Lahmacun yılın her döneminde tüketilebilen bir yiyecek. Hamurunun ince oluşu sayesinde sindirim problemleri yaratmayan, tansiyon ve kan şekerine olumsuz etki etmeyen lahmacun, besin değerleriyle de sağlığa faydalı. İnce hamurlu bir lahmacunun kalori değeri yaklaşık 180-200 kalori arasında.
Pizza; karbonhidrat, protein ve yağ besin öğelerini birlikte içerdiğinden kan şekerini aniden yükseltmez.
Şeker Hastalarının Uzak Durması Gereken Gıdalar
Kişiler kan şekerini bozan tereyağı, iç yağ, kuyruk yağı, salam, sosis, sakatat, yağlı besinler ve kızartmalar tüketmemelidir. Paketli gıdalardan uzak durmalıdır. Tatlı, pasta, kek, börek gibi içerisinde basit şeker bulunan gıdalar tüketmemelidir.
Şeker hastasına 8-10 dilim tam tahıllı ekmek vermek, Yani 8-10 çorba kaşığı toz şeker, demektir bu.
İlgili 15 soru bulundu
Uzun süre aç kalmak kan şekerini yükseltir mi? 12 saatten daha uzun süren açlıklarda stres hormonları da artacağı için açlık durumu kan şekerinde yanlış yüksek sonuçlara neden olabilir. Bunun yanı sıra çok uzun süreli açlık durumlarında hipoglisemi denilen kan şekeri düşmeleri de olabilir.
Şeker olabildiğince doğal kaynaklardan elde edilmelidir. Basit şeker içermeyen ve lif oranı yüksek kuru üzüm, kuru kayısı, incir, ananas ve vişne gibi doğal meyveleri de tatlılarınızda kullanabilirsiniz. Pekmez, üzüm ve muz gibi şeker oranı nispeten yüksek gıdalar tatlılara diyetisyen kontrolünde eklenmelidir.
Patates glisemik indeksi yani kan şekerini hızlı yükseltme miktarı yüksek bir besin. Bu nedenle diyabeti olanlar için önerilmiyor ancak patatesi kızartma ya da sulu yemek şeklinde değil de patates salatası olarak tüketebilirsiniz. Soğuk patatesin glisemik indeksi sıcak patatese göre daha düşük oluyor.
Bunun dışında en çok sorulan sorulardan birisi de şeker hastaları hangi bisküvileri yemeli sorusudur. Bu sorunun cevabı tabii ki beyaz undan yapılmamış ve çok fazla şeker içermeyen, bol lifli bisküviler yenilebilir olacaktır. Bunlar dışında kalan klasik bisküvilerden uzak durulması gerekmektedir.
Hamburgerin ana malzemelerinden hamburger ekmeği beyaz unla hazırlandığı için glisemik indeksi ve kalorisi yüksektir. Glisemik indeksinin yüksek olması nedeniyle kana çabuk karışır, kan şekerini hızlı yükseltir.
Glikoz dengesinin sağlanması için tüketeceğiniz karbonhidratların doğru seçilmesi önemli. Diyabette ideal olan sebze, meyve, tam tahıllı ürünler, baklagiller gibi sağlıklı karbonhidratları tüketmektir. Beyaz ekmek, makarna, pirinç ya da şekerli gıdalardan mümkün olduğunca uzak durun.
Yapılan araştırmalar ruhi sıkıntıların, şok ve korku gibi psikolojik etkenlerin pankreasta olan insülin salgılamasını etkilemekte, kanda şekerin yükselmesine, idrarda şeker olmasına etkili olduğunu göstermiştir. Ruhsal sorunların şeker hastalığını davet ettiği ortaya çıkmıştır.
1 tane lahmacun kaç dilim ekmek? Sağlıklı diyet listelerinde lahmacun sık karşılaşılabilen gıdalar arasında yer almaz. 1 lahmacun, 2 dilim ekmek, 1 et ve 1 yağ değişimine denk gelmektedir.
Eğer kaliteli un ve et kullanılır, hamuru iyi hazırlanıp ince tutulur, sebzeleri de birazcık iyi seçilip miktarı abartılırsa lahmacun sağlıklı, lezzetli ve besleyici bir yiyecektir, hatta diyet yaparken bile yenilebilir! Lahmacun, içindeki kırmızı et nedeniyle güçlü bir hayvansal protein, B12 ve demir kaynağıdır.
Özetle gönül rahatlığıyla diyet listenizden 2 dilim ekmek, 1 adet köfte ve 1 tatlı kaşığı yağ çıkartıp o gün lahmacun yiyebilirsiniz. Yanında bol salata ve ayran ile doyurucu bir menü elde etmiş olursunuz. Ancak bunu sürekli hale getirmek sürecinizi yavaşlatabilir.
American Journal of Clinical Nutrition dergisinde yayınlanan yeni bir çalışmaya göre ise yumurta tüketimi şeker hastalığı (tip 2 diyabet) riskini azaltıyor.
2) Şeker Hastalığına Bitkisel Önlem
Çağımızın hastalığı şeker hastalığına karşı önlem almak için öğünlere nohut eklenmesi tavsiye edilmektedir. Lif içeren nohut, diyabet hastalığı yaşayan kişilerin kan şekerini dengede tutmaktadır.
Şeker Hastaları Kahvaltıda Ne Yememeli
Ancak diyabetliler ve tansiyon hastaları için sabahları tüketilmemesi gereken besinlere dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu besinler şunlardan oluşmaktadır: Çikolata, reçel, bal, marmelat. Salam, sosis, sucuk.
Diyabetliler geleneksel bayram adetlerinden olan baklava, börek gibi yüksek karbonhidrat içeren besinlerden uzak durmalıdır.
Çok ufak miktarda ve seyrek olarak tatlı tüketilebilirsiniz. Yavaş ve tadına vararak yerseniz az miktarda yiyerek tatlı isteğinizi de gidermiş olursunuz. Genellikle baklava, tulumba gibi hamur işi tatlılar yerine kazandibi, muhallebi, sütlaç gibi sütlü tatlılar tüketebilirsiniz.
Kırmızı kan hücreleri yaklaşık 2-3 ay aktiftir, bu nedenle test üç ayda bir yapılır. HbA1c yüksekliği, kanınızda çok fazla şeker olduğu anlamına gelir. Bu, gözleriniz ve ayaklarınızla ilgili ciddi sorunlar gibi diyabet ilişkili problemler geliştirme olasılığınızın daha yüksek olduğu anlamına gelir.
Tokluk kan şekeri, bir kişinin yemek yedikten sonra kan şekerinin ölçüldüğü değerdir. Normal bir tokluk kan şekeri aralığı 70-140 mg/dL arasındadır.
Şeker hastası kişilere uzmanlar tarafından yapılan önerilerin başında su içmek gelir. Vücudun ihtiyacı kadar su tüketmek kan şekeri seviyesinin belirli bir aralıkta seyretmesini sağlar. Su içmek idrar yapımını artırdığından kanda bulunan yüksek miktardaki şekerin bir kısmının atılmasına yol açar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri