Ay'ın kendi ekseni etrafında dönme süresi ile Dünya etrafında dönme süresi aynıdır. Yaklaşık 29 gün süren bu periyot yüzünden Ay'ın sürekli aynı yüzü dünyaya bakar. Bu sebeple karanlık yüzü adı verilen diğer tarafını hiç göremeyiz.
Aslına bakılırsa ayın karanlık yüzü diye bir durum yoktur. Ay genel olarak 1,54 derece eğiklik ile beraber kendi ekseni etrafında dönüş yapar. Bu sebepten dolayı ayın belli bir kısmı güneşe doğru bakarken diğer kısmı karanlıkta kalır.
Ay'ın her iki yüzü de eşit miktarda güneş görüyor bu yüzden “Ay'ın bir yüzünün karanlık olduğu” doğru değil. Ancak Ay'ın kendi etrafındaki ve dünya etrafındaki dönüş süresi aynı olduğu için dünyadan bakıldığında hep aynı yüzü görünüyor.
Ay'ın yüzeyindeki koyu renkte görünen bölgeler Latince maria (“deniz” anlamına gelir) olarak isimlendiriliyor. Bu bölgeler Ay'ın yüzeyinin yaklaşık %17'sini kaplamasına rağmen büyük kısmı Ay'ın Dünya'dan görünen yüzünde bulunuyor.
Çin'in "Chang'e 4" adlı insansız uzay aracı, Ay'ın güney kutbundaki Aitken havzasını incelemek üzere 'karanlık yüz' olarak bilinen bölgeye başarı ile iniş yaptı. Chang'e 4'un indiği, Ay'ın yüzeyindeki en büyük, en eski ve en derin krater olan Aitken havzası hakkında fazla şey bilinmiyor.
İlgili 22 soru bulundu
Bu döngüye tekrar bakarsak… Ay, bu 28 günlük döngüsünü devam ettirirken yaklaşık olarak Güneş ve Dünya'nın arasına geldiği noktada Ay'ın aydınlık olan yarısı, Dünya'dan göremediğimiz yarısıdır. Dolayısıyla bu durumda, biz Ay'ın sadece karanlık yüzünü görürüz, Ve buna “Yeni Ay” denir.
Ay'daki suyun keşfi
24 Eylül 2009 tarihinde Science mecmuası, Hindistan Uzay Araştırma Teşkilatı'nın (HUAT) Chandrayaan-1 uydusunda bulunan bulunan Moon Mineraloji Mapper (M³) aletinin Ay'da su tespit ettiğini bildirdi. M3 M3, Ay'ın yüzeyinde 2,8-3,0 mikrometre civarında soğurma özellikleri tespit etti.
Ayın evreleri ana evreler ve ara evreler olmak üzere iki grupta incelenir. Ana evreler; Yeni ay, ilk dördün, dolunay ve son dördün evreleri iken, ara evreler ise şişkin ay ve hilaldir.
Ay gündüz saatlerinde mavi gökyüzünde soluk beyaz görünürken, geceleri parlak sarı, bazen de turuncu-kırmızı renktedir. Uzaydan çekilen fotoğraflarda görüldüğü gibi Ay'ın gerçek rengi gridir. Çoğunlukla oksijen, silisyum, magnezyum, demir, kalsiyum ve alüminyumdan oluşan yüzeyi Ay'a gri rengini verir.
Ay kendi ekseni etrafında dönüyor mu, dönmüyor mu? Evet, dönüyor diyebiliriz. Ay'ın kendi ekseni etrafında bir kez dönmesi için geçen süre, Ay'ın Dünya etrafında bir kez dönmesi için geçen süreye eşittir. Bu kütkeçekim kilidi nedeniyle, biz Ay'ın sadece bir yüzünü görebiliriz.
Antik zaman insanları dişi lunar enerjinin doğasını üç aşamalı olarak açıklamışlar ve bu aşamaları simgeleyen farklı tanrıçalara inanmışlardır. Yeniay fazı genç kız, dolunay fazı kadın ve anne, Ay'ın karanlık hali ise dul kadın ve bilge büyükanne olarak benimsenmiştir.
Ay tam olarak Güneş ile Dünya arasındayken aydınlık yüzü Dünya'dan hiç görünmez. Bu evresi yeni ay olarak adlandırılır. Yaklaşık iki hafta sonra dolunay görülür. İlk yeni aydan 29,5 gün sonra Ay tekrar Güneş'in karşısına geçer ve tekrar yeni ay görünür.
Ay'ın kendi etrafında dönme süresi ile Dünya etrafında dönme süresi yaklaşık olduğu için ay'ın hep aynı yüzünü görürüz. bu süre yaklaşık olarak 27.5 güne tekabül eder. Bu olay "kütle çekim kilidi" ile açıklanabilir.
Özellikle bu alana ilgisi olan kişiler tarafından bu durum oldukça merak ediliyor. Aslına bakıldığı zaman Ay'ın karanlık yüzü olmadığını söylemek mümkün. Çünkü genel olarak Ay, 1,54 derece eğiklikle birlikte kendi ekseni etrafında dönüş yapar. Bundan dolayı da Ay'ın yalnızca belirli bir kısmı güneşe doğru bakar.
Ay'da atmosfer yoktur. Bir başka deyişle ayda gaz bulunmaz. Ay'ın yüzeyi Güneş'ten gelmiş olan ışınlar sebebiyle gündüzleri çok daha sıcaktır, geceleriyse çok daha soğuk olur. Isınma ve soğuma sebebiyle Ayda mevcut olan kayalar parçalanarak taşlara, daha sonra kumlara ve en son olarak da toz parçalarına dönüşür.
Ayları Öğreniyorum | Yılın 12 Ayı | Aylar Türkçe | Ay İsimleri | Bir yılda 12 Ay vardır - YouTube.
Ay'ın yarım daire ya da D olarak görülmesine ilk dördün veya son dördün adını veririz. İlk dördün evresinde Ay'ı D şeklinde görürüz, son dördün evresinde ise ters D olarak görürüz.
Ay'ın yüzeyinde oluşmuş bu çukurluklara krater adı verilir. Aynı zamanda kraterin yanı sıra ayın yüzeyinde dağlar, vadiler ve sıra kayalıklar bulunmaktadır.
Ay'ın atmosferi çok ince ve çoğunlukla hidrojen, neon ve argondan oluşuyor. Bu da insan gibi oksijene bağımlı bir canlı türünün Ay'da nefes almasını imkansız kılıyor. Ancak bilim insanlarına göre Ay'da gökyüzünde olmasa da yüzeyde bol miktarda oksijen var.
Çünkü Dünya da 4 milyar yıldır su kaybediyor.
Ay'ın ilk oluştuğunda Dünya'ya bugünkünden daha yakın olduğu düşünülüyor. Bilgisayar simülasyonları aradaki mesafenin bir zamanlar 22.500 km olduğunu gösteriyor. Bugün bu mesafe 402.336 km.
Ne zaman doğmuştur? Güneş doğduktan 2-3 saat sonra doğmuştur. Ay da dünyamız gibi yörüngesinde batıdan doğuya doğru yol alır.
Ay denizleri (Lunar maria), Ay'ın karanlık yüzüne çarparak, görünen yüzünde volkanik etkinlikleri tetikleyen eski asteroid çarpmalarının neden olduğu büyük, koyu ve bazaltik düzlüklerdir. Erken astronomların yaptıkları yanlış değerlendirmeler sonucu bu yapılar deniz olarak adlandırılmıştır.
Genellikle ortalama olarak bir ay, 30 gün olarak kabul edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri