Firik bulguru genel olarak bakıldığında fazla kilo aldıran bir besin değildir. Aynı zamanda birçok faydalı yönü vardır. Diyet yapıyor olsanız bile firikle yapılan pilavları gönül rahatlığıyla tadabilirsiniz.
Yemekte bulgur pilavı tüketeceksek kesinlikle yanında ekmek yememeliyiz. Bulgur zaten karbonhidrat içeriyor, ancak tabi ki de bulgurun barındırdığı karbonhidrat sağlıklı, faydalıdır. Fakat yanında ekmek yersek, sağlıksız ve bir öğün için fazla karbonhidrat almış oluruz. Bu sebeple bulgur varsa, ekmek yok.
Bulgurda bulunan B1 vitaminleri, sinir ve sindirim sisteminde önemli rol oynamaktadır. İçerdiği folik asitten dolayı, çocuk ve hamile kadınlar için çok önemli bir gıda maddesidir. Doymamış yağa sahiptir ve toplam yağ oranı düşük olduğu için sağlıklı bir besin maddesidir. Kolesterol içermez.
Firik Pilavı İçin Malzemeler :
1 su bardağı firik bulgur. 1/2 su bardağı pilavlık bulgur. 1 adet orta boy soğan.
Firik bulguru kilo aldıran bir besin değildir. Bu nedenle kilo yapıyorsanız güvenli bir şekilde tüketebilirsiniz. İçeriğinde glüten içermiyor olması ise glüten hastalığı olanların tüketebilmesini sağlar. Firik bulguru besin değeri 100 gram içerisinde 346 kalori civarındadır.
İlgili 44 soru bulundu
Firik bulguru genel olarak bakıldığında fazla kilo aldıran bir besin değildir. Aynı zamanda birçok faydalı yönü vardır. Diyet yapıyor olsanız bile firikle yapılan pilavları gönül rahatlığıyla tadabilirsiniz.
Bağırsaklar için de sağlıklı bir besin olması yönüyle, bulgur diyette kilo vermeye destek olan bir karbonhidrat kaynağıdır. Tabi sağlıklı ve faydalı diye ölçüyü kaçırmamak gerekli. Diyet öğünlerinize dikkat edip bulguru tükettiğiniz sürece, bulgur ile zayıflamanız mümkün olacaktır.
Firik bulguru, klasik bulgurdan farklı olarak, buğday tanelerinin ateşte kavrulması ile elde edilen bulgur çeşididir. Firik bulguru için bir tür tahıl ürünü denebilir. Kuzey Afrika mutfaklarında türetilmiş bir besindir. Doğu Akdeniz ülkelerinde de oldukça popüler ve antik bir kökeni eskiye dayanan bir tahıl türüdür.
Et suyu süzgeçten geçirilir ve içinde kemik kırıntısı olmamasına dikkat edilir. Daha sonra firik eğer taşlı ise geniş iki kab yardımı ile bol su işine alınarak önce birinci kapta elle karıştırılarak yıkanır üzerine çıkan saplar giderilir.
Bulgur diyet yapan kişilere pirince göre daha fazla önerilmektedir ve miktarı ayarlandığında da tokluk hissi uzun olduğundan kilo vermeye yardımcı besinler arasındadır. Kilo almak istemeyen kişilerin uzun süre tok tutan ve kan şekerini dengeleyen besinleri tercih etmeleri gerekir.
Pilavlık bulgur vitamin değerleri ve lif bakımından zengin olmaktadır. Ama bulgur yemek şişkinlik ve gaza neden olmaktadır. Sindirim sisteminde gaz sıkıştığı için şişkinlik yaşanmaktadır.
Diyet listenize 2 günde bir bulgur pilavı eklemek iyi bi seçenek olacaktır. Diyette bulgur pilavı tüketmek çok iyi bir seçenek. Ama bulgur pilavının kendisi kadar nasıl yapıldığı da önemli.
Diyet yaparken pilav türleri tüketilebilir. Ölçülü olacak şekilde tabaklarınızda pirinç ya da bulgur pilavı yer alabilir. Haftanın günlerini pilav türlerine bölebilirsiniz. Bir akşam pirinç pilavından ortalama 6 kaşık yerken diğer akşam bulgur pilavından 8 kaşık tüketebilirsiniz.
Ayıklanmış firik ve bulguru kuruyken birbirleriyle iyice karıştırın. Soğanı yemeklik doğrayıp yağda şeffaflaşıncaya kadar kavurun. Biber salçasını ilave edip, soğanla iyice karışmasını sağlayın. Üzerine 6 bardak sıcak su, tuz ve kırmızı pul biber ekleyin.
Bulgur suyu tamamen çekince kapağı açın. Temiz bir bez veya kağıt havlu ile demlenmesi için tencerenin üstünü örtün ve kapağı kapatın. 5-10 dakika sonra pilavınız hazır. Afiyetler olsun!
Kaliteli buğdaydan elde edilen döğme (yarma) kaynatılır, soğuyunca iyice yoğrulur. Elde edilen bu yoğrulmuş dövme, yağlı ve az ekşi köy yoğurduyla karıştırılır. Kekik, çörek otu gibi baharatlar da katıldıktan sonra 1 gün boyunca fermantasyona bırakılır.
Genellikle Hatay ve Antep usulü pişirilen firik pilavı hem sağlıklı hem lezzetli bir pilav türüdür. Buğday tanelerinin ateş üzerinde kavrulması sayesinde enfes bir tada kavuşan firik pilavı tarifi ile siz de sofralarınızda fark yaratabilirsiniz.
Eğer ölçülü ve doğru biçimde tüketirseniz muz kilo aldırmayacak, aksine sindirim ve boşaltım sisteminize katkıda bulunacaktır. Ayrıca muz kalori ve besin değerlerinin yanı sıra düzenli olarak tüketmek isteyebileceğiniz bir meyve.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri