Su (
Su 100 derecede kaynar. 100 dereceye ulaşınca kaynamaya başlayan suyun sıcaklığı, kaynama bitip bütün su buharlaşana dek değişmez. Çünkü hal değişimi sırasında sıcaklık sabittir. Sıcaklığın 100 derecenin üstüne çıkabilmesi için bütün sıvının buharlaşmış olması gerekir.
Deniz seviyesi ele alındığı zaman bir atmosfer basınç altında su 100 santigrat dereceye ulaştığında kaynar.
Suyun buhar basıncı atmosfer basına eşit olduğunda ise su kaynamaya başlar. Bu nedenle suyun deniz seviyesindeki kaynama noktası ile bir dağın tepe noktasındaki kaynama noktası aynı değildir. Su deniz seviyesinde yani atmosfer basıncının 1 atm olduğu durumda 100°C'de kaynar.
anlamlarına gelen kaza; ezelde bilinen ve takdir edilen şeyin, zamanı ve yeri geldiğinde Allah (c.c.) ta- rafından yaratılmasıdır. Örneğin; “Su 100 derecede kaynar.” ifadesi kader kavramını ifade ederken, uygun şartlar gerçekleştiğinde 100 dereceye ulaşan suyun kaynaması da kazadır.
İlgili 22 soru bulundu
Örneğin deniz seviyesinde (1 atmosfer basınçta) su 100°C'de kaynarken, 8848 metre yükseklikteki Everest Dağı'nın zirvesinde yaklaşık 70°C'de kaynar. Deniz seviyesinin altındaki yerlerde ise suyun kaynama noktası 100°C'nin üzerindedir.
Bunu şöyle açıklamaya çalışayım; su 100 derecede kaynar. Eğer suya bir miktar tuz atarsanız suyun kaynama noktası 100 derecenin üzerine çıkar. Suyun kaynama noktasının ne kadar yükseleceği, içerisine atacağınız tuz miktarına göre değişir.
TSE standartlarına göre şebeke suyu 12-25 °C sıcaklıkta olması gerekir. İçme suyunun sıcaklığı ise TSE standardına göre 12 °C olması gerekir [2].
Su molekülleri de soğudukça birbirine yaklaşır fakat en büyük yoğunluğa +4 °C' ye geldiğinde ulaşır. Yani su moleküllerinin en yoğun olduğu hal katı hali değildir, +4 °C'deki (normal koşullarda 1 atm basınç altındaki) sıvı halidir.
4. Deniz düzeyinde 100 °C de kaynayan saf su, Ankara'da 96 °C de, Erzurum'da ise 94 °C de kaynar. 5. Düdüklü tencerede basıncın artmasıyla sıvının kaynama sıcaklığı yükselir, bu nedenle yemekler daha çabuk pişer.
Saf Suyun Özellikleri
Saf su genellikle 70 - 80 dereceye kadar ısıtılan suyun buharının yoğunlaştırılarak ayrı bir kaba aktarılmasıyla elde edilir, bu işleme distilasyon ya da damıtma adı verilir.
Oda sıcaklığında olan suyun tüketilmesi öneriliyor
O ritmi bozmamak için ne çok soğukta yaşayabiliriz ne de aşırı derece sıcakta. 22-25 derece arası çok iyi geliyor yani bu ısıda olan sular aslında sindirim sistemi için, sağlığımız için çok daha iyi. Tercihimiz oda ısısında olan su."
Günde 2-3 litreden fazla su içmeyin
Normal koşullarda bu kayıp günde ortalama 2-2,5 litre yani 10-12 bardak su tüketerek yerine koyulabilir. Ayrıca normal kilonun üzerine çıkılan her 10 kilo için ekstra 1 bardak su tüketilmesi gerekir. Gereğinden fazla su tüketmek de az tüketmek kadar tehlikelidir.
Birçok uzman, duş sıcaklığını yaklaşık olarak 38 ila 40 derece arasında tutmayı önerir. Bu sıcaklık, cildi rahatlatırken aşırı ısıya maruz kalmadan da temizlik sağlar. Bununla birlikte, duş sıcaklığı kişiden kişiye değişebilir. Bazı insanlar daha sıcak, bazıları ise daha soğuk suyu tercih edebilir.
Suyun sıcaklığını, kolunuzun iç kısmını suya daldırarak test edebilirsiniz. Ayrıca banyo termometresi de kullanabilirsiniz. En ideal su sıcaklığı 37-38 C'dir. Banyo ise 26-27 C olmalı.
İstanbul su sertlik derecesi nasıl yorumlanır
Ph değeri açısından istanbul su sertlik oranını değerlendirdiğimizde ortalama 7.55 olduğu gözükmektedir. Bu değer suyun alkali olduğunu göstermektedir.
40 derece ve üstü sular: Çok sıcak olarak sıralanmaktadır.
Özetle, teorik olarak 40-50°C arasındaki kullanım suyu sıcaklığı uygun kabul edilebilir.Kullanıcıların kullanım alışkanlıklarına göre bu değerler arasında deneme yanılma yaparak doğrusıcaklığı bulmaları tavsiye edilir.
Herhangi bir şekilde güvenilir suya erişim olmadığı takdirde çeşme suyunun daha güvenilir bir şekilde tüketilebilmesi için su kaynatılabilir. Ancak kaynatma işleminin sadece suda bulunan virüsler, parazitler ve bakteriler dâhil olmak üzere hastalığa neden olabilecek mikropları öldüreceğini unutmamak gerekir.
Yani evde ocakta kaynattığımız suyun kaynama derecesi 100 derecedir ve ortalama olarak 20 dakikada kaynamaktadır. Ancak dünyanın en yüksek dağı olan 8848 metre yüksekliğindeki Everest Dağı'nda suyun kaynama derecesi 70 derecedir.
Suyun yüksek basınç altında kaynama noktası artar.
Mesela düdüklü tencereler suyun kaynama noktasını arttırırlar normalde 100°C'de kaynayan su düdüklü tencerelerde 125 °C civarında kaynar bu yüzden yemekler daha hızlı hazırlanabilir.
Süte su katılmasıyla donma noktası yükselir. Pastörizasyon ve UHT işlemeleri de donma noktasını yükseltir. Kaynama sıcaklığı 100.15- 100.17 °C civarındadır. Sütte organik maddelerin varlığı, sütün yüzey gerilimini düşürür.
Erime ısısı cisme ve sıcaklığa bağlıdır. Mesela buzun 0 °C'deki erime ısısı, 79,8 cal/g'dır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri