Su: Ateşi söndüren maddeler arasında en önemlisi sudur. Su özellikle A tipi yangınlar için (katı) mükemmel bir söndürücüdür. Kum: Yanıcı maddelerin oksijenle ilişkisinin kesilerek söndürülmesinde kullanılır.
Ateşi suyla söndürmek, bilinen en basit ve en etkili yöntemdir. Yanan bir kibrit üzerine bir avuç su dökerek onu hemen söndürebilirsiniz.
dökülmez, ateşli ocak su ile söndürülmez. Çünkü şeytanın ateşten yaratıldığı ve ateşin etrafında şeytanların olacağına inanıldığı için ondan zarar gelir, uğursuzluk getirir diye düşünülür. Eğer ateşe su dökülmek zorunda kalınırsa, muhakkak besmele çekilir. “Ateş boş değildir, ateş şeytanı temsil eder” derler.
Sirke ve karbonatı bir kapta karıştırın.Ardından elinizdeki kabı,yanan mumun üzerine doru getirin ve sanki yavaşça üzerine su döküyormuşçasına,kabın içindeki sıvıyı dökmeden ateşi söndürün. Sirke ve karbonatın birleşmesinden ortaya çıkan karbondioksit ateşi söndürecektir!
A sınıfı yangın tiplerinde katı malzemelerin yandığı bilinmektedir. Buna göre A sınıfı yangın tipinin söndürülmesi için sulu sistemler kullanılabilir. B sınıfı yangınlar ise sıvı yanıcı malzemelerden meydana gelen yangınlar olup bu yangınlarda mutlaka su kullanılmamalıdır.
İlgili 38 soru bulundu
A-Sınıfı yangınları söndürmek için; Genellikle tazyikli veya jet halinde su kullanılmakla birlikte kuru kimyasal yangın söndürme tozlu cihazlar da kullanılmaktadır. B-Sınıfı yangınları söndürmek için; Su sisi, köpük, CO2 veya kimyasal tozlu yangın söndürme cihazı kullanılmaktadır.
Bilindiği üzere su, iletken bir özelliğe sahip olduğundan ötürü özellikle elektrik kaynaklı metal yangınlarında da kullanılması oldukça hatalıdır. Yangınların alevlendirmesini daha hızlı yaptığı için kullanılması tehlikeli olan sular daha çok katı maddelerin yanmasıyla oluşan A sınıfı yangınlarda değerlendirilebilir.
FM – 200; FM – 200; “Heptafloropropan“ CF3CHFCF3 şeklinde olan atık bırakmayan temiz bir söndürme maddesidir. FM – 200 öncelikle fiziksel yollarla alevden ısıyı emerek, yanma reaksiyonunu sürdüremeyecek kadar alevi soğutmak suretiyle yangını söndürmektedir.
Efendimiz -sallâllâhu aleyhi ve sellem- onu isteyip: “– Sirke ne güzel katıktır.” diye yemeye başladılar. Câbir -radıyallâhu anh-; “Rasûlullah -sallâllâhu aleyhi ve sellem-'den bu sözü işiteli beri sirkeyi severim.” demiştir.
Sıvı Yakıt Yangınını Söndürmek...
Ancak eğer ki yanan şey katı değil de sıvıysa, durum başkadır. Örneğin benzin, gaz yağı veya katran alev alacak olursa, bunlara su sıkmanın hiçbir etkisi olmayacaktır. Bunun sebebi, tüm bunların sudan daha az yoğun sıvılar olmasıdır.
Makaleye göre doğumgünü pastalarını süslemek için kullanılan mumları üflemek, ağıziçi bakterilerin pastanın yüzeyine yayılmasına neden oluyor.
Akaryakıt yangınlarında başlangıç halinde söndürme cihazı ile müdahale edilir büyümüş durumdaki yangınlara köpük ile söndürme gerçekleştirilir. Gaz yangınları söndürme cihazları ve su kullanılarak söndürülebilir yangın söndürme işleminden sonra her türlü gaz kaçağı engellenmelidir.
3. Karbonat veya tuz
Bunlar, alev alan yemeklik yağlar gibi yağ yangınlarını söndürmek için beklenmedik ancak son derece etkili malzemelerdir. Karbonat, (ısıtıldığında) yangını oksijensiz bırakan karbondioksit yaydığı için, küçük bir alevde işe yarayabilir.
Eğer odunun üzerine su serperseniz, su ve odun ateşin sıcaklığıyla buharlaşacaktır. Suyun yüksek ısı kapasitesi sebebiyle, buharlaşması için yüksek miktarda enerji veya ısı gerekir. Eğer alev kendi enerjisini suyu buharlaştırmaya çalışırken harcarsa, yakıtı ısıtmak için harcayacağı enerji de azalacaktır.
Yangın söndürme
Ateşe uygulandığında tuz, bir soğutucu görevi görerek ateşten gelen ısıyı dağıtır ve ayrıca yangını boğmak için oksijen içermeyen bir kabuk oluşturur. Plastik katkı maddesi erir ve yanan metal tutuşma sıcaklığının altına düşene kadar kabuğun bütünlüğünü korumasına yardımcı olur.
- Ateşe tırnak atmak, su dökmek uğursuzluk getirir. - Külün üstüne su dökülmez, işenmez. - Gece külün yanından geçilmez, üstünden atlanmaz, şeytan gelir. - Ölü gömülene kadar ev süpürülmez, çamaşır yıkanmaz, eve su getirilmez.
Karpuz Peygamberimiz (asm)'in sevdiği ve yediği meyvelerdendir.
HZ.
Allah'u Teâlâ sirkeye bereket versin, o, benden önceki Peygamberlerin de katığı idi. Sirke varsa, başka katığa ihtiyaç olmaz." (İ. Mace) buyurduğu sirke birçok konuda hayatımızda yer alır.
Enes (r.a) “Peygamberimizin en sevdiği yemek kabaktı" buyuruyor. Bu rivayet Bulgaristan'da yaşayan Müslümanların kültüründe, Peygamberimizin doğum gününde kabak pişirmeyi bir alışkanlığa dönüştürmüş. Asırlar sonra, Peygamberlerinin dünyaya gelişini, yine Peygamberlerinin en sevdikleriyle kutlayan narin kalpler…
Gelelim asıl konumuza; geçmiş tarihte ibadet eden Müslümanların Allah'a daha yakın olduklarını hissetmeleri, dünya işleri ile ilişkilerini kesmeye çalışmak, huşu içinde ibadet etmek adına karanlığı seçmelerine "mum söndü" denmiştir. Bugünkü adı ile elektrik söndü diyebiliriz.
Gusül ve abdest, Alevi inancında önemli bir yer tutar. Alevilikte vücudu yıkayıp temizlemek dışında iç temizliğinin şart olması gerektiğine önem verilir. Eline, diline, beline sahip olmak ilkesine bağlı kalmaya özen gösterir. O bakımdan ''tarikat abdesti'' alarak ikrarını devamlı kılmaya çalışır.
Aleviler, Muhammed'in son peygamber olduğuna, Ali bin Ebu Talib'in ise veliliğine (ya da imamlığına) inanırlar. Aleviler, ibadetlerini cemevinde yaparlar. Günlük ibadetleri Sabah, Akşam ve Gece Gülbeng'idir. Kadir Gecesi'yle bağlantılı olarak üç gün ve Muharrem ayında ise on iki gün oruç tutarlar.
Suyun yüksek basınçla normal halinden yüzlerce kat fazla bir hacme dönüştürülmek suretiyle yangına sıkı bir şekilde teneffüs etmektedir. Ortamdaki sıcaklıktan etkilenebilecek maddeler ise su sisi söndürme sistemlerinin soğutma özelliği ile yanmasa bile yangından ortaya çıkan ısıdan etkilenmemektedir.
D Tozlu Cihazlar
Metal yangınlarında kullanılan maddelerde, sodyum ve potasyum bazlıdır. (cam yapımında potasyum tuzları, kuru buz yapımında sodyum klorür kullanılır). Bu söndürücü toz yanan maddenin üzerini zar şeklinde bir film şeridi kaplayarak maddenin oksijen almasını engellemek suretiyle söndürür.
Ateş kaynar su yanar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri