Sika® Su Geçirmez Beton Sistemi Bileşenleri derzlerinin su geçirmezliğini sağlamak için kullanılan bir üründür. SikaSwell® , profil ve sızdırmazlık malzemeleri, inşaat derzlerin (hareketsiz derzleri), servis girişlerinin ve geçme yerlerinin sızdırmazlığını sağlamak amacıyla suyla temas ettiğinde şişen ürünlerdir.
Çatı ve teras gibi doğrudan suya ve güneş ışığına maruz kalan yerlerde su yalıtımı sağlayan akrilik, poliüretan, poliürea esaslı malzemeler ile de beton suya karşı korunmaktadır.
Betonları su geçirimsiz duruma getirmek amacı ile su yalıtımı sağlayan akrilik ya da poliüretan içerikli malzemeler beton üzerine direk uygulanabilmektedir. Ayrıca su geçirmez çimento çeşitleri kullanılarak betonun su geçirmemesi sağlanabilmektedir.
Kum, çakıl, çimento ve su karışımı olan beton, kullanıldıktan bir müddet sonra sertleşen bir yapı malzemesidir. Yani yapı olarak su geçirmeye müsaittir. Günümüzde su geçirmez betonlar olsa da, inşaat sektöründe kullanılan beton çeşidi su geçirir yapıdadır.
Uzun ömürlü, sağlam ve su geçirmez beton olarak adlandırılır. Betonun geçirimsizliği ise betonun kendisinden, tesisat parçalarından, çatlaklardan, derzlerden su geçirimini kısıtlayacak gerekliliklerin yerine getirilmesi oranında belirlenir.
İlgili 29 soru bulundu
Kalekim su geçirir mi sorusu aklınıza takılıyorsa kısa süre içerisinde donduğunu ve 2 saat sonra suya karşı tamamen dayanıklı hale geldiğini söyleyebiliriz.
En iyi su yalıtım malzemesi hangisidir denildiğinde ilk akla gelen geleneksel yalıtım malzemelerine alternatif olması ve uygulamasının kolay olması ile tercih sebebi olan PERMODUR olacaktır. Bir diğer önemli ayrıntı PERMODUR ince, sıvı karakteri sayesinde geleneksel yalıtım malzemeleri ile birlikte kullanılabilir.
Standartlara uygun yapılan perde betonun yaklaşık 100 yıllık ömrünün olduğunu aktaran Avcı, "Demirinden, çimentosundan çalınmazsa perde betona ortalama 100 senelik bir ömür biçiliyor.
Sika® ViscoCrete® , kılcal yapının ebadını azaltmak amacıyla daha düşük su-çimento oranı elde etmek için kullanılabilen bir üründür. derzlerinin su geçirmezliğini sağlamak için kullanılan bir üründür.
Bu malzeme, beton yapıların temelinde oluşabilecek çatlakları önlemek için kullanılır ve yapıların daha uzun ömürlü olmasını sağlar. Ayrıca, su geçirmez özelliklere sahip olduğu için beton yapıların suya dayanıklı hale getirilmesinde de kullanılır.
Dayanımları 7-17 MPa arasında olan betonlar, yalıtım betonu ile orta dayanımlı beton sınıfına girerler. Şekil 1'de görüldüğü gibi ponza taşı ile üretilen hafif beton, orta dayanımlı bir betondur. Yalıtım betonları ise perlit ve vermikülit hafif agregalarıyla üretilen betonlardır.
Temel beton imalatlarında su yalıtımı betonun içerisine karıştırılabilecek bazı ürünlerle ( Örneğin, Su geçirimsizlik Harç katkısı Weber 20 Extra ) zemine ve perdelere dökülecek beton mikserlerine katılarak uygulana beton su geçirimsizliğini artıran yöntem ile yapılabilir.
Uygulama garantisinin, uygulamayı yapan firma tarafından verilmesi gerekir. Uygulama garantisi ise genellikle 3 yıl olarak verilmektedir. Su yalıtımının ömrü tamamen kullanılan malzemenin kalitesine bağlıdır. Standartlara uygun olarak üretilmiş kaliteli su yalıtım malzemeleri uzun yıllar boyunca dayanıklılığını korur.
Dayanım genelde 28 günlük karakteristik basınç dayanımı olarak C30, C40,… gibi tanımlanan herkesin aşina olduğu bir özelliktir.
Perde betonlar; sismik kuvvetlere ve güçlü yanal rüzgârlara maruz kalma ihtimali olan yüksek katlı yapılar için kritik bir yapı malzemesi. Perde betonlar, deprem anında tüm enerji ve yükü taşıyarak, depremin şiddetine göre hasar görmeden veya az bir hasarla depremden çıkmanızı sağlayabiliyor.
Beton türleri
Beton sınıfları concrete = beton kelimesinin baş harfi olan "C" ile ifade edlir. Örneğin C20/25, 28 günlük karakteristik silindir basınç dayanımı 25 MPa yani 250 kgf/cm² olan betondur.
C30 betonlar, yalnızca daha yüksek yük dayanımına sahip olmalarıyla değil, aynı zamanda reçetelerinde uygulanan su/çimento oranlarıyla da dürabil ve geçirimsiz betonlar oldukları için daha uzun süre, içinde bulunan yapısal çeliği koruyarak korozyonu engeller ve yapı güvenliğini sağlar.
Zift yalıtım malzemesi petrol türevli bir malzeme olup ısıtılıp eritilerek yüzeylere uygulanmakta ve uygulandığı yüzeyde sertleşmektedir. Suya karşı oldukça dirençli bir malzemedir.
Su altında yıkanmadan, ayrışmadan, serbest olarak düşebilen, bir müdahaleye gerek duymadan (vibratör vs.) kendiliğinden yerleşip sıkışabilen ve buna rağmen kalitesi bozulmayan, akışı sürekli, viskozitesi yüksek ve güvenilir dayanımlarda, çok düşük geçirgenliğe sahip betondur.
C35 beton, günümüzde kullanılan en dayanıklı betonlardandır. C35 betonun 1 santimetrekaresi 325 kiloluk yüke dayanabilecek şekildedir. C35 beton ile yapılan binalar, depreme ve diğer doğal ya da yapay olumsuzluklara, felaketlere dayanma gücü en yüksek yapılardandır.
Bu yazıda çelik çaprazlar, beton perde duvara bir alternatif olarak sunulmaktadır. Çelik çaprazlar hem hafif hem de daha ekonomik olabilmektedir. Betonarme ile uğraşan mühendisler nedense çeliği beton içinde rahatlıkla kullanırken beton dışında kullanımını yadırgarlar.
Çatlamanın Temel Nedeni
Beton sünek bir malzeme değildir; çekme gerilmelerine maruz kaldığında esnemez. Çekme gerilmeleri betonun çekme kapasitesini (basınç dayanımının yaklaşık %10'u) aştığında beton çatlar.
Genellikle su geçirmez bazı yüzeyler arasında ahşap, beton ve tuğla bulunur. Malzeme tipine bağlı olarak, malzemenin kalınlığını ve dayanıklılığını korumak için çeşitli uygulamalar gerekebilir. Ayrıca, aileniz ve hayvanlarınız için güvenli bir kaplama seçtiğinizden emin olmalısınız.
Akan suya zıt yönde bir kuvvet uygulanabilir. Böylece akan su durur. Suyun önüne bent çekilebilir. Başka bir seçenek olarak suyu durdurmak için suyun aktığı yöne taşlar konulabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri