Troposfer, atmosferin en önemli katmanıdır denebilir çünkü gazların %75′i su buharının ise tamamı bu katmanda bulunur.
Troposferde yerden yükseldikçe sıcaklık her 100 metrede yaklaşık 0,5 °C azalmaktadır. Su buharının büyük kısmı Troposfer katmanında bulunduğu için iklim olayları bu katmanda yaşanır.
Atmosferin yeryüzüne yakın katmanlarının yüzde 78'i azot, yüzde 21'i de oksijenden oluşur. Yüzde 1'i ise su buharı, argon, karbondioksit, neon, helyum, metan, kripton, hidrojen, ozon ve ksenon elementlerinden oluşur.
Aslında, troposfer, tüm atmosferin kütlesinin dörtte üçünü içerir. Buradaki hava %78 nitrojen ve %21 oksijendir. Son %1 ise argon, su buharı ve karbondioksitten oluşur.
Yer yüzeyini etkileyen ve atmosferde oluşan bütün hava olayları troposfer tabakasında meydana gelmekte, bazen stratosferin alt kısımlarında da bu tür olaylar oluşabilmektedir.
İlgili 40 soru bulundu
Şimşek ve yıldırım sadece kümülonimbüs bulutlarında görülür. Diğer bulutlarda sadece enerji akımı sayesinde görülebilir. Kar fırtınalarında, kum fırtınalarında ve hatta volkanlardan çıkan gaz ve toz bulutlarında da şimşeklere rastlanır.
Tüm jeolojik süreçler ve depremler Litosfer içerisinde meydana gelirler.
Bilimsel çalışmalar, son kırk yıl içinde troposferin ortalama kalınlığının küresel ısınma nedeniyle 200 metre arttığını gösteriyor.
Kutup ışıkları (aurora) atmosferin termosfer katmanında oluşur. Güneş'ten gelen zararlı ışınlar atmosferin Troposfer tabakasında tutulur. İklim, atmosferde oluşan kısa süreli hava olaylarını tanımlar. Termosfer en sıcak katmandır.
Su ve toprak içinde de hava bulunmaktadır.
Hava, %21'i Oksijen, %78'i Azot, %1'i Argon ve çok az miktarda diğer gazlardan oluşan bir gaz karışımıdır.
Atmosferde bulunan gazları iki grupta incelemek mümkündür. Atmosferde bulunan ve oranı değişmeyenler; %78 ile azot ilk sırada, %21 ile oksijen ikinci sırada bulunmaktadır. Geriye kalan %1'lik kısımda ise asal yani serbest halde dolaşan gazlar (helyum, hidrojen, kripton, argon, neon, ksenon) dır.
Su buharı, çok büyük bir çoğunlukla atmosferin troposfer katmanında bulunur. atmosferin sıcaklığını düzenleyici bir etkide bulunur. Diğer taraftan su buharının yoğunlaşması sırasında serbest kalan ısı, belli bir atmosfer kütlesinin hareket etmesini sağlar.
Atmosferde bulunan su buharının %99'u troposferde bulunur. Troposferden Stratosfere geçiş tabakasına Tropopoz adı verilir.
Su buharı, normal şartlar altında sıvı hâlde bulunan suyun gaz hâlidir. Su, her sıcaklıkta buharlaşabildiği için havada her zaman su buharı bulunur. Buharlaşma su yüzeyinden meydana gelir. Suyun su buharı hâline gelmesine buharlaşma denir.
Havada bulunan su buharının hepsi troposfer tabakasına bulunur. Bu nedenle iklim olayları bu katmanda gerçekleşir. Dikey ve yatay yönde meydana gelen hava olayları yani buharlaşma ve rüzgar gibi olaylar yine troposfer tabakasında meydana gelmektedir.
Ateş Küre (pirosfer): Yer kabuğu ile çekirdek arasında bulunan bölümdür. Özellikle magmanın bulunduğu katman da yer alır. Katı kayadan yapılmış olup oldukça sıcaktır. Çekirdek Ağır Küre (barisfer): Bu benim dünyanın en sıcak katmanı olarak bilinir.
Dünya'nın atmosferi 6 katmandan oluşur: Troposfer, stratosfer, mezosfer, termosfer, iyonosfer ve ekzosfer. Troposfer: Atmosferin katmanlarından en yoğun olanıdır. Yeryüzünden başlar ve 8 ila 14,5 kilometre yüksekliğe kadar uzanır. Neredeyse tüm hava olayları bu bölgede gerçekleşir.
Yeryüzünü saran hava tabakasına atmosfer denir. Atmosferin kalınlığı yerden itibaren 560 km.ye kadar uzanır. Atmosferin tabakalarını belirleyen en önemli faktör sıcaklıktır.
Güneş İçi; Çekirdek, Işınım Katmanı ve Konveksiyon Katmanından oluşur. Çekirdek; Güneş yarıçapının merkezinden 1/3'lük kısmına kadar olan bölümüdür. Füzyonun gerçekleştiği, enerjinin üretildiği kısımdır. Basınç, sıcaklık ve yoğunluğun en yüksek olduğu katmandır.
Ateş Küre,yer kabuğunun altındaki tabakadır. Dünyamızı oluşturan iç içe geçmiş beş katmadan biri olan ve yer kabuğunun altında bulunan diğer adı “Pirosfer” olan yaklaşık 2900 km'lik kısıma “Ateş Küre” denir. Sıcaklığı ortalama 2000 santigrat derecedir.
DEPREM NEDEN OLUR? Depremler yer kabuğunun en üst katmanında bulunan tabakada yer alan ve fay hattı adı verilen kırıkların hareket etmesi ile meydana gelir. Fay hattı, yer kabuğu üzerindeki kayaların gerilme, sıkışma gibi yüksek basınç oluşturan şartlar altında kırılması ile oluşur.
Çalışmalarda, insan faaliyetiyle ancak küçük depremlerin gerçekleşebileceği açıkça belirtiliyor. Kahramanmaraş'ta gerçekleşen şiddet ve büyüklükteki bir depremi tetikleyebilecek insan yapımı herhangi bir güç veya cihaz yok.
Söz konusu paylaşımda Kahramanmaraş fay hattının koptuğu ve kopan fay hattı nedeniyle akşam saatlerinde 8.5 büyüklüğüde deprem olacağı iddia edildi. Ancak bu iddialar asılsızdır. AFAD tarafından yapılan açıklamada, AFAD dışındaki açıklamalara itibar edilmemesi gerektiğine yer verildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri