Uygunsuz ve kontrolsüz benzodiazepin kullanımından sonra ilaç aniden bırakılırsa geri çekilme belirtileri ortaya çıkar. Anksiyetede artış, uykusuzluk, titreme, sese aşırı duyarlılık, bulantı, iştahsızlık, baş ağrısı, sersemlik, yorgunluk, unutkanlık en sık gözlenen geri çekilme belirtileridir.
Diğer benzodiazepinlerde olduğu gibi, alprazolam tedavisini birdenbire durdurmaktan kaçınılmalıdır. Ani kesmenin sonuçlarını önlemek için dozaj tedricen azaltılmalıdır.
Bağımlılık ve geri çekilme belirtileri
Bu durum baş ağrısı, kas ağrısı, aşırı endişe, gerginlik, tedirginlik, zihin karışıklığı, duygu durum değişiklikleri, uyumada zorluk ve sinirlilik gibi etkilere neden olabilir.
Anksiyete gibi bir takım psikolojik sıkıntıları tedavi etmek için kısa süre de olsa kullanılan alprazolam (Xanax), diazepam ve klonazepam gibi ilaçlar beyinde sakinleştirici ve yatıştırıcı etki oluştururlar bu etkileri sebebiyle uzun süre kullanımlarında kafa karışıklıkları, hafıza kayıpları ve unutkanlık şikâyetleri ...
Plazma düzeyleri, dozla doğru orantılıdır. Yarılanma süresi 12-15 saattir. Alprazolam ve metabolitleri öncelikle idrar yoluyla atılır. Metabolitlerinin plazma düzeyleri ileri derecede düşüktür.
İlgili 40 soru bulundu
Zihinsel performansların kontrolünü sağlayan gamma-aminobutirik asit (GABA) seviyesini artıran Xanax; endişeli ruh halini çözer, kaygıları azaltır, vücudun gevşemesine katkı sağlar, uykuya dalmayı kolaylaştırır ve endişeli ruh hâlini düzenler.
Tüm benzodiazepinlerle olduğu gibi, hekimler uzun süreli kullanımın bazı hastalarda bağımlılığa yol açabileceğinin farkında olmalıdır. Belirtilerin şiddetine ve hastanın yanıtına göre her hasta için en uygun XANAX dozu saptanmalıdır.
Bir dizi reçeteli ve reçetesiz ilaç, hafıza kaybına neden olabilir veya hafıza kaybına neden olabilir. Olası suçlular şunları içerir: antidepresanlar , antihistaminikler , anti- anksiyete ilaçları , kas gevşeticiler, sakinleştiriciler , uyku hapları ve ameliyattan sonra verilen ağrı kesici ilaçlar.
b)Anksiyete (kaygı)giderici, sedatif ilaçlar:
Bu ilaçlar depresyonda % 50 oranında olabilen; anksiyete-panik belirtilerini gidermek için yardımcı olarak , geçici bir süreliğine kullanılabilir. Yeşil reçeteye tabi olanlar: Xanax, Nervium, Diazem, Rivotril, Tranxline,Ativan gibi ilaçlardır.
TEOFİLİN Bronkolin, Teobag Çay, kahve, çikolata gibi kafein içeren besinler Tüketimi sınırlandırılmalıdır. MİDAZOLAM, DİAZEPAM, ALPRAZOLAM,LORAZE PAM Dormicum, Diazem, Nervium, Xanax, Ativan Greyfurt suyu Birlikte kullanılmamalıdır.
Yoksunluk rahatsız edici olabilir. Sigara krizleri, kendini mutsuz veya huzursuz hissetmek ya da uyumakta güçlük çekmek… Bunlar sık görülen yoksunluk belirtileridir. Bazı insanlar hafif bir nezle gibi hissettirdiğini söyler. Çoğu kişi için en yoğun belirtiler birkaç günle birkaç hafta arasında geçer.
Yoksunluk belirtileri gösteren hastalarda ilaç veya madde bağımlılığının değerlendirilmesi gerekir. Ani gelişen yoksunluk durumlarında semptomatik tedavi ile hastanın acil durumu giderilirken, uzun dönemde bağımlılıkla mücadele edilmesi ve madde bağımlılığına son verilmesi gerekir.
Kişi duygularını kontrol etmekte güçlük çekebilir, fevri davranışlar sergileyebilir. Bu süreç genelde bir hafta on gün sürer. Devam ettiği takdirde uzman hekime mutlaka danışılması gerekir. Antidepresanı bıraktıktan sonra iştahsızlık ve halsizlik baş gösterebilir.
Sorun genellikle üç gün içinde başlar ve birkaç ay sürebilir.
Antidepresan ilaçlar aniden bırakılmaması gereken ilaçlardır. Bu ilaçların doktor kontrolünde azaltılarak bırakılması gerekir. Antidepresanlar sıklıkla 4 hafta süresince azaltılarak bırakılır. Bazı ilaçlarda bu süre daha da uzun tutulabilir.
XANAX kullanırken alkol içmemeniz, alkol ilacın etkisini artırdığı için önemlidir.
Lustral antidepresanının çözüm bulduğu bir çok ruh hali şikâyeti vardır. En yaygın kullanılan ve en zararsız olan antidepresan olarak bilinir. Tablet ya da kapsül halinde satışı bulunan bu ilaç tok karın ile alınması gerekir.
Bunlar; Şeker, tatlandırıcılar, doymuş yağlar, trans yağ kaynakları, kızartmalar, paketli kremalı ürünler, işlenmiş gıdalar, alkol, aşırı kahve, şekerlemeler, mono sodyum glutamat içeren paketli ürünler, aşırı sodyumlu ürünler, fruktoz şurubu içeren tatlılardır.
Hafıza kaybı, beyin hasarına bağlı olarak birkaç dakika – birkaç gün – birkaç ay veya yıl sürebilir. Genel olarak travma sonrası hafıza kaybı, koma süresinin 3-4 katı kadar daha uzun sürmektedir. Örneğin 3 hafta boyunca komada kalan bir kişide hafıza kaybı 10 hafta veya daha uzun süre devam edebilir.
Stres, anksiyete ya da diğer problemlere bağlı bellek kaybı: Stresin yanında anksiyete ve bazı yoğun duygular, kızgınlık ve öfke gibi, bellek kaybına yol açabilir.
Özellikle yaşlı hastalarda bu tipten ilaçlar kafa karışıklığı, unutkanlık, sersemlik hissi, idrar tutukluğu ve düşmelere neden olabilir. Kalp hastalığı olanlarda mümkünse kullanılmamaları gerekir. Erkeklerde ereksiyon ve boşalma güçlüğüne yol açabilirler.
Alprazolam (Xanax) ve klonazepam (Rivotril) panik atak tedavisinde ilk tercih anksiyolitik ilaçlardır. Diazepam ve lorazepam ise biraz daha yüksek dozlarda kullanıldıklarında panik ataklar üzerinde etkili olurlar.
Alprazolam (Xanax), en çok reçete edilen benzodiazepinlerden biri. Benzodiazepinler, GABA-A reseptörüne etki ederek nörotransmitter olan gama-aminobütirik asidin (GABA) etkisini arttırırlar. Bunun sonucunda yatıştırıcı, hipnotik, anksiyolitik (anti-anksiyete), antikonvülsan ve kas gevşetici etkilere neden olurlar.
Bu gruptaki ilaçlar; essitalopram, sitalopram, paroksetin, fluoksetin, fluvoksamin etken maddesi içeren ilaçlardır ve anksiyete bozuklukları, depresif ve obsesif kompulsif bozuklukların tedavisinde kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri