el freni çekilince kendisi otomatik boşa alıyor vites D konumunda olsa da. ancak vites D' de, el freni çekili ve siz de gaz verirseniz el frenini kendisi devreden çıkarıyor tabi bunun için de kemerinizin takılı olması lazım yoksa olmuyor boşta bağırıyor.
Marş çevriminin ardından sağ ayak ile frene basarak vites D konumuna getirilmelidir. Daha sonrasında el freni indirilmeli ve yine sağ ayak ile gaz pedalına hafifçe basılmalıdır. Vites değişimi tamamen aracın kendi içerisinde yapılacağı için kalkış için farklı bir vites aksiyonu alınmasına gerek yoktur.
Vitese Yük bindirmemek için: Araç N Konumuna alınır. El Freni Devreye alınır. Ayak frenden çekilir. Vites P Konumuna getirilir.
şanzımana zarar verebilir. dik bir rampada el frenini çekmeden P de bırakırsanız sonradan diğer viteslere geçiremeyebilirsiniz. şanzımana zarar verebilir.
El Freni Ne Zaman Çekilir? Farklı araçlarda yer alan el freninin en önemli görevi, park halindeyken aracın hareketsiz bir şekilde durmasını sağlamaktır. Bu sebepten dolayı araç dururken ve park halindeyken mutlaka el freni çekilmelidir.
İlgili 19 soru bulundu
El freni çok pratik bir kullanıma sahiptir. Çekerken üzerindeki düğmesine basmadan sesini duyarak çekilmesi gerekir. Ama indirirken üzerindeki düğmeye mutlaka basılıp el freninin indirilmesi gereklidir. Eğer bu düğmeye basılmaz ise fren üzerindeki çelik tele bir süre sonra hasar verebilir.
Ancak vitese takmanın da bir kuralı var. Arabayı park ettikten sonra el frenini çekip, vitesi boşa almak gerekir. Ayağınızı da frenden çektikten sonra araba sadece el freni ile duruyorsa o anda uygun vitese takmanız gerekmekte.Otomatik vitesli araçlarda da aynı işlem uygulanmalı.
El Freni Çekerek Arka Tekerlerin Kitlenmesine Neden Olur.. Önden Çekişli Araçlarda Değilde Arkadan İtişli Araçlarda Diferansiyeli Kitler Ve İlerde Sorun Yaratabilir..
Balatalar yanar ve araçtan çok kötü kokular gelir. El freni çekili uzun süre yol yapılırsa araçta yangın çıkabilir. El freninin ömrü kısalır. Lastikler aşınarak yıpranır.
El freni çekmek her zeminde alt yapıya zarar verir. Toprakta el freni çekmek ekstra olarak lastiklere daha fazla zarar verir. Bir anda lastikler yarılabilir, parçalanabilir, yanaktan kesilebilir ya da dişlerde kopukluk olabilir.
ARACI PARK KONUMUNA ALMAK
– Kontak anahtarı kapatılır. (Araç düz yolda yada eğimli yolda yukarı doğru ise 1. Vitese, eğimli yolda aşağı doğru ise geri vitese alınır.) – El freni çekilir. Önce debriyaj sonra fren bırakılır.
Eğer ki siz yokuşta duran bir aracı kaldırmak istiyorsanız bunun için aracın birinci viteste olması gerekiyor. Fakat seyir halindeyseniz aracın devrini düşürmeden vitesin ayarlanması gerekir. Eğer ki çekiş gücü 2. viteste zorlanmıyorsa bu iyi bir tercih olacaktır.
Araç hareket ettirileceği zaman, yani yola çıkılacağında vites kolunun D (sürüş) konumunda, Araç geri sürüleceği zaman vites kolunun R (geri) konumunda, Araç kırmızı ışıkta ya da benzeri bir halde bekler durumda kaldığında, vites kolunun N (nötr) konumunda olması gerekir.
Bu durumun zararı ise arabaya bir cisim çarptığında şanzıman hasar görebilir. Bunun önüne geçmek için vites boştayken önce el frenini çekip ayağımızı frenden kaldırıp arabanın frene oturmasını sağlamalıyız. Ardından vitesi ileri yada geri konumda bırakmalıyız. İyi sürüşler..
Araç vitese alınmadan önce el freni tutulup yukarı çekilerek kaldırılır. Park yapılacağı zaman üzerinde bulunan butona basılı tutarak el freni kaldırılır, hareket edileceği zaman ise el freni indirilir.
El frenini 2 diş çektikten sonra arabanın yavaşlama konusunda ciddi adımlar attığını göreceksiniz. Eğer çok yüksek hızlarda iseniz el frenini 2 diş çektikten sonra 1 diş daha çekip anında 2 diş konumuna tekrar getirin. Çünkü tekerlek kitlenme ihtimali olabilir.
Elektronik Park Frenini devreye sokmak için hafifçe kaldırıp düğmeye basmanız yeterli olacaktır. Geleneksel el freni gibi hareket etmeden önce el frenini indirme gibi bir zorunluluğunuz yoktur. Aracınızı hareket ettirdiğiniz de elektronik park freni otomatik olarak kendisini devre dışı bırakabilir.
Kışın özellikle 0 C derecenin altındaki soğuklarda el freni teli dolup kendini salmayabilir. Balata diske veya kampanaya yapışıp bırakmayabilir. Düz bir yerdeyse sorun yok viteste araç durur.
El frenini aracınızı durduğunuzda ya da park ettiğinizde mutlaka kullanmanız gerekmektedir. Bu aracın istemsiz bir şekilde kaymasını önleyecektir. El freni çekik araba sürülürse ne olur sorusunun cevabını merak ediyorsanız, kısaca aracınızın fren sistemine zarar verilebileceğini söyleyebiliriz.
El freni, araç park edildiğinde ve durdurulduğunda mutlaka çekilmelidir.
Yeni nesil araçlarda 1 km ile 10 km arasında görsel ve sesli bir biçimde uyarı sensörleri devreye girer. El frenini indirme unutkanlığı aracınıza kesinlikle zarar verir, hatta kilometrelerce devam ettiğiniz bu durumda aracınızdan kötü koku gelmeye başlayabilir.
Lastikler aşınır ve ömrü kısalır. Arabanızın ömrü kısalır. Motor aşırı zorlanır. Çok uzun mesafe giderseniz yangın riski oluşur.
Ani fren yapmanız gerektiğinde debriyaja da basarsanız bu demektir ki arabayı boşa aldınız. Boşa alınan araba daha uzun mesafede durur, debriyaja basıldığı için araba akar. Onun için önce frene basacaksın araba durduğu an debriyaja basmalısın stop etmemesi için.
Viraj için debriyaj veya frenle işin olmamalı. Devir çok yüksek girmemeye de özen göstermelisin. Şehir içinde ise 2. vites ideal. Yavaşlayıp 2. vitese alırsın yine debriyajsız dönersin.
Çabuk hızlanmak gerektiğinde veya yokuş başlangıcı gibi daha çok güç isteyen durumlarda vites küçültülür. Bir vites düşürmek hemen her zaman güvenlidir, motor hızında 500 d/dak kadar farkı olur, bu da büyük bir tehlike oluşturmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri