Su altı kaynağı 3 şekilde yapılmaktadır , Yaş, Lokal korumalı ve Kuru ortamlarda yapılan kaynak işlemlerdir. Tamamen yaş ortamda yapılan kaynak işleminde kaynak ve kaynakçı etrafı çevreleyen su etkisine maruz kalmaktadır. Hareket serbestisi, su altı yaş kaynağı, verimli ve ekonomik su altı kaynak işlemi yapmaktadır.
Normalde su altı kaynağı denilince, kaynağın tamamen suya batırılmış halde yapıldığını düşünebiliriz fakat su altı kaynağının birçok çeşidi kuru ortamlarda yapılır. Kuru kaynakta suyun bir gaz karışımı ile yer değiştirdiği “hiperbarik oda” adı verilen kuru bir alan yaratılmış olur.
Sualtı Kaynakçısı olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Sualtı Kaynakçısı maaşı 2023 verilerine göre ortalama 14.200 TL civarındadır.
Sualtı kaynakçısı, su altında yapılan kaynak işlerinde uzmanlaşmış bir meslektir. Dalış ekipmanları kullanarak su altında çeşitli malzemelerin kaynak işlemlerini gerçekleştirir. Güvenlik önlemlerine dikkat ederek çalışır ve su altında çalışma koşullarına uyum sağlar.
Su altı kaynaklarının çoğu, enerji kaynağı olarak bir elektrik ark kullanan çubuk kaynağı kullanılarak gerçekleştirilir. Islak kaynakta, çubuğun dışındaki katman için kalın bir kabarcık katmanı oluşturulur. Gaz tabakası kaynağı sudan ve diğer oksitleyici bileşiklerden korumak için kullanılır.
İlgili 43 soru bulundu
Su altında risk oluşturacak faktörler derine inildikçe daha da artıyor. Basınç, çalışma ortamının karanlık ve soğuk olması, su altında elektrikli cihaz kullanımı, akıntı, hatta deniz canlıları bu risklerden birkaçı. Su altı kaynakçılarının aylık geliri ise 5 ila 10 bin lira arasında değişiyor.
Kaynak Nerelerde Kullanılır ? Kaynak işlemleri kapalı ortamlar, açık alanlar, su altı, uzay boşluğu gibi çok çeşitli alanlarda ve farklı malzemelerin birleştirilmesi amacıyla kullanılan, son derece önemli bir işlemdir.
Suyun altında kaynak yapanlarda elektrik çarpması olur. Kesim ve kaynak yapanların dişlerinde problem oluyor. Uzun süreden beri dalgıçlık yapanlarda yüksek basınca bağlı olarak kemik erimesi/yok olması görülüyor; eklem yerlerindeki sıvıların kaybolduğu biliniyor, bu da hareket etmeyi çok güçleştirebiliyor.
Su altı kaynakçılığı, yeryüzündeki en zor mesleklerden. Suyun altındayken her şey aleyhinize işliyor. Basınç bedeninizi ezebilir, bulutsu baloncuklar görüş alanınızı daraltabilir. Tehlikelerine rağmen binlerce kişi bu meslek dalında çalışıyor.
eleman.net verilerine göre, Kaynakçı 2023 yılında ortalama 30.500 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Kaynakçı , Ocak 2023 yılında ortalama 24.200 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 14.960 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Su Altı Teknolojisi 4 yıllık eğitim bilgisi bulunmaz çünkü bu bölüm bir ön lisans bölümüdür. Eğer aldığınız eğitimi dört yıla tamamlamak isterseniz DGS'ye girerek Su Ürünleri Mühendisliği ve Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği bölümlerine geçiş yapabilirsiniz.
Eğitimler 3 saat teorik ve 18 saat pratik olmak üzere toplam 21 saatlik süreyi kapsamaktadır. Birkaç yıl kaynakçılık yapan ve tecrübesi orta düzeyde olan çelik ve alüminyum kaynakçıları için yapılan eğitimlerdir. Eğitimler 7 Saat teorik ve 42 saat pratik olmak üzere toplam 49 saatlik süreyi kapsamaktadır.
Kaynak ustası sertifika programlarının yanında meslek liselerinin metal işlemleri bölümü de bu mesleği yapabilmenizi sağlar. Ayrıca üniversitelerin meslek yüksekokullarında Kaynakçılık ve Kaynak Teknolojisi bölümleri de bulunur. Ustalık için çıraklık ve kalfalık aşamalarını başarıyla bitirmek gerekir.
Kaynakçı Sertifikası almak isteyen adayların randevu alarak ODTÜ-PSM gözetiminde sınava girmeleri gerekmektedir. Sınavlar, ODTÜ Kaynak Teknolojisi ve Tahribatsız Muayene Merkezinde veya çok sayıda adayın katılması ve sınav ortamının sağlanması halinde adayların çalıştığı kurumda yapılabilmektedir.
Su Altı Teknikerleri, batık gemilerdeki eşyaların, su altındaki arkeolojik eserlerin çıkarılması, su altı inşaatı, su altı film ve fotoğrafçılığı, karışım gaz dalgıçlığı, dalış turizmi gibi çalışmaları yapar.
Türkiye'de yaşanan ara eleman sıkıntısı deprem bölgesinde başka bir boyuta taşındı. Depremin vurduğu 11 il ve çevresinde kaynakçı gündeliği 4 bin TL'den, freze operatörü 3 bin 500 TL'den, kepçe operatörü de 6 bin TL'den başlıyor.
Ege Üniversitesi, Urla Denizcilik Meslek Yüksekokulu, Türkiye'nin deniz ve içsularında çalışabilecek yeterliğe sahip, emniyet, güvenlik ve çevre yönetimi felsefesi ile her türlü sualtı işini yapabilecek bilgi ve beceriye sahip, birinci sınıf dalgıç yetiştiren bir okuldur.
Dalgıç Nasıl Olunur? Dalgıç olabilmek için iki yöntem bulunur. Bunların ilki üniversitelerin Su Altı Teknolojisi bölümlerinden mezun olmak, ikincisi ise CMAS ya da Türkiye Sualtı Sporları Federasyonundan sertifika almaktır.
Su altında yapılan kaynak ve kesme tekniklerinin geliştirilme amacı,petrol platformları, liman ve dokların inşaat ve onarımlarının yapılması, boru hatlarının döşenmesi ve gemi kurtarma çalışmalarıdır. Su altı kaynağı 3 şekilde yapılmaktadır , Yaş, Lokal korumalı ve Kuru ortamlarda yapılan kaynak işlemlerdir.
Kaynakçılık, zor ve tehlikeli meslek grupları arasına giriyor. "Ben okul okumadan, çıraklıktan yetiştim" şeklinde konuşan kaynakçı ustası Hasan Eker, "Yeni nesilde böyle bir şey yok. Ara eleman ve çırak yetiştirmekte sıkıntı yaşıyoruz. Pandemi sürecinden yüzde 60 etkilendik.
240 saat süren, 8 haftalık bir eğitimden oluşmaktadır. Sanayi dalgıçlığının ilk başlangıç kursudur. Bu kursun sonunda 39 metreye kadar dalınabilmekte ve scuba ekipmanları kullanılarak basit sualtı işleri yapılabilmektedir.
Fakat, bunların içerisinden günümüzde, özellikle metallerin birleştirilmesinde en yaygın başvurulan yöntem kesinlikle Örtülü Elektrot Ark Kaynağı'dır. Bu kaynak türü, bütün kaynakların karşılaştırıldığı listelerin birçoğunda en güçlü kaynak tipi olarak seçilir.
Dezavantajları: Gazaltı kaynak ekipmanları, örtülü elektrod ark kaynağı ekipmanlarına göre daha karmaşık, daha pahalı ve taşınması daha zordur. Gazaltı kaynak torcu iş parçasına yakın olması gerektiği için örtülü elektrod ark kaynağı gibi ulaşılması zor alanlarda kaynak yapmak kolay değildir.
Argon gazı, farklı kaynak tekniklerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Argon kaynak gazı, çevresindeki atmosferin korunması için bir kalkan görevi görür. Bu, kaynak işlemlerini daha kesintisiz ve dayanıklı kılan çeşitli avantajlar sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri