Su aboneliği açtırma için gereken belgeler kurumlar arasında farklılıklar gösterse de temel olarak gerekli şunlar: T.C kimlik belgesi. Evin mülkiyetini temsil eden tapu kaydı, lojman tahsis belgesi ya da kira sözleşmesi gibi evraklar.
Suyu kullanan kişinin aboneliği kendi adına alması gerekmektedir. Su aboneliği isim değişikliği için gerekli belgeler konut ve iş yeri olarak ikiye ayrılmaktadır.
Yeni taşınılan ev için su aboneliği başvurusu yapmak niyetindeyseniz, yaşadığınız bölgede su dağıtımını yapan kuruma gitmeniz gerekir. Kimlik kartınız ve daha önceki su faturalarından birini götürerek aboneliğinizi kolaylıkla başlatabilirsiniz. Su abonelik işlemleri için gerekli olan ücreti de ödemeniz gerekmektedir.
Kiracı ya da ev sahibi olarak taşındığınız yerde halihazırda bir su sayacı varsa su aboneliği üzerine alma işlemi için ilgili kuruma başvurabilirsiniz. Su aboneliğini üzerine almak için gereken evraklar şunlardan oluşuyor: T.C kimlik belgesi. Tapu veya kira sözleşmesi.
İlgili 26 soru bulundu
Su aboneliği açtırma için gereken belgeler kurumlar arasında farklılıklar gösterse de temel olarak gerekli şunlar: T.C kimlik belgesi. Evin mülkiyetini temsil eden tapu kaydı, lojman tahsis belgesi ya da kira sözleşmesi gibi evraklar.
Yasada İmar Kanunu'nda değişiklik öngören önemli bir madde de var. İnşaat ruhsatı almış ancak iskanı olmayan yapılarda artık elektrik ve su aboneliğine izin verilecek. SORUN NEDEN KAYNAKLANIYOR? Müteahhitler konut üretmeden önce belediyeden inşaat ruhsatı alıyor.
Tapu, kira kontratı gibi mülkiyete ait bir belge. İskan raporu. DASK poliçesi. Onaylı elektrik projesi.
e-Devlet Kapısı ile 60 ilimizde bulunan 60 su ve kanalizasyon işletmelerinin sunduğu bilgilendirme hizmetlerinin yanı sıra abonelik ve fesih başvuru hizmetlerinden de faydalanabilirsiniz.
e-DEVLET SU ABONELİĞİ BAŞVURUSU NASIL YAPILIR? - e-devlet adresi üzerinden T.C. kimlik numaranızı ve şifrenizi girmenizin ardından bulunduğunuz ilin su abonelik şirketinin adını yazın. - Yeni Abonelik Başvurusu sekmenizi tıklayın ve su aboneliği yapacağınız yerin adres bilgilerini doldurun.
2023 yılında su aboneliği için başvuru yapma bedeli 495 TL şeklinde belirlenmiştir. 2023 Temmuz ayı itibari ile ev su aboneliği için 495 TL iş yeri aboneli için 1.296,90 TL ödenmesi gerekmektedir. 2023 elektrik su ve doğalgaz abonelik ücretleri şehirden şehre değişmemekte olup her belediye için aynıdır.
Suyu kapalı abonelerden 117,77 TL Açma Ücreti alınmaktadır. İşlemler noterden alınacak vekâletname ile başkası adına yapılabilmektedir.
Su abone ve plaka ücreti: Su abone plaka ücreti; 30,00 TL alınır. İdarece belirlenmiş kurallara göre tesisatını hazırlatmaya abone başvurularında ikinci keşiften sonra gidilen her kontrol için 40,00 TL ücret alınır.
Yeni su aboneliği alma işlemi için öncelikle ilgili bildirimi yapmak için yaşadığın şehirdeki belediyeye bağlı olan Su ve Kanalizasyon İdarelerine başvurman gerekiyor. İlgili hizmet dairesine fiziksel olarak başvuruda bulunmak ve zaman ayırmak istememen durumunda ise alternatif olarak E-Devlet başvurusu öne çıkıyor.
Su saatinin önünde, daireye giriş vanası olarak bilinen su vanası sağ tarafa sıkılarak kapatılır. Saat yönünde çevrilerek vana kapatılır. Sol tarafa yani saat yönünün tersine çevrildiğindeyse açılır.
Yani ikamet edilen meskende veya işletilen iş yerinde, önceki kiracının veya mal sahibinin üzerine kayıtlı elektrik aboneliğini kullanmak usulsüz elektrik kullanımı olarak kabul edilirken kiracının elektrik aboneliğini kendi üzerine alması zorunludur.
Su aboneliği başvurusunda bulunmak isteyenler, TC kimlik no ve e-Devlet şifresi ile beraber, e-Devlet'in resmi internet sitesine girerek başvuruda bulunabilirler. Online siteye girilmesinin ardından, sırayla başvuru formu, başvuru onayı ve başvuru sonucu ile işlemlerini tamamlayabilirler.
Fiziki başvurularda yine internet üzerinden randevu oluşturabilir sıra beklemeden işlemler tamamlanır. İnternet üzerinden ise hizmet alınan elektrik dağıtım şirketi web sitesinin online hizmetler menüsünden ya da e-Devlet Kapısı'nda firmalar sayfasında yine hizmet alınan kurumu seçerek işlemler yapılır.
Öncelikle ev sahibinin, Ceza Hukuku yönünden sorumluluğu bulunmaktadır. Zira kiracının elektrik, su veya doğalgaz aboneliklerini kiracının izni olmadan kapattırmak Türk Ceza Kanununa göre suçtur. Ceza kanunumuzun 123. Maddesi ''kişilerin huzur ve sükûnunu bozma'' suçunu tanımlar.
Abonelik başvurusu için; nüfus cüzdanı ya da kimlik kartı, tapu belgesi ya da kira kontratı, ev sahibinden alınacak abonelik dilekçesi (kiracı için) ve bina tesisat numarası gerekiyor. Abonelik başvurusunun yanı sıra aynı belgeler ile doğalgaz kullanım sözleşmesi de düzenleniyor.
İlk Yapılması Gereken Tapu Müdürlüğüne Başvurmak
Küçük bir meblağ karşılığında kaybolan ya da çalınan tapu senedinin yenisi çıkarılabilir. Tapu senedinin tekrar çıkarılabilmesi için gayrimenkulün bulunduğu yerdeki tapu müdürlüğüne başvurmak şart değildir ve bu işlem için herhangi bir tapu müdürlüğüne başvurulabilir.
Adreste başka birinin üzerine abonelik varsa kira kontratı veya tapu. Yetkili veya vekil olarak işlem yapılacaksa elektrik aboneliği için vekaletname veya yetki belgesi.
Dava konusu binanın iskan izninin alınmadığı dosya içeriği ile sabittir. 3194 sayılı İmar Kanunu'nun 30 ve 31.maddeleri hükmüne göre, yapı kullanma izin belgesi bulunmayan yerlerde abonelik tesisi mümkün değildir.
İskansız evler satın alınırken, daire tapusu yerine arsa tapusu veriliyor. İskan belgesi olmayan evler için banka kredileri kullanılamıyor. Konut kredisi kullanarak, iskansız ev almayı düşünen kişiler nakit veya birikimleriyle satın alma işlemi yapabilirler. Ayrıca iskan belgesi olmayan binalara abonelikler verilmiyor.
ABONE OLABİLECEKLER
RUHSAT olmayıp sadece tapu varsa belediyeden 31.12.2021 tarihi öncesi yapıldığını gösteren bir yazı alınırsa elektrik abonesi olunabilir. 2) 01.01.2022 – 01.07.2022 tarihleri arasında RUHSAT almış yapılar İSKAN olmasa bile su abonesi olduğunu kanıtlarsa abone olabilecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri