Tardigrad olarak da bilinen su ayıları, omurgasızlar şubesinden mikroskobik canlılardır. İlk olarak J.A.E. Goeze tarafından 1773'te keşfedilen su ayılarına daha sonra İtalyan biyolog Lazzaro Spallanzani "yavaş adımlı" anlamına gelen Tardigrada adını verdi.
Polonyalı bilim insanları uzayda yaşayabilen, yıllarca susuz ve oksijensiz kalsa dahi kaldığı yerden hayatına devam eden tardigradlar (su ayıları) hakkında şaşırtıcı bir keşif yaptı. Dünyadanun en dayanıklı canlıları olarak bilinen bu mikroskobik hayvanların zayıf noktası açıkladı.
Tardigrada bilinen en dayanıklı hayvanlardan biri olup, bilinen diğer yaşam biçimlerine ölümcül olan aşırı koşullara dayanabilmektedirler. 1 K (-458 °F; -272 °C) ila yaklaşık 420 K (300 °F; 150 °C) arasında değişen sıcaklıklarda hayatta kalabildikleri tespit edilmiştir. Uzay boşluğuna dayanabildiği keşfedilmiştir.
Oldukça yaygın bulunan tardigradları gözlemleyebilmeniz için etrafınızda yer alan nemli bölgelere odaklanmanız gerekir. Bu bölgelerde yetişen ve tardigrad popülasyonlarının diğer habitatlara göre çok daa fazla olduğu karayosunlarından ve/veya ağaç üzerindeki likenlerden küçük bir örnekleme yapmanız yeterli olacaktır.
Mikroskobik canlılardır.Dünya'nın en küçük hayvanlarıdır.Tatlısularda ve nemli alanlarda yaşarlar. Vücutları genel görünüşüyle silindir şeklinde, karın tarafları düzdür. Koni şeklinde uç baş sayılır, ayrıca bir baş oluşumu görülmez. Solunum organları yoktur.
İlgili 28 soru bulundu
Dünyanın en dayanıklı canlısı olarak bilinen su ayıları uzay koşullarında bile hayatta kalabiliyor. Araştırmacılar su ayılarının zayıf noktasını tespit ederek yüksek sıcaklıklara dayanamayacaklarını ortaya koydu. Su ayılarının dayanıklılığı genetik yapılarında bulunan Dsup adlı protein sayesinde mümkün.
Son derece sert koşullara dayanabilseler de ortalama ömürlerinin 1-2 yıl olduğu söyleniyor. Yani kendileri için cennet gibi olan bölgelerde bile 2 yıldan biraz fazla yaşayabiliyorlar. Fakat su ayılarının kriptobiyoz denilen evreye girerlerse çok daha fazla yaşama şansları da bulunuyor.
Tatlı sularda ve nemli alanlarda yaşarlar. Bu nedenle karada yosunların, likenlerin ve dökülmüş ölü yaprakların içinde bulunabilirler. Su ayılarının aktif kalabilmesi için vücutlarının etrafında ince bir su tabakasının bulunması gerekir.
[Tardigratlar dünya çapında, Himalayalar (6.000 m'den (20.000 ft) üzerinde), derin deniz (4.000 m'nin (13.000 ft) altında) ve kutup bölgelerinden ekvatora kadar çeşitli bölgelerde yaşamaktadırlar.
Kuru haldeki tardigradlarınsa çok daha yüksek sıcaklıklara dayandığı belirtildi. 63.1 santigrat derecede 24 saat bekleyen hayvanlarda ölüm oranı yüzde 50 oldu. Daha sonra yapılan ek deneyler bu yaratıkların da sıcaklık daha fazla yükseltilince daha çabuk öldüğünü gösterdi.
Peki Tardigrad Ölümsüz mü
Hayır değiller, yukarıda bahsettiğim gibi en uç noktalarda yaşayabilirler ancak çok kısa bir süreliğine. Mesela -272 C° sıcaklıkta çok kısa bir hayatları olur ve ölürler.
Tardigradların Eşeyli mi Eşeysiz mi Üreyeceğine Ne Karar Veriyor? Sorunun en net yanıtı, çevre. Yani, evrimsel süreçte istikrarlı bir ortamda yaşayan tardigradlar eşeyli olarak çoğalma eğilimindedir. Bir diğer açıdan dengesiz bir ortamda yaşayan tardigradlar ise aseksüel olarak çoğalma eğilimindedir.
Genelde suda ya da yosunların üzerinde yaşayan su ayılarının temel besin kaynağı ise kendilerinden de küçük olan ve rotifer olarak adlandırılan mikro organizmalar.
Ancak “uzay” ifadesi ile çoğunlukla uzayın Dünya ve onun atmosferinin dışındaki kısmı kastedilir. Atmosferin en dış katmanı Dünya'nın yüzeyinden yaklaşık 960 kilometre yüksekte biter.
Tardigradlar olarak da adlandırılan su ayıları gezegenimizde denizlerde, tatlı sularda ve karalarda yaşayabilen ve çıplak gözle görülemeyen mikroskobik canlılardır. Su ayıları -200 °C kadar düşük ve 150 °C kadar yüksek sıcaklıklarda hayatta kalabilir. Su ayılarının ortalama uzunluğu 0,1 ile 1 milimetre arasındadır.
Layka; muhtemelen R-7 roketiyle köpeğin bulunduğu bölmenin ayrılması sırasında meydana gelen bir arızadan kaynaklanmış olduğu düşünülen aşırı ısınmadan dolayı, fırlatmadan sonraki birkaç saat içinde öldü. Ölümünün gerçek sebebi ve zamanı 2002 yılına kadar açıklanmadı.
Uzay da dahil olmak üzere birçok ortamda yaşamayı başaran ve dünyanın en dayanıklı canlısı olarak bilinen tardigradlar hakkında yeni bir keşif yapıldı. Keşfe göre, tardigradların salyangoz mukusuna karşı zayıf olduğu ortaya çıktı. Tardigradlar, dünyadaki en yok edilemez yaşam formlarından birisi olarak biliniyor.
Uzmanlar, her ne kadar su aygırlarının dayanıklı canlılar olsa da Güneş'teki sıcaklığa dayanamayacaklarını vurguladı.
Araştırmalar özellikle sonbaharda bireylerin daha büyük olduğunu göstermiştir. Bu dönemde iri erkekler 700 ile 950 kg arasında olabilirler. En büyük ve ağır Alaska boz ayısı vahşi yaşamda keşfedilmiş ve ağırlığı 1200 kg'dan fazla ölçülmüştür.
Suya ihtiyaç duymadan 10 yıl yaşayabiliyorlar
Tardigradlar için susuz kalmak ve kurumak diğer canlılar gibi bir sorun değil. 10 yıl kuru formda kalan tardigradlar tekrar yaşamsal özelliklerine kavuşabiliyorlar.
Denizayısıgiller soğuk kutup denizlerinde, ılıman denizlerde ve subtropik denizlerde yaşarlar. En fazla türleri kutup denizlerinde bulunur. Akdeniz'de ve Türkiye'nin diğer denizlerinde Denizayısıgiller yoktur.
Boyları 2 metreye kadar, ağırlıkları ise 91 kilodan 209 kiloya kadar ulaşır. Erkekler 15 yıl kadar, dişiler ise 25 yıl kadar yaşar. Kuzey Kutbu deniz ayıları avlanma ve göç sırasında yalnız hareket eder gibidir.
Çünkü direk midemize inince her ne kadar aşırı dayanıklı canlılar da olsalar, midemizdeki yoğun aside dayanamıyor ve parçalanıyorlar. Pa- razit yaşam tarzına da sahip olmadık- larından dolayı insanlar için herhangi bir hastalık taşımıyorlar.
Morfolojisi: Uzunluğu 180-220 cm, kuyruk uzunluğu 8 -10 cm, omuz yüksekliği-cidago 85 - 125 cm ve ağırlığı ise ortalama 150 - 250 kg'dır. Bazı erkek bireyler 400-500 kg gelebilir.
Araştırma sonucu, Dsup proteininin DNA'yı sararak koruduğu belirlendi. DNA'yı sarması sonucu X ışınlarının içeri girip zarar vermesine engel olduğu ortaya çıktı. Sonuç olarak Dsup proteini, su ayılarının bu kadar dayanıklı olmasının asıl nedeni.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri