Stres, vücutta bir dizi fizyolojik tepkiye neden olduğu için mideyi etkileyebilir. Genellikle karın bölgesinde bir rahatsızlık, gerginlik veya ağrı şeklinde kendini gösteren rahatsızlık, kişiye göre farklılık gösterebilir. Kimi insanda mide bulantısı, hazımsızlık, şişkinlik veya ishal gibi belirtiler de görülür.
Gastrointestinal (Mide-bağırsak sistemi) fonksiyon özellikle stresten etkilenir. Strese bağlı yaygın gastrointestinal semptomlar arasında, mide ekşimesi, hazımsızlık, bulantı, kusma, ishal, kabızlık ve bununla ilişkili alt karın ağrıları bulunur. Stres, sindirim sisteminizi birçok yönden olumsuz etkiler.
Strese bağlı mide ağrısını hafifletmek için, stres yönetimi teknikleri (örneğin, derin nefes alma, meditasyon, yoga), fiziksel aktivite ve uygun beslenme önemlidir. Stres, mide asidini artırabilir, bu nedenle rahatlamak ve stresi azaltmak ağrıyı hafifletebilir.
Stresin aşırı seviyelerde olması ise vücudumuzdaki her sistem için bir tehdit halini almaya başladı. Stresin tehdit ettiği önemli sistemlerden bir tanesi sindirim sistemimizdir. Stres, sindirim sisteminin dengesini bozarak fonksiyonel dispepsi, peptik ülser ve reflü gibi sindirim sistemi hastalıklarına neden olabilir.
Ancak bütün bu sebeplerin ötesinde stres en önemli etkendir. Çünkü stres anında salınan adrenalin, kortizol gibi hormonlar, ki bunlara stres hormonları adı verilir, mideyi tahriş eden asit gibi salgıların da artmasına ve sonuçta ülser gelişimine katkıda bulunur. Mide delinmeleri de genelde stres sebebiyle olur.
İlgili 15 soru bulundu
Mide ağrısı ne zaman tehlikeli olur? Uzun süreli tekrarlayan mide ağrıları önemlidir. Özellikle 1-2 günü aşan ve devamlı olan mide ağrısında mutlaka doktora gidilmelidir.
Yemeklerinize hazmı kolaylaştıran, gaz giderici özelliğe sahip kekik, kimyon, kişniş, tarhun, kakule, rezene, zencefil, zerdeçal, tarçın ekleyebilirsiniz. Daha az gaz ve şişkinlik yaptığı için ananas, armut, ayva, elma, muz, şeftali, elma suyu, ananas suyu, havuç suyu tüketebilirsiniz.
Stres, psikosomatik ağrıların başlıca etkenidir. Vücut fonksiyonlarının bozulmasına ve işlevlerini yerine getirememesine neden olur. Genellikle göğüs ağrısı, çarpıntı, mide rahatsızlıkları, bulantı, baş ağrısı ve baş dönmesi gibi şikayetlerle kendini gösterir. Psikosomatik ağrılara psikolojik rahatsızlıklar eşlik eder.
Psikolojik kökenli mide bulantısının en önemli nedeni, duyguların net ifade edilememesidir. Bazı bireyler, duygularını sadece duygu olarak ifade edemezler, duygular genellikle ağrılar ve mide bağırsak problemleri olarak açığa çıkar. Bunun altında ise psikolojik olarak bir gerginliğin dışa vurumu yatmaktadır.
Midede gerginliği azaltmak için bol su için. Meyveler, sebzeler ve tam tahıllar gibi sindirimi destekleyen, yüksek lif içerikli yiyecekleri öğünlerinize ekleyin. Düzenli egzersiz yapın.
Stres tepkisi verildiğinde, vücudun karın ağrısı, ishal, mide bulantısı veya midede "kelebek" hissi gibi rahatsız edici hisler yaşaması muhtemeldir.
Midenin üst kısmında meydana gelen yanma hissi ve ağrı, ülserin çok sık ve yaygın yaşanan belirtisidir. Bununla birlikte yemek yedikten sonra şişkinlik ve gaz, tokluk hissinin çabuk gelmesi, mide bulantısı ve iştahsızlık da ülser belirtileri olarak değerlendirilir.
Beyin ve sindirim sistemi güçlü bir şekilde benzer hormonlar ve sinir sistemi etkisi altındadır. Dolayısıyla, uzamış stres ile birlikte görülen sindirim bozuklukları, kalın barsak uyarısı ile oluşan ishal, kabızlık, kramp ağrıları ve şişkinlik şaşırtıcı değildir.
Tatlı yerine muz, şeftali, elma, kavun, armut gibi lifli meyvelere yönelmenin mide asidini, dolayısıyla yanmayı azaltacağını ifade eden uzmanlar, tam tahıllı gıdaların da yanmaları ciddi oranda azalttığını ifade etmektedir.
Psikolojik ağrının herhangi bir ağrıdan farksız olmadığını belirten Erkmen, “Yani en az onun kadar şiddetlidir hatta çok çok daha şiddetli olur. Psikolojik ağrıların tahrip gücü çok yüksektir ve kişinin hayatını perişan ediyor. Bir işi yapıyorsun ve sırtın, başın veya herhangi bir yerin ağrıyor, performansınız düşüyor.
Alprazolam (Xanax), Clonazepam (Rivotril), Klorazepat (Tranxilene), Diazepam (Diazem, Nervium), Lorazepam (Ativan) psikiyatride sıklıkla tercih ettiğimiz benzodiazepin grubu ilaçlardır.
Bazen hemen geçer bazen de birkaç gün sürebilir. Bazı durumlarda on beş günden az sürebilir. Ancak üç ay içinde bir günden fazla, 15 günden de az olabilir.
Panik, nefret ve kırgınlık gibi duygular kalbi yorar
Kaygı ve stres anında kalp ritmi de artar ve vücuda daha fazla kan pompalanmaya başlanır.
Stres, sempatik sinir sistemini uyaran hipotalamusta başlar. Bunu takiben böbreküstü salgı bezleri, epinefrin olarak da bilinen adrenalin ve noradrenalin salgılar. Bunların kana karışmasıyla beraber kalp atışı hızlanır.
Sıcak su torbası veya sıcak banyo ile ağrıyan yere sıcak kompres, bolca su ve berrak sıvı tüketmek, kraker, pirinç, elma püresi, muz ve yoğurt gibi hafif yiyecekler yemek, yatıştırıcı etkisi olan papatya ya da nane çayı içmek mideye iyi gelerek, mide ağrısını durdurmaya yardım eder.
Mide Ağrısı Nedir? Mide ağrısı, karnın üst kısmında, kaburgaların hemen altında hissedilen keskin veya kramp şeklindeki ağrıdır. Mide ağrısının birçok nedeni vardır. En yaygın nedenleri arasında ülser, gastrit, gastroözofageal reflü hastalığı (GÖRH) ve mide ekşimesi bulunur.
Kafein içeren içecekler, asitli gıdalar, yağlı ve baharatlı yiyeceklerin sık tüketimi, sigara ve alkol tüketimi genellikle mide ve bağırsağı yorar. Besinlerle birlikte birçok bakteri vücuda girerek hastalık yaratma potansiyeli oluşturur. Bu yüzden özellikle çiğ tüketilen gıdaların iyi yıkanması elzemdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri