Su Bulanmayınca Durulmaz Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: bir konu, türlü çekişmelerden sonra aydınlığa kavuşur, yoluna girer.
SU BULANMAYINCA DURULMAZ ATASÖZÜNÜN AÇIKLAMASI
Bir konu, türlü çekişmelerden sonra aydınlığa kavuşur, yoluna girer.
[1] "Hürmet gösterilmesi gereken kişilere saygısızlık etmek hatadır" anlamında bir söz.
Günümüzde en çok kullanılan atasözleri arasında "boş çuval ayakta durmaz" sözü de yer alıyor. Bu atasözü, gerçekle alakası olmayan ve hiçbir desteği bulunmayan gereksiz düşünce ya da planlarla herhangi bir sonuca varılamayacağı anlamına gelir.
[1] Toplum içinde hiç kimse başına buyruk değildir. Başta bulunan her kişinin üstünde dahabüyük bir baş, onun da üstünde kendisinden büyük bir baş vardır.
İlgili 30 soru bulundu
Bu bakımdan bilgisi sebebiyle bir insan kendisine güvenip öyle olur olmaz şeylere karışmamalıdır. Yoksa yaptığı bir hareket, söylediği bir söz, fark etmediği bir durum onu yanılgıya düşürüp zor durumda bırakabilir.
Kötü günler için paramızın bir kalanını saklayıp kötü günde kullanmalıyız.
Her Ağacın Meyvesi Olmaz Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: dıştan başarılı, üretken gibi görülen herkes gerçekte öyle olmayabilir.
Yerine göre "Kalemin yaptığını kılıç yapamaz." Demek ki kullanmasını bilenler için "Kalem kılıçtan keskindir." Öyle ki, kalemin yazdıkları asırları aşarak bütün zamanlarda karşımıza çıkar. Kaba kuvvetin varlığı kalem kadar kalıcı, tesirli ve bağlayıcı değildir.
[1] Önemli bir işini, başkasının yardımı ile başaramazsın. Yardım her an durdurulabilir; işin yarıda kalır.
Ak akçe kara gün içindir atasözü Türk Dil Kurumu'na göre 'Türlü sıkıntıları aşarak kazanılan paranın, dar zamanda insanın imdadına yetişmesi' anlamına gelmektedir. Zorlu dönemlerde insanın yüzünü güldüren ve kenarda birikmiş para olarak da söylemek mümkündür.
Kişi, fırsattan yararlanmalı; geliri bol olduğu zaman ilerisi için para biriktirmeye, mal mülkedinmeye bakmalıdır.
Türk Dil Kurumu Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü'ne göre "baş başa vermeyince taş yerinden kalkmaz" atasözü; "Zorlukları aşabilmek için birden fazla kişinin el ele vermesi gerekir" anlamını taşır. İnsan bazı işleri tek başına halleder, üstesinden gelir.
Türk Dil Kurumu Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü'ne göre "Sütten ağzı yanan yoğurdu üfleyerek yer" atasözü; "Bir olaydan gerekli dersi alan, zarar gören kimse; ona benzer bir işle karşılaştığında uyanık davranır; tedbirli olur" anlamında kullanılır.
Ağzından çıkanı kontrol edemeyen, uluorta konuşan, if- tira ve hakaret dolu sözler söyleyen insanları uyarmak için; “Dik- kat et, ağzınla sırtını kaşıyorsun!” denilir, devam ederse dayak yi- yeceği ihtimalinin yüksek olduğu hatırlatılırmış.
Ağaç yaşken eğilir. atasözünün anlamı: "Terbiye ve eğitimin etkili olması için küçük yaşta başlamak gerekir." anlamında kullanılan bir sözdür.
Ev Alma Komşu Al Atasözünün Kısaca Açıklaması ve Örnek Cümle
Eğer ev alırken çevredeki komşular iyi ise, bu durum satın alınan evden çok daha büyük bir fayda sağlar. Ancak eğer komşular kötü ise, o zaman o evde rahat bile oturulamaz.
[1] İki kişi ile yapılması gereken bir işi tek kişi ile yapmaya kalkışmak yanlıştır.
Sabır acıdır, meyvesi tatlıdır [1] Sabırlı olmak zordur ama sonucu tatlıdır. [2] Azim ile çıkılan yolda sabır zor olsa bile sınanışın her sonunda güzel şeyler olmaktadır.
YALNIZ TAŞ, DUVAR OLMAZ ATASÖZÜNÜN AÇIKLAMASI
Nasıl bir tek taş ile duvar örülmezse insan da tek başına önemli bir işi başaramaz, başkalarıyla ilişki kurmak, işbirliği yapmak zorundadır. Ortaklık Öküzden, Başlı Başına Buzağı Yeğdir atasözünün anlamı demek?
[1] Esirgediğimiz, üzerine titrediğimiz şeye her halde bir zarar gelir.
[1] Bir kimse başkasına bir kötülük yaparsa aynısı kendisinin de başına gelir.
Olmaz olmaz deme atasözü şu anlama gelir: Hayatta hiçbir şey için “olmaz” deme, dünya üzerinde olmayacak bir şey yoktur. Hayatta hiç olmasının beklemediğimiz olaylar, en şaşırtıcı şekilde karşımıza çıkabilir.
[1] Bir kimse iki büyük işi aynı zamanda yapamaz.
Ekmeden biçilmez atasözünün anlamına bakıldığında bu anlam kazanç elde etmek isteyen kişinin öncelikli olarak emek harcamasının gerektiğini anlatmaktadır. Bunun yanı sıra anlatılmak istenen başka bir konu ise başka bir insana karşı fedakarlık gösterilsin ki o kişiden karşılık alınsın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri