Diş yamukluğunu düzeltmenin en bilinen yolu diş telidir. Diş teli, doktor kontrolünde yapılan bir tedavi şeklidir. Diş teli sayesinde dişinizde olan yamukluklar belli bir zaman sonra düzelir. Diş telinin yamukluğu düzeltme süresi, bireyin diş yapısına göre farklılık gösterir.
Tek yamuk diş kısa süreli ortodonti tedavisiyle düzeltilebilir. Bu tedavi diş telleriyle yapılabileceği gibi, şeffaf plaklar ile telsiz bir şekilde de yapılabilir.
Yamuk dişlerin tel takmadan düzelmesinin tek yolu kesilerek kaplama yapılmasıdır. Ancak sağlıklı dişlerinizi kestirip farklı bir uygulamaya gerek kalmaksızın düzelmesini istiyorsanız, başvurabileceğiniz tek tedavi alternatifi tel tedavileridir.
Diş teli takmadan dişler kendiliğinden düzelmez. Çünkü herhangi bir müdahale olmadan çarpık, yamuk dişlerin kendiliğinden düzelmesi mümkün değildir. Bunun birçok nedeni vardır. Öncelikle kas ve kemik yapısının oturmuş bir konumu olduğundan düzelebilmesi için dışarıdan bir kuvvetin uygulanması gerekmektedir.
Bununla birlikte çarpık diş tedavisi ne kadar sürer sorusunu merak edenler için bu süre hastanın diş durumunda göre değişkenlik gösterir. Ortalama tel tedavisi için önerilen süre ise 8 ay ile 30 ay arası bir zamanı kaplar.
İlgili 35 soru bulundu
Diş teli en kısa ne zaman çıkar sorusunun cevabını genellemek gerekirse 6 ay ile 2 yıl denebilir. Net bir zaman bilgisi için doktorun ilk olarak kişilerin dişlerini muayene etmesi gerekir. Diş teli tedavileri uzun soluklu işlemlerden oluşmaktadır. Tedavi yöntemlerine göre de bu süreç değişiklik gösterebiliyor.
Yamuk dişler ayrıca çiğneme sorunlarına, konuşma bozukluklarına ve çene ağrısına da yol açabilir. Ayrıca, dişlerin normal hizasından sapması, dişlerin daha çabuk aşınmasına, dişlerin kırılmasına ve diş eti çekilmesine neden olabilir. Bu nedenle, yamuk dişler tedavi edilmezse, dişlerinizi kaybetme riskiniz artar.
Diş teli tedavisinin uzun sürdüğü bir gerçektir. Teller takıldıktan sonra hastanın doktor tavsiyeleri doğrultusunda hareket etmesine de bağlı olarak 18 ila 24 ay arasında tel takma süreci oluşabilir. Ancak genel tedavi süresi 8 ila 30 ay arasındadır.
Hangi bozukluklar her yaşta tedavi edilebilir? Eğer alt üst çene ilişkisinde ciddi bir bozukluk yoksa dişlerdeki mevcut eğrilikler her yaşta tedavi edilebilir. Bu tedavi için bir yaş sınırı yoktur.
ŞEFFAF PLAK TEDAVİ FİYATI NEDİR? 2023 yılında Şeffaf plak fiyatları, çapraşıklığın boyutuna tedavi süresine göre ortalama 18.000-40.000 tl arasındadır.
Türk Diş Hekimleri Birliği (TDB)'nin belirlediği 2023 yılı ortodontik tedavi taban fiyatlarına göre, Çift çene diş teli tedavileri 15.000 TL ile 25.000 TL aralığında, tek çeneye uygulanan tedaviler ise 12000 TL ile 18.000 TL aralığında değişmektedir.
Basitçe söylemek gerekirse, çenelerimiz yeterince büyümediğinden, ağzımızda yirmi yaş dişleri için yeterli alan kalmamaktadır. Ağzımızda yeterli alan bulunmaması, en son çıkan dişler olan yirmilik dişlerin yamuk şekilde çıkmasına ya da tam olarak çıkamamasına yol açmaktadır.
Ağzınız kapalıyken dişleriniz tam olarak üst üste gelmelidir. Bununla birlikte, çok az insan böyle ideal dişlere sahiptir, ilgili istatistiklere göre sadece yirmide biri. Çoğu insan için ya tek tek dişler yanlıştır ya da tüm çene yanlış hizalanmıştır.
Çarpık, yamuk diş tedavisinde ortodontinin yaşı yok!
Eğer iskeletsel bir bozukluğunuz yoksa çarpık, yamuk, ayrık dişleriniz ortodonti tedavisi ile her yaşta düzeltilebilir. Çapraşıklık vakalarında diş teli uygulanması gerekir.
Genetik etkenlerde dişlerin yamuk bir şekilde çıkmasına yol açabilir. Çene yapısına zarar verecek hareketler ya da dış etmenler dişlerinizin yamulmasına yol açabilir. Dişlerinizde meydana gelen kırılmalar, sürekli olarak ağızdan nefes alıp vermek dişlerinizin yamuk ve çarpık şekilde çıkmasına neden olabilir.
Yanlış hizalanmış dişlerin genetik eğilim, yetersiz beslenme, ağız alışkanlıkları, diş hastalıkları ve yetersiz diş hijyeni gibi bir çok nedeni olabilir. Bununla birlikte, hem çarpık dişleri düzeltmek hem de hastanın özgüvenini arttırıp gülümsemesini iyileştirmek için birçok tedavi seçeneği mevcuttur.
Her yaşta diş teli takılabilir.
18 yaş altı kişiler için diş teli tedavisi ücretsizdir. Ancak devlet hastaneleri sadece metal diş teli tedavisini karşılar. Kullanılan malzemeye göre ücret talep edilebilir. Bu oran da 2000-4000 TL arasında değişiklik gösterir.
Genellikle 20 ila 30 dakika içerisinde diş tellerinin takılması tamamlanır. Hem alt hem de üst dişlere diş telinin takılması gerektiğinde bu süre biraz daha uzayabilir. Ortodontik tedaviye başlanmadan önce diş eti rahatsızlıklarının giderilmesi ve varsa çürük dişler için de tedavinin uygulanması gerekiyor.
Üst çeneden başlamasının ana sebebi hastanın tellere daha rahat alışmasıdır. Bir diğer sebebi mekanik olarak alt tellerin takılabilmesi için bir miktar üst dişlerde düzelme gerekmesidir. Ortodontik tedavinin ilk başları dişlerin hızlıca düzeldiği seviyelenme aşamasıdır.
Diş teli tedavisi her yaşta mümkündür. Önemli olan sağlıklı diş ve dişetlerinin olmasıdır. Ortodontik tedavi(diş teli tedavisi), çapraşıklığın özelliğine bağlı olarak, 5-6 li yaşlardan başlayarak ömrün sonuna kadar yapılabilir.
İskelet ve çene yapısının esnek olduğu çocukluk dönemlerinde gerçekleştirilen diş teli tedavilerinde kısa süreler içinde sonuç almak mümkündür. Çocukların diş yapısındaki bozuklukların büyüklüğüne bağlı olarak ortalama 6-9 ay tedavi süresi ön görülebilir. Bazı durumlarda bu sürenin 2 yıla kadar çıkması beklenebilir.
Çarpık diş sebepleri arasında genetik geçiş en önemli faktör olsa da, erken dönemde yapılan takip, tedavi ve önlemlerle bu durumun ortaya çıkması asgari düzeye indirilebiliyor.
Normalde dinlenme hâlindeyken (konuşmazken veya çiğnemezken) diliniz, ağzınızın alt tarafında (çene tarafında) olmamalıdır; damağınızın ön tarafına doğru hafifçe dokunan hâlde, rahat bir pozisyonda duruyor olmalıdır. Bu konumda dilinizin ucu, dişlerinizin 1 santimetre kadar üzerine denk gelecektir.
Şeffaf diş teli tedavi fiyatları tek çeneye uygulandığında 4.500₺ ile 7.000₺ , çift çeneye uygulandığında 6.000₺ ile 12.000₺ aralığında değişmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri