Teras kapatmalar tadilat ruhsatı izni alınması gereken bir uygulamadır. Bu ruhsat binanın iç kısımlarında ki yapılacak ufak değişiklikleri kapsamaz. Yani boya badana vs. gibi uygulamalarda bu izni almadan uygulama yapabilirsiniz.
Aşağıda kanun ve ilgili madde yer almaktadır detaylı incelendiğinde balkon kapatmanın yasal olduğu ve izin alınmak suretiyle kapatılabileceğidir.İzinsiz yapılan tüm yapılarda cezai müeyyide vardır Fakat cezai yaptırımlarda -yıkım yoktur-Metrekare başına ceza kesilir .
Yapısal alanlarda inşai faaliyetlerde imar kanunu ve kat mülkiyeti kanunu devreye girmektedir. Teras kapatma cezası ne kadar? terasımı kapatsam ceza alır mıyım gibi sorular sıklıkla cevabı aranan sorulardır. Ancak her teras kapatma işlemi cezai işlem gerektirecek bir konu değildir.
Teras kata ruhsat alınması eğer yapı belediye sınırları içindeyse belediye tarafından, teras katın olduğu yapı belediye sınırları dışındaysa valilikler tarafından yapılır. Teras kata ruhsat almak için yapının bulunduğu arsanın mutlaka resmi tapulu olması gereklidir.
Balkonu kapatma veya balkonu odaya ekleme konusu Yargıtay kararı ile birlikte sınırları belli olan bir konu haline dönüştü. Buna göre balkon kapatmak isteyen birinin binada bulunan tüm kat maliklerinden izin alması gerekmektedir.
İlgili 40 soru bulundu
Teras üstü kapatma uygulaması ile ilgili gerekli izinler alındığında ve belediyeden alınan proje doğrultusunda yapılan uygulamaların hiç bir cezası bulunmamaktadır.
Danıştay kararlarında bir şekilde vurgulandığı üzere, kural olarak pergola ve sundurma yapımı ruhsata tabi değildir.
Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği'nin 57. maddesinde; “Köy ve obaların yerleşik alanları ile yakın çevresinde yalnızca köy nüfusuna kayıtlı ve köyde sürekli oturanlarca yapılacak konut, tarım ve hayvancılık amaçlı yapılar ile eklentileri için yapı ruhsatı ve yapı kullanma belgesi aranmaz.
İskan dışı alanlarda taban alanı 75 metrekareyi ve 2 katı geçmemek şartıyla yapılacak 1 bağ evi için bakanlığın onayı alınmak koşuluyla köy içi yapılara benzer şekilde ruhsat zorunluluğu da olmayacak.
Apartmanlarda en üst katta yer alan dairenin geniş balkonuna teras diyoruz. Teraslı daireleri ise genel olarak teras katı olarak adlandırmaktayız.
Balkonu kapatma iskana engel teşkil eder mi? Kapatma olayında, balkonun gömme balkon olması, taban alanının artmaması, taşıyıcı unsurların ve çekme mesafelerinin etkilenmemesi durumunda, balkonun camla kapatılmasında, yasaya aykırılı olmadığına karar veriliyor.
Apartmanda Cam Balkon Nereye Şikayet Edilir? Apartman ve sitelerde yasaya aykırı şekilde izinsiz yapılan cam balkonlar hakkında Kat Mülkiyeti Kanunu uyarınca taşınmazın bulunduğu Sulh Hukuk Mahkemesi'ne başvurularak eski hale getirilmesi talep edilebilir.
Kat mülkiyeti kanunu esaslarına göre terasın kullanım hakkı tüm kat maliklerine aittir. Ortak yerlerin konusu sözleşme ile belirlenmektedir.
Kat mülkiyeti kanunu gereğince; çatılar, bacalar, genel dam terasları, yağmur olukları, apartman ortak kullanım alanları arasında bulunur.
Çatı yapımı mimari projenin değişikliğini gerektirdiğinden kat maliklerinin alacağı kararla yapılabilir. Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 4. maddesinde ortak alan kavramı şu şekilde ifade edilmiştir; “Ortak yerlerin konusu sözleşme ile belirtilebilir.
Teras kapatma işlemi binanın ve terasların dokusunu bozmaz ve bina ve müstakil evlerinizin görünümüne estetik bir görünüm kazandırır. Ayrıca yağmur yağdığı zaman zeminlerde meydana gelen aşınmaları ve zedelenmeleri önlemek için teras kapatma işlemi yapılmaktadır.
Ruhsat Gerektirmeyen Tadilat İşleri
Elektrik ve su tesisatı, boya badana, fayans ve parke döşeme gibi tadilat işlemlerini yapacağınız zaman tadilat ruhsatı almanıza gerek yoktur. Ne var ki, bu tadilatları yaptırırken evdeki taşıyıcı kiriş ile kolonlara müdahale edilmemesi kesinlikle şarttır.
Şikayet üzerine ilgili yapıda Kaçak Yapı Cezası uygulamaları gündeme gelmektedir.İdare tarafından kaçak yapıda gerçekleştirilen inceleme ve tespitler sonrasında yıkıma karar verilebilmektedir. Yıkım kararı uygulandığı hallerde yıkıma ilişkin masraflar da yapı sahibinden tahsil olunmaktadır.
S.S KAMUKENT ARSA VE KONUT YAPI KOOPERATİFİ
Buna göre, Bodrumsuz konutlarda Belediye'ye, Teknik Uygulama sorumlularına ve Şantiye şefliği için toplam 18.745,00TL, Bodrumlu konutlarda ise Belediye'ye, Teknik Uygulama sorumlularına ve Şantiye şefliği için toplam 20.770,00 TL kdv dahil ödenecektir.
Ancak konteyner ev araziye sabitlenmiş bir yapıysa; elektrik, su, kanalizasyon gibi temel bağlantılar sağlanmışsa yapı tanımına dahil edilirler. Bu da konteyner ev için imar gerektiğine işaret eder.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 2013 yılında Alo 181 Çağrı merkezini hizmete alarak vatandaşlarla birebir iletişim kurulmasını hedefledi. Bakanlığımız 2023 çevre ve şehirleşme vizyonu, yaşam kalitesini artıran, insan ve çevre prensibi çerçevesinde Alo 181 ile vatandaşa 7 gün 24 saat hizmet veriyor.
Yapı Ruhsatı ve Yapı Kullanma İzin Belgesi
Yapı ruhsatının alındığı tarihten itibaren 2 yıl içerisinde inşaatın yapımına başlanılması ve 5 yıl içinde inşaatın tamamlanması gerekmektedir. Aksi takdirde yeniden yapı ruhsatı alınması zorunluluğu doğacaktır. Ruhsatı olmayan binalar kaçak sayılmaktadır.
Son katın üzerindeki ortak alan çatı ve teraslar emsalin konusu dahi olmamalıdır. Faydalı kullanımın olmadığı katlarda; ortak alan olarak kullanılan ve iskan edilmeyen bodrum katlarda da emsal hesabı yapılması gerektiği sonucuna varılabilir.
Belediyeden Teras İzni Alınabilir Mi? Yapınızda herhangi bir değişiklik ve ekleme için tadilat ruhsatı almak gerekmektedir. Bunun içinde belediyelere başvuru yapılması ve izin alınması gerekmektedir. Kat çıkma, çatı katı, Kolon, kiriş ve taşıyıcı duvarlar için belediyeden ruhsat zorunludur.
Yeni imar yönetmeliği Madde 4'e göre balkonlar bağımsız bölüm net alanına dahil edilmemekte; Madde 22'ye göre ise balkonlar parselin toplam emsale esas alanının % 30'u oranındaki ek alan içerisinden kullanılabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri