şişlik kişinin hissettiği rahatsızlığı da arttırır. Bu nedenle mümkün olduğunca şişlikle mücadele edilir. Kırık bölgenin kalp seviyesinin üzerinde tutulması, soğuk uygulama yöntemleri, masajlar, bandajlar veya bantlamalar şişliğin kabul edilebilir şekilde azalmasında faydalı uygulamalardır.
Kaynamamış Kırıkların Belirtileri Nelerdir? Genellikle kaynamamış bir kırığın en önemli belirtisi kırık bölgesindeki hiç geçmeyen ağrıdır. Kemik kırıklarından sonra bir süre ağrıların devam etmesi normaldir. Ancak kaynamamış kırıklarda bu ağrı, sorun düzeltilmezse de geçebilir.
Non-steriodal antiinflamatuar ilaçlar (NSAİİ) ilk seçenektir. Bunlar ibuprofen içerenler (Advil, Brufen, Nurofen gibi) ya da naproksen içerenler (Apranax, Aprol, Naprosyn gibi) ilaçlardan herhangi biri olabilir. Bu ilaçlar asetamonifen – parasetomal içeren ilaçlardan (Minoset, Parol gibi) daha etkilidir.
Kemik dokusuyla bilgiler vermesinin yanı sıra doğrudan sonuç almayı sağlayan hızlı ve kolay ulaşılabilir bir tetkiktir. Kırıklar en az iki planda röntgen ile değerlendirilmektedir. Bunun yanı sıra grafi usulüne uygun bir şekilde çekilmiş olması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri