sorusuna gelirsek; evin yasal sahibi olarak ev sahibinin ödemesi gereklidir diyebiliriz.
Günümüzde halen patlak boru tamiri için mahalle tesisatçısı çağırılır ve gelen tesisatçı, patlak su borusunun tam olarak yerini bilmediği için şüphelenilen alanı kırmaya başlar.
Bu sebeple kiracının kullanımı sırasında evde çıkan arızaları gayrimenkul sahibi gidermekle yükümlüdür. Bu arızalar, tesisat ya da kombi gibi demirbaş eşyalarda gerçekleştiği takdirde tamir bedelini gayrimenkul sahibi öder.
Kiracıların daire içinde meydana gelen su sızıntıları için herhangi bir ücret ödemesi gibi bir sorumluluğu yoktur. Daire içinde olmayan, binanın genel hattını ilgilendiren bir sorunda ise meydan gelen arızadan tüm bina sakinleri sorumludur.
Patlayan borunun tamiri için önce suyunuzun tamamen kesilmesi gerekir. Daha sonra ustayı çağırırsınız onunda ilk önce kırılmış boruyu yenisiyle değiştirip tesisatı tekrar düzenlemesi sonrada yeni sıva ve alçı yapıp boya sürmesi gerekir. Yerden geçen su borusu patlamışsa laminat parke veya fayans ile kapatılır.
İlgili 23 soru bulundu
Evi su basması, Evin içinde küf, rutubet kokusu olması, gibi belirtiler su sızıntısı, su kaçağı, su borusu patlağı olduğunu gösterir.
Bu sistemlerde kırmadan tamir etmek mümkün değil. Öncelikle cihazla patlayan borunun yer tespiti yapıldıktan sonra, üzerindeki kaplama kırılarak sökülür. Boru makası ile patlak boru düz bir şekilde kesilmektedir. Plastik kaynak makinesi ile borunun patlayan yeri tekrar yapıştırılmır.
TBK madde 317'ye göre kiracı, kiralananın olağan kullanımı için gerekli temizlik ve bakım giderlerini ödemekle yükümlüdür. Burada kullanım giderlerinden kasıt; elektrik, su, doğal gaz veya temizlik bedeli gibi gider kalemleridir. Dikkat edilirse bunlar, kiracının kullanımına bağlı olan giderlerdir.
Konut sigortası, poliçedeki teminat kapsamına göre su hasarının belli bir miktarını ya da tamamını karşılar. Bu durum tamamen sizin ihtiyacınıza göre belirlenir. Konut sigortası su baskını teminatını genişleterek komşularınızın su baskınından zarar görme ihtimaline karşı da gerekli güvenceyi sağlayabilirsiniz.
Kiracının ödemekle yükümlü olmadığı diğer giderler ise, anayapının temel giderleri yani demirbaş giderleridir. Bu giderler daire sahibi tarafından ödeniyor. Örneğin, binanın boyanması işi, demirbaş gideri olması nedeni ile bu gider bağımsız bölüm malikinin ödemesi gereken giderdir.
Gider Borusu Tıkanıklığı Kimin Sorumluluğundadır
Bina hattının genel sorumluluğu tüm bina sakinlerindedir. Eğer bu tıkanıklık veya kaçak bina kanalında fakat sorun sadece sizin dairenizi etkiliyorsa yine sorumluluk tüm apartmana aittir.
Evin demirbaşı olan ısıtma, soğutma sistemlerinde meydana gelen arızalara ait masraflar, elektrik tesisatı, su tesisatı gibi tesisatlarda oluşabilecek arızalar, iç cephe duvarları ve dış cephe duvarlarında meydana gelebilecek olan dökülmeler ev sahibi tarafından karşılanması gereken masraflardır.
Öncellikle sorun kaynağını bulmamız için su kaçak tespit aletleri ile yerinde lokal olarak kontrol yapılmalıdır. Kontrol öncesi tespit için ücret alınmaktadır su kaçak tespit fiyatları 2023 yılında 350 TL ile 500 TL arasında değişmektedir.
Kombinin arızalanması doğalgaz su borusu patlarsa ne olur? sorusuna cevap olarak verilebilir. Bahçe ve zeminde su borusu patlaması ile bina kolonlarının zarar görmesi, Toprağın suya doyması sonucu zemin kata su basması, su sızıntısı gibi birçok problem ile karşılaşabilirsiniz.
Su borusu delinmesi herhangi bir sebep olmadan da kendi kendine oluşabilir. Özellikle demir ve galvaniz su borularında buna sıkça rastlanabilir. Zamanla demir borularda korozyon nedeniyle çürüme, aşınma ve kireçlenme gibi etkiler olabilir.
Su borusu deliği kapatmanın çeşitli yöntemleri vardır. Şu an piyasada en çok tutulan yöntem, kaçak tamir kimyasalı ile onarım yapmaktır. Kırmadan boru deliği onarımı sağlayan bu sıvılar; çatlakların, deliklerin tamamen kaynamasını sağlamaktadır. Su kaçağının yerini bilmiyorsanız, tamir kimyasalı tam size göre.
Öncelikle komşuluk hukuku içinde komşunuzla görüşerek, tamiratı yapmasını ve zararınızı karşılamasını isteyin. Komşunuzun reddetmesi halinde mahkemede dava açarak evinizin uğradığı zararın tazminini ve tamiratın yapılmasını hâkimden isteyebilirsiniz.
Çok katlı binalarda veya sitelerde bu sorun meydana geldiğinde, şikâyet edilecek yerlerin başında site yönetimleri gelmektedir. Üst kattan su damlıyor şeklinde site yönetimine şikâyette bulunursanız, site yönetimlerinin yetkileri dâhilinde sorunu çözülebilesi gerekir.
Kiracı eğer ki evde musluk bozulursa bu durumu ev sahibine bildirmesi mümkün olmadığı gibi kendinden kaynaklı sorunlar nedeni ile bozulduysa kendisi yaptırmak ile yükümlüdür. Eğer ki eve girdiğinde musluk bozuk ise bunu ev sahibinin yaptırması gerekmektedir. Ev kiralamalarında, taraflar arasında bir sözleşme yapılıyor.
Evin demirbaşları dışındaki masraflar kiracıya aittir. Evde musluk bozulursa ya da kiracının kullandığı demirbaş dışındaki eşyalarda tüm giderler kiracıya aittir. Kiracının evi boyatması da bu nedenle kiracıya aittir.
Bu yollar şunlardır: İki ihtarla tahliye: Aynı kira yılına ait iki kira bedelinin ödenmemiş olması halinde kiracıya iki tane ihtarname gönderilmelidir. 2 tane ihtarname gönderildikten sonra kira yılının bitiminden itibaren 1 ay içerisinde tahliye davası açılması gerekir.
İlk olarak, ana su vanasını kapatın. Bir su patlaması yaşarsınız ve her yere su püskürtülürken ana kapatma vanasını aramak için her yeri karıştırabilirsiniz. Ana vana su saatinizin olduğu yerdedir. Buradan vanayı kapatabilirsiniz.
Plastik su borusunda delik oluştuysa yapmanız gereken şey daireye gelen ana su vanalarını kapatmaktır, ardından hasarın boyutuna göre yapılacak iş belirlenmelidir. Borudaki deliğin boyutu bu aşamada önemlidir, zira boruda açılan delik büyük ise hasarlı olan kısım kesilerek maşon ile ek yapılmalıdır.
Tangit içme suyu, gaz boruları ve tarımsal sulama boruları gibi U-PVC'den yapılmış basınçlı boruların bağlantı yerlerinin birleştirilmesi için kullanılır. Stabilize edilmiş Tehrahidrofuran bazlı çözücü içeren yapıştırıcıdır. Tangit ile yapıştırılmış boru bağlantı yerleri suya dayanıklılık gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri