Deponun kurulacağı zemin sert ve düzgün olmalı, zeminde girinti – çıkıntı olmamalı , zemin depoya zarar verecek taş, metal, kesici ve delici materyallerden temizlenmiş olmalıdır. Depo altına bir platform oluşturulacaksa bu platformun kurulacağı zemin de düzgün, sert bir zemin olmalı.
Polietilen toprak altı su deposu kurulurken, çukurun iş makinası yardımıyla kazılıp, deponun konumlandırılacağı alan beton dökülerek düz bir zemin elde edilir.. Ardından bu zemine depo yerleştirilir. Ardından yer altı su deposu kenarlarında kalan boşluklar ince kum ile doldurulur.
Su deposu en yakın su akıtma yerinden en az 5 m yukarıda olmalıdır. Su akıtma yeri depoya yakın olursa su basıncı yetersiz olur. Depolar çatı katına veya hidroforlu ya da pompalı sistemlerde bodrum katına konur. Çatı katına konulduğunda statik hesaplar dikkate alınmalı ve depo bina için aşırı yük teşkil etmemelidir.
İhtiyaca yönelik değişkenlik gösteren depolar, çatıya veya bodrum katlara konulabileceği gibi toprağın altına da yerleştirilebilirler. Su deposu litre hesaplama işlemi için ise kullanılacak yerdeki kişi sayısı önemlidir.
Deponun ana yapı maddesine dikkat edin.
Bu doğrultuda Polietilen adlı maddeden üretilen su depolarını tercih etmeniz yararınıza olacaktır. Sağlıklı olmasıyla bilinen bu madde, deponuzun içine güneşin zararlı maddelerinin girmesini engelleyecek ve suyunuzun her daim sağlıklı kalmasını sağlayacaktır.
İlgili 19 soru bulundu
Bina su deposu nasıl olmalı? Metalden yapılmış depolar öncelikle sağlığa zararlı olmayan maddelerden oluşmalıdır ve iç yalıtımı suda çözünemeyecek özellikte olmalıdır. Su deposu temizliği için metal su depolarında dikkat edilmesi gereken tuz ruhu gibi asitli temizlik ürünleri kesinlikle kullanılmamalıdır.
Polietilen hammadde ile üretim yapıldığından deponun dış katmanı plastik malzemeden oluşuyor. Bu nedenle depolar kapalı bir alanda kalacaksa beyaz renk tercih edilmelidir. Eğer depo güneş alan, U.V. ışınlarına maruz kalan bir alana yerleştirilecekse muhakkak mavi renkli depolar tercih edilmelidir.
Enerji sisteminin ihtiyaç duyduğu suyu üst depo muhafaza eder.soğuk su deposunun içerisinde şamandıra,flatör vardır.şamandıralar zamanla arızalanabilir,deforme olabilir,ve sonuç olarak suyu otomatik olarak kesemez ve su sürekli üst kısımdan taşacaktır.
Evet bu depolar çevre etkilerine maksimum dayanıklılığı gösterirler fakat siz bu depoları dışarıda bırakırsanız kullanım ömürleri azalacaktır ve dışarıda kalan depolar daha fazla soğuğa maruz kaldığı için içeriği daha hızlı donacaktır. Bu doğrultuda, deponuzu kış aylarında içeriye alabilirsiniz.
Plastik Su depolarının hem teknik açıdan uygulanabilirliği için hem de bakım, temizlik vb. konularda avantaj ve dezavantajlarına göre nereye konulması gerektiği oldukça önemlidir. Su depolarının su akıtma alanından 5-6 metre (en az) yukarıda olması gerekir. Su depoları akıtma yerlerine fazla yakın olmamalıdır.
Güneş ışığından uzak, gölge bir alanda veya kapalı bir alanda depolama, yosun oluşumunu azaltabilir. Ayrıca 5 tonluk su deposu düzenli olarak temizlik yapmak da yosun oluşumunu önleyebilir. Bu nedenle, depoların düzenli olarak kontrol edilmesi ve temizlenmesi önemlidir.
İzolasyon için genel olarak epoksi ya da poliüretan bazlı izolasyon malzemelerinden yararlanılır. Bu malzemeler suya dayanıklı olmaktadır. Böylelikle deponun iç yüzeyini rahatlıkla koruyabilir. İzolasyon malzemesi seçimi konusunda deponun büyüklüğü, kullanım amacı ve bütçe gibi unsurlar öne çıkar.
Dış alana kurulumu yapılan plastik su depolarının dış yüzeyi güneş ışınlarını geçirmeyen folyo ile kaplanmalı ya da üzeri baraka tarzı bir yapıyla korunaklı hale getirilmelidir. Bunların hiç biri yapılamadığında su deposunun dış yüzeyi koyu renkte bir boya ile boyanabilir.
Toprağa gömülü depolar, yağmur suyu hasadı sistemlerinde kullanılabilir. Bu tip depolar, yağmur suyu toplama sistemi olarak kullanılabilir veya yağmur suyu filtreleme, arıtma veya depolama işlemlerinde kullanılabilir.
Her ne kadar yaygın kullanılan bir yöntem olmasa da buz küvetlerinde bekletilen depolar serinletme yöntemi olarak kullanılmaktadır. Yine paslanmaz çelik depoların kullanıldığı yöntemde su dolu bir küvete alınan depoların bu küvetlere sabitlenerek üzerine buzların dökülmesi suretiyle soğutulma işlemi gerçekleşmektedir.
Eğer su depoları yıllarca temizlenmezse diplerinde kir birikir ve duvarlar lekeli bir şekilde görünür. Her ne kadar su temiz görünse de biriken bu kirler mikroplar için bir üreme kaynağıdır. Bu nedenden dolayı su depolarının 6 ayda bir temizlenmesi gerekiyor.
Antifriz, 0 derece ve altında radyatör suyuna katılarak suyun donmasını önleyen kimyasal madde. Antifriz daha çok otomobil motorlarında kullanılır. Antifriz radyatörü ve soğutma sistemini pas ve korozyondan korumak amacıyla da kullanılmaktadır.
Modüler su deposunun diğer bir önemli özelliği ise üretim materyalidir. Paslanmaz çelik ya da galvanizden üretilen su depoları, sağlık üzerinde herhangi bir tehdit oluşturulmadığından güvenle kullanılabilmesinin yanı sıra aynı zamanda son derece kaliteli ve dayanıklıdır. Böylece uzun kullanım ömrüne sahip olur.
Beyaz olanları güneş görürse hızla yosun tutar. Bahçe de güneş altında kullanılacaksa Mavi, Lacivert koyu renkli olanlarda yosunlaşma geç olur. Yılda birkaç kere klorlu suyla iç yüzeylerini çalkalamanız yosun ve kir oluşumunu geciktirecektir. Büyük depolarda mikrobiyolojik risklerda büyüktür.
Sıcaklık ile motor soğutma suyu genleşerek, hortum ve motor su haznesi içerisinde ekstra bir basınç oluşumuna neden olacaktır. Basınç araç içerisinde istenen bir durum olmaması nedeniyle, basınca bağlı olarak yedek su deposu su yükselmesi meydana gelir.
Su eksiltme varsa kaçak var, demektir. Kaçak nokta, genellikle üst kapak contasıdır. Bazen de sızdırmanın nedeni, radyatör olabilir. Radyatörde olan sorunun çözümü için radyatör su kaçağı önleyicisi olarak satılan ürün takılarak çözüm sağlanabilir.
Su Deposunun Rengi
Çünkü güneş ışınlarına karşı korunmasını sağlar. Yani açık alanda duracaksa koyu renkli su depolarının, kapalı alanda duracaksa beyaz su depolarının tercih edilmesi önem arz eder. Bu şekilde depo ve depo içerisinde yer alan su zararlı güneş ışınlarından daha az etkilenecektir.
Depo seçiminde, ihtiyaçlarınızı ve kullanım koşullarınızı dikkate almak önemlidir. Eğer hafif, uygun maliyetli ve orta büyüklükte bir depoya ihtiyacınız varsa, plastik depolar sizin için uygun olabilir. Ancak, daha yüksek dayanıklılık ve uzun ömürlülük arıyorsanız, polyester depo tercih edilebilir.
Depo sularının klorlanması işlemi yapılmadan önce deponun mutlaka temizlenmesi ve klorlama işlemi yapılması gereklidir. Bunun için deponun içindeki kir, tortu vb katı maddeleri öncelikle temizlemeniz gereklidir. Daha sonra depoyu yarıya kadar doldurup klor oranı 5 ppm olacak şekilde klorlamak gereklidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri