Tükenmeyen enerji kaynakları arasında güneş, rüzgâr, biyokütle, jeotermal, hidroelektrik, dalga gibi sürekli kendini yenileyebilen doğal kaynaklar yer almaktadır.
Bu kaynaklar güneş enerjisi, rüzgâr enerjisi, jeotermal enerji, hidrolik enerjisi, biyokütle enerjisi ve hidrojen enerjisi olarak sıralanabilir. Yenilenebilir enerjinin; tesisler, hayvanlar ve insanlar tarafından kalıcı olarak tüketilmesi mümkün değildir.
Tamamen ikame edilemeyen bir kaynak olan su; yaşayan bütün canlılar için en önemli doğal kaynaklardan biridir. Diğer bir ifadeyle su; hayatın ve canlıların kaynağıdır. İnsan kullanımı, ekosistem kullanımı, ekonomik kalkınma, enerji üretimi, ulusal güvenlik gibi suyun gerekli olduğu birçok sektör vardır.
1-)Daimi Kaynaklar: Kullanıldığı zaman kendilerini üreme veya madde döngüleri yoluyla yenileyerek tükenmeyen kaynaklardır Genelde tüm canlı kaynaklar bu gruba girer:Su, rüzgâr, güneş, dalga.
Fosil yakıtlar, linyit, petrol, kömür, doğalgaz, taşkömürü, bor, nükleer enerji, uranyum gibi kullanıldığında tükenebilen ve yenilenemeyen enerji kaynaklarına “tükenebilir enerji kaynakları” denir. İnsanlar ihtiyaçlarını bu kaynaklardan karşılar.
İlgili 37 soru bulundu
Doğal kaynaklar, oluşumunda insanların etkisinin olmadığı ve doğal ortam içerisindeki belirli şartlara bağlı olarak oluşan doğal zenginliklerdir. Hava, su, toprak, bitki örtüsü, hayvanlar ve madenler Dünya'nın doğal kaynaklarını oluşturur.
Dünyadaki yaşamın temel kaynağı Güneş'tir.
Yenilenebilir enerji kaynakları, hidro, jeotermal, güneş, rüzgar, odun, bitki artıkları, biyokütle,gel-git ve dalga olarak kabul edilmektedir.
Fosil kaynaklar çok uzun vadelerde kendini yenilese de istismar edilmesi sebebiyle yakın gelecekte tükenme tehdidi altındadır. Fosil kaynaklar, doğaya verdikleri büyük zararların yanı sıra kısıtlı kaynaklardır. Petrol, kömür ve doğal gaz gibi yenilenemeyen enerji kaynakları hızla tükenmektedir.
Doğal kaynaklar sınırsız değildir. Yenilenemeyen doğal kaynaklar buna bir örnektir. Fosil yakıtlar; Kömür, doğalgaz ve petrol gibi doğal kaynaklar bir gün bitebilir yani tükenebilir.
Su sınırsız bir kaynak olarak görülse de ülkemizde kişi başına düşen su miktarının 1000 metreküpün altında olduğu belirtiliyor.
Birleşmiş Milletler (BM) verilerinden derlenen bilgilere göre, küresel ısınma kaynaklı yağış azlığı, aşırı buharlaşma, hızlı tüketim ve kirlilik nedeniyle dünyadaki temiz su kaynakları hızla tükeniyor.
Çünkü Dünya da 4 milyar yıldır su kaybediyor.
Güneş Enerjisi
Güneş asla tükenmeyecek temiz bir enerji kaynağıdır.
Yenilenemez enerji kaynakları fosil yakıtlar ve nükleer enerji olmak üzere iki ana başlıkta toplanabilir. Fosil yakıtlar yapılarında yüksek oranda karbon bulunan doğal kaynaklardır. Canlı kalıntılarından elde edilen bu enerji kaynakları arasında petrol, kömür, doğalgaz bulunur.
Bugün ispatlanmış kullanılabilir petrol rezervleri 1189 milyar varil ve doğal gaz rezervleri 2,7 trilyon m3'tür. Mevcut global tüketim trendleri dikkate alındığında, petrol rezervlerinin ömrü 41 yıl, doğal gaz rezervlerinin ömrü 67 yıl olarak öngörülmektedir.
Doğal kaynaklar dünyada sınırlıdır. Alternatifi olmayan ve hiçbir yolla miktarları artırılamayan niteliktedir.(toprak ve toprakaltı zenginlikler, metal ve metal dışı kaynaklar) Mevcut bilim ve teknoloji birkaç maden hariç, doğal kaynakların yerine kullanılacak alternatif maddeler keşfedememiştir.
Küresel Ayak İzi Ağı'nın doğal kaynakları ve insanların kaynak kullanımını ölçerek hesapladığı Dünya Limit Aşımı Günü, bu yıl 28 Temmuz olarak belirlendi. İnsanlık, 2022'nin kaynaklarını, yıl bitmeden 156 gün önce tüketmiş olacak.
Özet:Yüzyıllardır süre gelen doğal kaynakların tahribi sonucu ortaya çıkan çevre sorunları günümüzde önlenemez boyutlara ulaşmıştır. Özellikle XX. yüzyılda yaşanan nüfus artışı, düzensiz kentleşme ve sanayileşme gibi etkenler doğal kaynakların sınır tanınmadan tüketilmesine neden olmuştur.
Birincil enerji kaynakları, petrol, kömür, doğal gaz, nükleer, hidrolik, biyokütle, dalga-gelgit, güneş ve rüzgârdır. Birincil enerji- nin dönüştürülmesi sonucu elde edilen enerji ise ikincil (se- konder) enerji olarak bilinmektedir.
Enerji kaynakları, yenilenebilir enerji kaynakları ; güneş, su, rüzgar, jeotermal, biyomas ve yenilenebilir olmayan (fosil kökenli) enerji kaynakları ; kömür, petrol, doğal gaz, nükleer diye ikiye ayrılır.
Sınırsız olma özelliği sayesinde yenilenebilir enerji kaynakları olarak da bilinmektedirler. Tükenmeyen enerji kaynakları arasında güneş, rüzgâr, biyokütle, jeotermal, hidroelektrik, dalga gibi sürekli kendini yenileyebilen doğal kaynaklar yer almaktadır.
Dünyadaki su kaynakları
Dünyadaki toplam suyun %97.5'i tuzlu su olup, okyanus ve denizlerdeki suyu oluşturmaktadır. Geri kalan %2.5 oranındaki su ise karalarda yer alan tatlı sudur. Bu miktar, buzullar, yer altı suları, tatlı su gölleri, atmosferdeki su, akarsular ve diğer kaynaklardaki suları oluşturmaktadır.
Genel anlamda; HAVA, SU, TOPRAK, MADENLER (yer altı kaynakları), Bitki örtüsü, Havyanlar ve Mikroorganizmalar (CANLILAR=BİYOÇEŞİTLİLİK) doğal kaynaklar olarak adlandırılmaktadır.
Kaynak tüketim muhasebesi sistemi; faaliyet tabanlı maliyetleme ve Alman maliyet muhasebesi sisteminin bir birleşimidir. Kaynak tüketim muhasebesi (KTM) kapasite ve faaliyetlere odaklanan, kapasite ve süreç analizinin yapılmasını sağlayan bir sistemdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri