Plastik Su depolarının hem teknik açıdan uygulanabilirliği için hem de bakım, temizlik vb. konularda avantaj ve dezavantajlarına göre nereye konulması gerektiği oldukça önemlidir. Su depolarının su akıtma alanından 5-6 metre (en az) yukarıda olması gerekir. Su depoları akıtma yerlerine fazla yakın olmamalıdır.
→→ su deposunun yükseğe yapılması hem suyun daha rahat bir şekilde gitmesi hemde belirli bir yüksek basınca ulaşan sıvı evlere tam bir şekilde tıkanma olmadan ilerlemesini sağlamaktadır. su deposu yükseklere yapılınca hem su deposunda yosun oluşmasını da önlenmiş oluruz.
Deponun ana yapı maddesine dikkat edin.
Bu doğrultuda Polietilen adlı maddeden üretilen su depolarını tercih etmeniz yararınıza olacaktır. Sağlıklı olmasıyla bilinen bu madde, deponuzun içine güneşin zararlı maddelerinin girmesini engelleyecek ve suyunuzun her daim sağlıklı kalmasını sağlayacaktır.
Dikey istifleme konusunda dikey tasarımlı depolar tercih edilirken, hareketli üretim bantlarında ise üretim bandına oturması açısından yatay tasarımlı depolar tercih edilmektedir. Yani kısacası projeye göre depo seçilmesini kapsamaktadır diyebiliriz.
Bina su deposu nasıl olmalı? Metalden yapılmış depolar öncelikle sağlığa zararlı olmayan maddelerden oluşmalıdır ve iç yalıtımı suda çözünemeyecek özellikte olmalıdır. Su deposu temizliği için metal su depolarında dikkat edilmesi gereken tuz ruhu gibi asitli temizlik ürünleri kesinlikle kullanılmamalıdır.
İlgili 20 soru bulundu
Deponun kurulacağı zemin sert ve düzgün olmalı, zeminde girinti – çıkıntı olmamalı , zemin depoya zarar verecek taş, metal, kesici ve delici materyallerden temizlenmiş olmalıdır. Depo altına bir platform oluşturulacaksa bu platformun kurulacağı zemin de düzgün, sert bir zemin olmalı.
Su deposu en yakın su akıtma yerinden en az 5 m yukarıda olmalıdır. Su akıtma yeri depoya yakın olursa su basıncı yetersiz olur. Depolar çatı katına veya hidroforlu ya da pompalı sistemlerde bodrum katına konur. Çatı katına konulduğunda statik hesaplar dikkate alınmalı ve depo bina için aşırı yük teşkil etmemelidir.
Basınç araç içerisinde istenen bir durum olmaması nedeniyle, basınca bağlı olarak yedek su deposu su yükselmesi meydana gelir. Belirtiler ve araç içi diğer arızalar markadan markaya göre değişiklik gösterebilir. Bu nedenle aracınızı olası her duruma karşı kontrol etmeniz gerekmektedir.
Eğer depo güneş alan, U.V. ışınlarına maruz kalan bir alana yerleştirilecekse muhakkak mavi renkli depolar tercih edilmelidir. Deponun dış renginin mavi olması güneş ışınlarının deponun içine girmesini büyük oranda engelleyecektir.
Kimyasal yoğunluğu 1gr/m³ ten fazla olan maddelerin veya sıvıların depolanmasında güçlendirilmiş ( hammadde miktarı artırılmış olup mukavemeti ve et kalınlığı aynı oranda artırılmış )depolar tercih edilmelidir. Deponun yosunlaşmasının gecikmesi yada önlenmesi için mavi renk depo tercih edilmesi önerilir.
Oda sıcaklığında olan suyun tüketilmesi öneriliyor
O ritmi bozmamak için ne çok soğukta yaşayabiliriz ne de aşırı derece sıcakta. 22-25 derece arası çok iyi geliyor yani bu ısıda olan sular aslında sindirim sistemi için, sağlığımız için çok daha iyi. Tercihimiz oda ısısında olan su."
Su deposunun tonajı yani m³'nün hesaplanması;
Örnekle açıklamak gerekirse ölçüldüğünde eni 5 metre, boyu 3 metre, yüksekliği 2 metre olan bir su deposunun tonajı 5 x 3 x 2 = 30 m³'dür yani bu depo 30 Ton su saklama alanına sahiptir.
Hidrojen iyonları fazla olduğunda su asidik hale gelir ve pH değeri 7'den azdır. Tersi durumda, yani hidroksit iyonlarının konsantrasyonları fazla olduğunda suyun pH değeri 7'nin üzerinde çıkar. Sağlıklı ve kaliteli içme suyunun pH değerinin 6.5 ila 9,0 arasında olması beklenir.
O nedenle yeterli oranda su tüketmek çok önemli. Nitelikli su tüketen insanın aktiviteleri de dengeli hale gelir. Su beynin daha üretken ve yaratıcı olmasını sağlar, Düşünme sürecini hızlandırır, zihni canlandırır, tüm beyin fonksiyonlarında bize güç ve enerji verir.
Hacim büyüdükçe kullanım amacı bireyselden profesyonele doğru gider. 100 lt su deposu gibi küçük hacimli tanklar genellikle evlerde içme suyu amacıyla kullanılır. 50, 150, 250, 300, 750 lt su deposu da evsel tüketim için kullanılan tanklar arasında yer alır. 2000, 3000, 5000 lt su deposu genellikle birden fazla evin su ...
Polietilen toprak altı su deposu kurulurken, çukurun iş makinası yardımıyla kazılıp, deponun konumlandırılacağı alan beton dökülerek düz bir zemin elde edilir.. Ardından bu zemine depo yerleştirilir. Ardından yer altı su deposu kenarlarında kalan boşluklar ince kum ile doldurulur.
Güneş ışığından uzak, gölge bir alanda veya kapalı bir alanda depolama, yosun oluşumunu azaltabilir. Ayrıca 5 tonluk su deposu düzenli olarak temizlik yapmak da yosun oluşumunu önleyebilir. Bu nedenle, depoların düzenli olarak kontrol edilmesi ve temizlenmesi önemlidir.
Evet bu depolar çevre etkilerine maksimum dayanıklılığı gösterirler fakat siz bu depoları dışarıda bırakırsanız kullanım ömürleri azalacaktır ve dışarıda kalan depolar daha fazla soğuğa maruz kaldığı için içeriği daha hızlı donacaktır. Bu doğrultuda, deponuzu kış aylarında içeriye alabilirsiniz.
Suyun seviyesi max çizgisini sıcakken geçer normaldır, motor soğukken max çizgisinin 1 yada 2 milimetre üzerindeyse zararı yoktur. Ancak çok üzerindeyse motor sıcakken su genleşeceğinden sistem elemanları basınca dayanamaz ve bir noktadan bu hortumlar yada kelepçeler olabilir sızıntı yapmaya başlar.
bir daha sakın o kapağı motor sıcak iken açmayın... suyun eksilmesine gelince; soğutma sisteminin kapalı devre çalıştığını söyledik. dolayısıyla o devre içindeki su, (buharlaşma kayıplarını saymazsanız) herhangi bir açıktan sistem dışına kaçmadığı sürece eksilmez.
Su eksiltme varsa kaçak var, demektir. Kaçak nokta, genellikle üst kapak contasıdır. Bazen de sızdırmanın nedeni, radyatör olabilir. Radyatörde olan sorunun çözümü için radyatör su kaçağı önleyicisi olarak satılan ürün takılarak çözüm sağlanabilir.
Enerji sisteminin ihtiyaç duyduğu suyu üst depo muhafaza eder.soğuk su deposunun içerisinde şamandıra,flatör vardır.şamandıralar zamanla arızalanabilir,deforme olabilir,ve sonuç olarak suyu otomatik olarak kesemez ve su sürekli üst kısımdan taşacaktır.
Eğer su depoları yıllarca temizlenmezse diplerinde kir birikir ve duvarlar lekeli bir şekilde görünür. Her ne kadar su temiz görünse de biriken bu kirler mikroplar için bir üreme kaynağıdır. Bu nedenden dolayı su depolarının 6 ayda bir temizlenmesi gerekiyor.
Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinin 36. maddesi Su depoları ile ilgilidir. Bu maddeye göre başta konutlar olmak üzere tüm yapılarda Su Deposu zorunludur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri