Kefal Balığı Kılçıklı mıdır? Kefal balığı iri kılçıklara sahiptir. Bu nedenle daha rahat bir tüketim için temizlerken ayıklama iyi olabilir.
Kefal Balığı Özellikleri ve Çeşitleri
Mugilidae familyasından bir balık türü olan kefal balığı, ortalama 40 cm uzunluğa sahip pullu bir balıktır. Genellikle kirli ve karışık sularda yaşamayı seven bu balık, özel olarak havyar için avlanır. Kefal havyarı ekonomik değeri yüksek lezzetli bir besindir.
Yaz ayları dışında lezzetli olan pullu ve göçmen olmayan bir balıktır. Bütün denizlerimizde yetişir. Sonbahar, kıs ve ilkbaharda çok lezzetlidir. Kefalin buğulaması ve pilakisi çok güzel olur.
Kefal, beyaz etli ve son derece lezzetli bir balıktır. Özellikle sarıkulak olarak bilinen ve 1 kilogram üzeri kefallerin tadına doyum olmaz. Bu balığın marinesi ve pişirme şekli gerçekten çok önemlidir. İşin ehli birisinin elinde bu balık gerçekten çok lezzetli bir öğün olabilir.
Beyaz eti çok lezzetlidir. Küçük boy kefalin tavası güzel olur. Büyük boyların ise buğulaması yapılır. Tepsiyle soğanlarla beraber dizilen fırında kefal de lezzetli bir yemektir.
İlgili 40 soru bulundu
Kefali pişirmek için tava, ızgara veya fırın kullanabilirsiniz. Bu üç yöntemden dilediğinizi seçerek harika bir kefal yapabilirsiniz. Kefali pişirmeden önce mutlaka zeytinyağı, kırmızı pul biber, kırmızı toz biber, limon suyu, tuz ve sarımsak ile soslayın. En az 2 saat buzdolabında beklettikten sonra pişirebilirsiniz.
Temizleyip kenarlarına çizik attığınız kefalleri zeytinyağı, kekik, karabiber, tuz ve sarımsaktan oluşan marinasyon sosun içinde önlü arkalı ıslatın ve 1 saat buzdolabında dinlendirin. Marine olan kefalleri yağladığınız ızgarada orta ateşte çevirerek pişirin. Dilerseniz arada kendi suyuyla nemlendirebilirsiniz.
Çinekop, tekir, kefal, kırlangıç ocak ayında en bol dönemini yaşayan balıklardır. Şubat: Kalkan mevsiminin başlangıcıdır. Tekir, gümüş, hamsi, izmarit, kalkan, mersin, torik, kefal, levrek şubat ayında lezzetlidir.
İlarya: Platerinanın (kefal) küçüğü. İskandil: Oltanın dibe gitmesi, ya da yüzmemesi için iğneden sonra takılan kurşun ağırlık. 150-300 gr. ağırlıkta olur.
Denizin 100 metreden daha derininde, tabana en yakın kısımlarda yaşayan balıklara dip balığı adı verilir. Mezgit, kalkan, lüfer, levrek, çipura, barbun ve kefal; en çok tüketilen dip balıklarıdır.
Balıklar tuzlanır ve sıra ile fırın tepsisine dizilir. Üzerine tuz, kekik , kırmızı biber ve sıvı yağ gezdirilir. Alüminyum folyo ile tepsinin üzeri kapatılarak 180 derecede 20-25 dakika pişirilir daha sonra folyo alınarak üstlerinin de kızarması sağlanır.Afiyet olsun.
Ülkemizde hemen hemen her denizde yaşayabilen kefal balığı daha çok çamurlu, sessiz ve içerisinde uzun kök sistemine sahip bitkiler bulunan suları sever. Bu özelliği bakımından sadece denizlerde değil, akarsu, baraj, göl, dere, lagün, su yatağı, pınar veya küçük su birikintilerinde bile yaşayabilir.
Kefali avlamak için bir çok yem çeşidi kullanılabilir. Hiç ummadığınız zamanda çapariyle bile yakalayabileceğiniz kefalin işte budur denebilecek bir yemi yoktur. Ama klasik olarak kullanılan başlıca yemler kurt, tavuk eti, ekmek ve balık içidir.
Levrek Balığı Kılçıklı mıdır? Levrek balığının kılçığı bulunmaktadır. Doğru bir şekilde temizlenen levrek balığının kılçığı doğru bir şekilde ayıklanmalıdır.
Kefal balığı omega yağları ve A ile E vitamini açısından çok zengindir. Besleyici ve tok tutucu özellikleri mevcuttur. Aynı zamanda potasyum açısından da zengin bir balık türüdür. Gözlere ve kas sistemine çok iyi gelmektedir.
Kefaller 3-4 yaşında yaklaşık 30 cm'ken cinsel olgunluğa ulaşır. Türlerine göre ortalama 60 cm ve 4 kgolabilen kefallerin 100 cmve 8 kgolanlarına da rastlanır. Rapor edilen en büyük kefal 120 cm ve 12 kg ağırlığındadır. 16 yıla kadar uzun bir ömre sahiptirler.
Deniz kefallerinin tatlı suya geçişlerinin 15 Mart-15 Haziran tarihlerinde olduğuna işaret eden Kale, "Bu süreçte kefaller tatlı su güzergâhlarına geçiyor. Çiftleşme nedeniyle de akıntıya ters yönde zıplayarak hareket ediyor.
Kefal balığı, iskeleti dışında gerçekten kılçığı olmayan yağlı ve çok lezzetli bir balıktır. Bu tarifle de çok beğenildi :) Bu aylarda mutlaka denemenizi tavsiye ettiğim bir tarif. Kefal balığı, iskeleti dışında gerçekten kılçığı olmayan yağlı ve çok lezzetli bir balıktır.
HANGİ BALIKLAR DAHA FAYDALIDIR? Her balık türü insan sağlığına olumlu etkiler bırakmaz. Bu yüzden yapılan araştırmalar sonucunda uzmanlar; somon, uskumru, ton balığı, alabalık, hamsi ve morina gibi türlerin daha sağlıklı olduğunu vurguluyor. Bu balıklar diğerlerine oranla omega-3 yağ asidi bakımından daha zengindir.
Soğan takoz şeklinde ince kesilerek balıkların üzerine serilir. Önce domates, sonra biberler ilave edilir. En üste traş limon, yarım limonun suyu, karabiber, tuz ve zeytinyağı ilave edilerek kapağı kapatılır. 1 dakika yüksek ateş, kalanı kısık ateşte olmak üzere kapağı hiç açılmadan en az 30 dakika pişirilir.
Balıklarınızı tereyağı veya sıvı yağda kızartabilirsiniz. Eğer sıvı yağda kızartıyorsanız balığın sadece 2/3'ünü kaplayacak kadar yağ koymalısınız. Tereyağında kızartacaksanız derin bir tavada yüksek ısıda kızartmalısınız. Etli ve yağsız balıklar kızartmaya en uygun balıklardır.
Marine ettiğiniz kefalleri buzdolabında 1-2 saat kadar dinlendirin. Daha sonra mısır ununa önlü arkalı olacak şekilde bulayın. Kızgın yağda balıkları kızartın ve kağıt havluda bekleterek fazla yağını süzdürün. Dilerseniz, marine etmeden de pişirebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri