· Perdelerimiz Hijyenik Koşullarda Üretilmektedir. · 30 Derecede Yıkanmalıdır Nemli Asılmalıdır Bu Yüzden Ütülenmeden Asılabilir.
Ütüye Gerek Olmayan Perde Temizliği; Çamaşır makinesinde ütüleme sorunu doğurmadan yıkama işleminin gerçekleşmesi sağlanabilir. Bunun için direkt olarak perde temizliğinin yapılmasında, durulama ve sıkma konusunda özel seçenekleri işaretleyin.
Jaluzi Perde Modelleri Ütü Gerektirmez
Jaluzi perde de ütü gerektirmeyen perdeler arasındadır. Metal alüminyum perdeler ütü gerektirmez. Bunlar lavaboda veya banyoda musluğun altında kolayca yıkanabilen perde çeşitleridir. Ya da nemli bir bez yardımı ile temizliği yapılabilir.
Tüller genel itibariyle hassas yapıda olduğundan çabuk kirlenir ve kırışır. Sık sık yıkanması gereken tüllerin ütülenme ihtiyacı da doğacaktır. Fakat tüllerinizi çamaşır makinenizin uygun program ayarında yıkarsanız ve makineden çıkar çıkmaz asarsanız ütüleme ihtiyacınız oluşmaz.
Perde ütüleme teknikleri türlere bağlı olarak farklılık gösteriyor. Örneğin tüller için sadece buhar kullanarak ütülemelere geçilebilir. Daha kalın kumaş perdeler adına da mutlaka buhar kazanlı ütülerin kullanılması gerekmekte.
İlgili 17 soru bulundu
- Kalın tüllü perdelerdeki kırışıklıkları gidermek için ütüyü perdenin üzerinden yukarıdan aşağı buhar ve ısı vererek yapabilirsiniz. Ütüyü çok fazla perdenin üzerinde tutmayınız. - Kalın tüllü perdelerdeki kırışıklıkları elektrikli süpürge makinesi ile düzeltebilirsiniz.
Perdenizi astıktan sonra buhar vererek kırışıklığı önlemeniz mümkündür. Kaynar suyun etkisiyle kırışıklık önleme: Küçük olan perdeleri kornişe taktıktan sonra altına leğen içinde kaynar su koyabilirsiniz. Böylelikle buharı alan perdenizdeki kırışıklıklar azalacaktır.
Özellikle perdenin kırışmaması için tül perdelerin yüksek sıcaklıkta yıkanmasından kaçınılmalıdır. Yüksek sıcaklıklarla çamaşır makinesinde yıkanan perdeler kırışabilir ve ayrıca parçalanabilir. Doğru bir yıkama yönteminin kullanıldığından emin olmak için perdenin otuz derecede yıkanması gerekmektedir.
Kırışmaması için tülünüzü çamaşır makinesinde düşük devir 30 derecede yıkamalısınız. Böylece tül kırışmadan temiz bir şekilde yıkanmış olur. Tülü sıcak suya basma yöntemi zaman zaman yapılan ve doğru bilinen bir yanlıştır. Tülü sıcak suya basarsanız öncesinde olduğundan daha fazla kırışmasına neden olursunuz.
Çok yüksek sıcaklıklarda yıkama yapılması, perdenin kırışmasına ya da parçalanmasına yol açabilir. 30 derece sıcaklık ve narin yıkama ayarına alarak yıkama yapılması uygundur. Ayrıca yıkamadan sonra perdenin kırışmaması için kornişten çıkardıktan sonra hemen yıkanması tavsiye edilir.
Polyester – Polyester kumaş genellikle stor perdelerde kullanılır. Diğer kumaşlara oranla daha ucuz olup pek çok özellik sunar. Ayrıca fazla kırışmaz ve kir tutmazlar.
Perdeler eğer çamaşır makinesinde yıkacaksa hassas programlar tercih edilmesi gerekir. Ancak elde yıkama ya da hassas program bulunmayan makinelerde tercih edilmesi gereken program sentetik olmalıdır. Bunun yanında makinede 30 derece sıcaklık ve 400 devir seçilmesi tavsiye edilir.
Tül perdelerinizi çamaşır makinesinde yıkayabilirsiniz. Fakat kesinlikle sıcak su kullanmamalısınız. Sıcak su tül perdenizin çok kırışmasına ve daha çabuk yıpranmasına sebep olur. Narin yıkama tercihinde tercihen 30 derecede yıkanması önerilir.
Tül ve perde deterjanı kullanılarak çamaşır makinesinde kolaylıkla yıkanabilir. Ancak beyazlatma etkisine sahip doğru deterjanlar tercih edilmelidir. Yıkama yapmadan önce ilk olarak tül perdelerin ayrı şekilde yıkanması gerektiği bilinmelidir. Yani güneşlik gibi kalın perdelerle birlikte yıkama yapılmamalıdır.
Tüller 6 ayda bir, perdeler yılda 1 yıkanmalıdır.
Bu nedenle yılda iki defa temizlenmelidir. Mutfak perdeleri ise daha sık temizlenmelidir.
Tül perdeleri yıkarken yumuşatıcı kullanmanız gerekmez. Aslında yumuşatıcılar yüzde yüz pamuk ya da keten kumaşları yumuşatmak için kullanılır.
Sık sık kullandığınız çamaşır deterjanını, deterjan bölmesine ekleyin. Perdelerin üzerine 1 fincan toz şekeri ekleyin ve mümkünse 30 derece düşük yıkama modunu ayarlayın. Şeker, yüksek sıcaklık ve buharın etkisiyle eriyip hem tül perdeleri beyazlatacaktır hem de perdelerin üzerine sinmiş kötü kokuyu yok edecektir.
Toz Şeker ile Temizleme
Perdeleri çamaşır makinasına yerleştirin ve üstüne 3 adet küp şeker koyun. Küp şekeriniz yoksa 2 yemek kaşık toz şeker serpiştirebilirsiniz. Daha sonra makinayı bildiğiniz şekilde çalıştırın. Makinanızdan kar gibi beyaz perdelerin çıktığını görebilirsiniz.
Tül veya perde yıkamak için öncelikle tüller ayrı perdeler ayrı şekilde makineye yerleştirilmelidir. Tül daha hassas bir kumaş türü olduğu için perdelerle karışık yıkamak doğru olmamaktadır. Tüller makinede en düşük 30 derecede yıkanmalıdır. Makinede yıkama da sıkma ve kurulama programları tüller için önerilmemektedir.
Perdelerinizi yıkarken dört yüz devirde sıktırmanız gerekir. Bu sayede perdelerin sıkma işlemi sırasında hem hasar görmez hem de fazladan buruşma durumuyla uğraşmak zorunda kalmazsınız. Perdelerin yüksek derece yıkanması, doğal formunun bozulmasına yol açabilmektedir.
Normalden daha kirli ya da çok kirli tül perdeler, varsa makinenin suda bekletme programında 1 saat kadar çamaşır sodalı suda bekletildikten ya da leğen içinde çamaşır sodalı suda yine 1 saat bekletildikten sonra yıkanmalıdır.
Bulaşık makinesi tableti kullanabilirsiniz
Tüllerinizi çamaşır makinesine yerleştirin. Üzerine de 1 adet bulaşık makinesi tableti koyun. Çamaşır makinenizi her zamanki derecesine ayarlayıp çalıştırın. Perdeleri makineden çıkarınca beyazladığını görebilirsiniz.
- Pratik bir ütüleme için ilk olarak yıkanma aşamasına özen göstermelisiniz. Tül perdelerinizi mutlaka hassas ayarda yıkamalısınız. Tülleri makineden çıkardıktan sonra yavaş hareketler ile gerip ardından da çırpın. Bu sayede daha az kırışıklık meydana gelecektir ve ütüleme çok daha kolaylaşacaktır.
Elde yıkama, hassas program ve sentetik programı gibi bu tarz programları seçmeniz gerekmektedir. Eğer ki çamaşır makinenizde “perde” için özel bir programı bulunuyorsa bunu da seçebilirsiniz. Seçtiğiniz programda 30 derecede ve 400 devirde ayarlamasını yaparak perdenizin kırışmasını da önlemiş olursunuz.
Şantuk keten tül perde nedir? Keten Perde kırışır mı? Bildiğiniz gibi keten, yapı itibariyle çabuk kırışan bir kumaştır. Keten perdelerin kırışmaması için yıkadıktan sonra uçlarına ağırlık takarak, kurutmadan asmalısınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri