- Bulaşık makinesi tam dolmadan çalıştırmayın. - Sebze ve meyveleri su dolu bir kap içinde yıkamaya özen gösterin. Musluğu açıp uzun süre altında tutmayın. - Mutfağınızda su tasarruflu musluk başlığı kullanın.
Su tasarrufu yapmanın en kolay yollarından biri, çamaşır ve bulaşık makinenizi çalıştırmak gibi ev işleridir. Çamaşırlarınızı ve bulaşıklarınızı yıkamak için bir plan oluşturun. Her gün çamaşır ve bulaşık yıkamak yerine kirlileri biriktirip toplu bir şekilde yıkayın.
Duş ve musluk kullanımında bilinçli olarak hareket edildiğinde suyu tasarrufu sağlamak mümkündür. Duş sürelerini kısaltmak, bedeninizi ve saçınızı yıkarken suyu kapatmak, boşa akan suyu kovaya doldurup çiçekleri sulamak için kullanmak gibi etkili yöntemler su tasarrufu yapmanız için idealdir.
İlgili 39 soru bulundu
- Evde gereksiz yere yanan lambaları kapatmalıyız. - Suyu boşa harcamamalıyız. - Tabağımıza yiyebileceğimiz kadar yemek almamız gerekir. - Kullanmadığınız zamanlarda elektrikle çalışan aletlerin fişini çekmeliyiz.
Bitki ve bahçe sulamalarını sabah çok erken ya da akşam geç saatlerde yapmak önemli miktarda su tasarrufu sağlar. Bu saatlerde buharlaşma daha az olduğu için toprak daha az suyla daha uzun süre nemli kalabilmektedir.
Ortalama olarak, her bir duş sekiz dakikadır ve günde normalden bir dakika daha az duş alan kişiler yılda 6.000 litre su tasarrufu sağlayabilir. Sürdürülebilir, su tasarrufu sağlayan cihazlar kullanın: Eski bulaşık makineleri ve çamaşır makineleri, modern makinelere göre daha fazla su ve enerji kullanır.
Banyo yerine duş alarak su tüketimini %25 azaltabilirsiniz. Duş alarak 40-60 litre su tüketirken banyo yaparak su tüketimi 120-150 litredir. Duş yapmak için ortalama 5-6 dakika yeterlidir. Böylece duş başına 55 litre su tasarruf edebilirsiniz.
Tasarruf ya da birikim, yeni yatırımlar yapmak için kenara para koymak, bu parayı bankaya ya da faiz getiren başka bir yatırım aracına vererek ekonomide yeniden para yaratılmasını ve böylece yeni yatırımlar yapılmasını sağlamaktır. Günlük dilde ise tasarruf sıklıkla, masrafları kısmak anlamına gelmektedir.
Herhangi bir amaç ile kullanılan suyun miktarını azaltarak elde edilen başarımın artırılmasını amaçlayan çalışmaların tümüne su tasarrufu denir. Diğer bir ifade ile harcanan birim su miktarına göre verimin arttırılmasıdır.
Kuraklıkla mücadelenin başlangıcıdır: Su tasarrufu, kuraklığın ve su kıtlığının etkilerini en aza indirir. Her ne kadar bir su döngüsü olsa da her zaman aynı miktar ve kalitede su toprağa geri dönmez. Dolayısıyla kullandığımız su miktarını azaltarak kaynaklarımızı daha iyi koruyabiliriz.
Suyu kullandığımız en basit ve gerekli aktiviteler; el yüz yıkamak, diş fırçalamak, duş almak, çay ve kahve hazırlamak, yemek hazırlamak, su içmek.
Su sızıntıları izlenmeli ve gerekli ön- lemler alınmalıdır. Boşa su akıtılmamalıdır. Klasik musluk- lar, sensörlü, havalandırıcılı, düşük akımlı az su tüketen musluklarla değiştirilmelidir. Okullarda öğrencilerin az su tüketimi ile ilgili eğitimler verilmelidir.
En uygun olan tarife 22:00-06:00 arasında. Bulaşık makinası, çamaşır makinası ve diğer elektrikli ev aletlerini saat 10'dan sonra kullanırlarsa ödeyecekleri bedel daha az olacaktır. Tüketimin en pahalı olduğu saat, saat 5 ile 10 arası." Elektriğin en çok tüketildiği saatler 17 ile 22:00 arası.
Üç zamanlı tarife abonesi olan tüketiciler, 30 Ekim`den itibaren ucuz elektrik dilimini saat 22.00'de değil 23.00'ten itibaren alabilecek. Elektrik faturalarımızda; Gündüz dönemi: Saat 06-17, Puant dönemi: Saat 17-22, Gece dönemi: Saat 22-06 olarak uygulanmakta idi.
"06.00-17.00 arası gündüz dönemi, elektriğin en pahalı olduğu zaman dilimi 17.00-22.00 arası puant dönemi ve elektriğin en ucuz olduğu zaman dilimi 22.00-06.00 arası gece dönemidir.
Enerji verimliliğini artırmak için bu önlemler alınabilir: Enerji tüketimini azaltmak ve bu doğrultuda da enerji açısından verimli cihazlar ve ekipmanlar kullanmak, aydınlatma sistemlerini yenilemek, enerji tüketimini izlemek ve kontrol etmek gibi önlemler alınabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri