Kombi basıncınız için en ideal nokta 1,5 bar'dır, bu 1-2 bar arasındaki ideal aralığın ortasındadır. Çoğu kombi üreticisi 1,3 bar'lık bir optimum basınç önerir, ancak tam olarak kesin değilse endişelenmeyin, çalışma aralığı içinde olduğu sürece bir sorun yaşamayacaksınız.
Daireye giren suyun basıncının 2-4 bar aralığında olması beklenir. 2 bar basıncın altındaki su, çamaşır, bulaşık makinası gibi cihazların çalışması için yeterli olmayacak, 4 barın üzerindeki basınç ise su tesisatına bağlı cihazların zarar görmesine yol açacaktır.
Kombi basıncını 1,5 barda tutmanız tavsiye edilir. Kombi basıncının 1 barın altına düşmesi durumunda su doldurma musluğunu; 2 barın üstüne çıkması durumundaysa tahliye musluğunu açarak basıncın 1,5 bar seviyesine gelmesini sağlayın.
Ancak kombi basıncı 2,5 – 3 bar üzerine yükseliyorsa ise işte bu durumda bir arıza olduğunu söylemek mümkündür ve müdahale edilmesi de doğru olacaktır. Basınç 3 barı geçtikten sonra kombi basıncı düşmesi için cihaz, fazla suyu emniyet ventili ile tahliye etmek durumunda kalır.
Kombi basıncı 1 bar değerinin altına indiğinde bar seviyesi 1.5 olana kadar su takviyesi yapmalısınız. Zira kombide 1.5 ya da 2.0 bar gibi yeterli seviyede su bulunmadığında eşanjörün ısınması oldukça tehlikelidir. Çünkü suyun az olması kombinin devir daim yapamamasına neden olabilir.
İlgili 29 soru bulundu
Kombinin basıncı yüksek olduğu için kombi içerisinde farklı arızalar ortaya çıkarır. Kombi basıncı 3 olursa ne olur? Basıç 3'ü geçerse su akıtma işlemi gerçekleşir.
Kombiye su basmak için kombi altında su takviye musluğu bulunur. Kombinin altına bakarsanız bu musluğu görebilirsiniz. Musluğu saat yönünün tersine çevirirseniz, kombi basıncının yükseldiğini fark edeceksiniz. Kombi basıncı, ideal olan 1,5 – 2 bar seviyesine gelince musluğu kapatınız.
Kombi ısındıkça içerisindeki su genleşir ve bu da basıncın artmasına sebep olur. Peki basınç yükseldiğinde ilk olarak ne yapabilirsiniz? Kombi basıncınız yükseliyorsa aklınıza gelebilecek ilk sebep doldurma musluğu olmalıdır. Kombinin doldurma musluğunu açık bırakıp bırakmadığınızı kontrol etmeniz gerekir.
Bununla birlikte peteklerin hava yapması da kombi su basıncının düşmesine neden olur. Kombi su basıncı düşerse kalorifer tesisatı ve kombiye herhangi bir şekilde zarar gelmez. Çünkü sistem yazılımında çeşitli güvenlik önlemleri bulunmaktadır. Bu nedenle kombi su basıncı düştüğü zaman kombi çalışmayı durdurur.
Kombi Su Basıncı 2-3 Ayda Bir Düşüyorsa
Tabi bu değişim 0.5 bar gibi bir değerdeyse normaldir. Bu durumda kombi altında bulunan ufak bir vana ile kombiye tekrar su takviyesi yapılabilir. Kombilerin üzerinde, kombinin içindeki suyun değerini gösteren elektronik veya analog bar göstergesi vardır.
Kombinin basıncı ne çok fazla olmalı ne de çok düşük olmalıdır. Kombinin ideal bir şekilde çalışması için kombinin basıncı bir buçuk (1,5) bar seviyesinde olması gerekir.
Kombiye kaç günde bir su basılması gerekir? Kombinin su seviyesini arttırmak için belli bir gün aralığı yoktur. Ortalama bir kombinin su basıncı 2-3 ayda bir düşme eğilimi gösterir. Bu durumda basınç arttırmak için kombiye su verilmesi gerekir.
Bölge regülatöründen 4 bar olarak gelen doğal gaz son kullanıcıya servis kutuları ile ulaştırılır. Kullanıcının ihtiyacına göre doğal gaz basıncı burada 21 mbar ve 300 mbar seviyelerine düşürülerek tesisata verilir.
Normal şartlarda şebeke suyu basıncı, 3 bar ile 5 bar arasında olmalıdır. Basınç düşürücü vanalar da fabrika çıkışında bu değerlere ayarlanmış şekildedir.
Sonuç olarak 1 bar = 10,197… mSS olur. Pratikte ise 1 bar 10 mSS olarak kullanılmaktadır.
Kombi içerisinde sürekli ısınıp soğuyan su genleşebilir. Genleştikçe de basınçta yükselmeler olabilir. Bu gibi durumlarda basıncın ne kadar yükseldiğine dikkat etmek gerekir. Örneğin; sıcak su kullanımında ya da petek sistemi açık olduğunda kombi su basıncı yükselebilir.
Kombi barı kaç olmalı hakkında 1 ile 2 bar seviye aralığından bahsedilmektedir. Bu seviyeler dışındaki bir bar seviyesi bizleri kombi basıncı neden düşer sorusuna yönlendirir. Kombi içindeki havanın eksilmesi bar seviyesinin 1'in altında olması demektir.
Manometreden okunacak basınç değerinin 1-2 bar arasında olması gerekmektedir. Atron kombi gibi hem analog hem dijital manometreye sahip kombilerde bu değerler kolaylıkla takip edilebilir.
Kalorifer tesisatında hava var ise kombi içerisindeki otomatik hava alma purjör ü devreye girer ve havayı atar böylece kombi basıncı düşer kombi basıncını 1,5 bar a ayarlayarak yeniden çalışmasını sağlayabilirsiniz.
Kombinin ideal bir şekilde çalışması için kombi basıncının bir buçuk (1,5) bar seviyesinde olması gerekir. Bu seviye ise normal kabul edilir. Kombi basıncı gereğinden çok yükselirse yani 2,5 barın üstüne çıkarsa kombinin güvenlik sistemi devreye girer.
Şebeke suları standart basıncı 5-6 bardır (Cürebal T., 2016).
Doğalgaz vanası boru ile paralel yani boru ile aynı hizada ise açık konumdadır. Vana üzerinde bulunan (A) açık (K) harfi ise kapalı demektir.
Eğer genleşme tankında hava kalmadıysa kombi su basıncı yüksek veya kombi su basıncı düşük gibi sorunlar ile karşılaşabilirsiniz. Normalde sizin yüksek basınç şikayetiniz olsa bile kombi su basıncı çok yüksek olduğunda kombideki emniyet vanası açar ve fazla basınçlı suyu dışarıya tahliye eder.
Baymak kombi sistemlerinin ideal olarak çalışabilmesi için gerekli olan su basıncı 1-1,5 bar arasındadır. Baymak kombi sistemlerine ve tesisatlarına basılan su basıncı sebepsiz olarak düşmez. Kombinin su basıncı düştüyse kombi ve tesisatta su kaçağı olup olmadığını kontrol etmeden su basma işlemi başlatılmamalı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri