Günlük yaşantımızda çok tükettiğimiz şekerli ve şekersiz tüm asitli içecekler bunlara taze sıkılmış veya hazır meyve suları dahil dişlerde madde kaybına yol açıyor. Asitli yiyecek ve içecek tüketim sonrası hemen diş fırçalamak ise dişlerdeki aşınmayı daha da hızlandırıyor. Biraz su içmek daha iyi bir koruyucu olur.
İkincil olarak, yeterli miktarda su içmek ağız ve diş sağlığını korur. Su, ağzınızda asidik ve şekerli gıda kalıntılarını temizlemeye yardımcı olur. Son olarak, düzenli olarak yemek yemek ve özellikle öğünler arasında atıştırmalıkları sınırlamak, ağzınızın sürekli asidik olmasını önler.
Su içmek ya da sıvı gıdaları tüketmek için, dişler fırçaladıktan sonra minimum yarım saat beklemek gerekmektedir. Su içtikten sonra diş fırçalanabilir ama diş fırçaladıktan hemen sonra su tüketmek için belirtmiş olduğumuz gibi yarım saat beklenmelidir.
Yiyecek ve içecek tüketiminden sonra bol su içmek dişlerinizin beyazlığını korur. Dişlerinizi fırçaladıktan en az 1 saat sonra renkli yiyecek içecek tüketimi önerilir. Asitli içecek tüketimini en aza indirerek aşınmaya bağlı renklenmenin önüne geçebilirsiniz.
İlgili 42 soru bulundu
Dişler düzenli fırçalanmalı, diş ipi mutlaka kullanılmalı
Dişler günde 2 kere en az 2 dakika boyunca mutlaka fırçalanmalı ve gece diş fırçaladıktan sonra herhangi bir besin tüketilmemelidir. Düzenli olarak dişlerin fırçalanması, diş ipi ile diş aralarının temizlenmesi ağız ve diş sağlığını korumaktadır.
Bu noktada yediğimiz ve içtiğimiz hemen her şey dişlerimizi sarartmak için adaydır. Özellikle boyalı gıdalar bu konuda en önde gelen adaylardır. Sigara da dişlerin sararmasına ve hatta kararmasına neden olur.
En çok bilinen doğal diş beyazlatma yöntemi, limon ve karbonat karışımını dişlere uygulamaktır. Karbonata limonu sıkıp karıştırdıktan sonra diş fırçasına sürerek dişlerinizi fırçalayın. Daha sonra, ağzınızı çalkalayarak karışımı temizleyin. Limon yerine elma sirkesi de kullanabilirsiniz.
Su tüketimi vücuttaki tüm organları etkilediği gibi iyi bir ağız ve diş sağlığı içinde gereklidir. Az su tüketimi dişlerin sararmasına etki etmektedir. Dişlerin yanı sıra, genel sağlık ve zindeliği muhafaza etmek içinde su içmek gerekmektedir.
Amaç diş yüzeyindeki yemek artıklarını, bakteri plağını uzaklaştırmaktır. Ağız ve diş bakımı yapılmadığında ise diş eti kanaması, kızarmasına ve zamanla diş eti hastalıkları meydana gelir. Dişler fırçalanmadığında diş kaybından çene tahribatına kadar birçok olumsuz sonuçla karşılaşabiliriz.
Kalkar kalkmaz dişlerinizi fırçalamadan su içip bir şey yerseniz, bütün gece ağzınızda oluşan toksinleri bağırsaklarınıza indirmiş oluyorsunuz. Bu nedenle uyanır uyanmaz dişlerinizi ve dilinizi fırçalayın. Isı değişimlerini yok sayarak yataktan üzerinize bir şey almadan kalkmak hastalıklara davetiye çıkarıyor.
Diş ve diş etlerinin sağlığının korunması için florürlü bir diş macunu ve yumuşak kıllı bir diş fırçası ile dişler günde en az 2 kez 45 derecelik açıyla yukarı ve aşağı hareketlerle fırçalanmalıdır. Her bir dişin ön ve arka yüzeyi ile çiğneme yüzeylerinin yeterli miktarda fırçalandığından emin olunmalıdır.
Dişlerinizi temizlemede en etkili yöntem diş fırçalamaktır. Her yaşta yapılması gereken bu bakım işlemi dişlerinizin sağlığını şekillendirecek önemli adımlardan bir tanesidir. Günde en az 2 kere, nazik hareketlerle dişlerinizi fırçalamak uzun vadede ağız ve diş sağlığı için değerli bir bakımdır.
Düzenli su içmek beyin fonksiyonlarını düzenler. Düzenli su içmek vücut ısısının dengelenmesi için de fayda sağlar. Özellikle ödem tutmaya meyilli vücutlarda ödemden kurtulmak için düzenli su içmek hayati önem taşır. Düzenli su içmek kan dolaşımı için de faydalıdır.
Tuz sahip olduğu antiseptik özellik sayesinde dişlerdeki enfeksiyon riskini azaltacaktır. Diş ağrısının sebebi oluşan enfeksiyonlar ise tuz kullanımı ağrının ortadan kaldırılmasında faydalı olur. Bir bardak suya katılan ve karıştırılan 1 kaşık tuz ağrının ortadan kalkması için uygun bir seçenek olacaktır.
Diş hekimi, profesyonel diş temizliği yaparak, dişlerdeki plak ve diğer lekeleri uzaklaştırabilir. Doğal yöntemler, dişlerin daha beyaz görünmesini sağlamak için etkili bir seçenek olabilir. Limon suyu, karbonat, hindistan cevizi yağı ve elma sirkesi gibi malzemeler, dişlerin beyazlamasına yardımcı olabilir.
C vitamini açısından zengin meyveler dişlerinizi beyazlatmak yardımcı olabilir.Limon, portakal, çilek domates gibi gıdaları dişlerinize uygulayabilirsiniz. Bunları ezip macun yapın, fırçanıza sürüp, birkaç dakika boyunca bunla dişlerinizi fırçalayın.Biraz dişinizde dursun bu macun, ardından dişinizi yıkayıp durulayın.
Çok diş fırçalamak diş sararmasına neden olmaz. Fakat fırçalama tekniklerinin hatalı olması ile dişlerde zaman içerisinde sararma meydana gelebilmektedir. Dişlerin çok sert ve yanlış tarafa fırçalanması diş etine zarar vermektedir. Diş eti kanamaları zaman içerisinde dişte sararmaya neden olabilmektedir.
Fırçalama ve diş ipi kullanma tekniklerine ve süresine uyulmadığı zaman, plak ve diştaşı diş minesi üzerinde birikerek renklenmeye ve lekelenmeye yol açar.
Dişlerinizi her gün en az 2 defa fırçalamanız diş yüzeyinde yemek artıklarının birikip plağa dönüşmesini engeller. Elbette dişlerinizi fırçalamak daha beyaz bir görünüm oluşmasını sağlayacaktır.
Asitli ve Enerji içecekleri
Asit diş çürümesine neden olan en büyük tehlikedir. Asitli yiyecek ve içecekler şekerle birleşme olduğunda ortaya diş çürümesine sebep olan koşullar gerçekleşir. Kola, limon, soda, meyve suları ve benzeri türevler asit içerdiği için diş çürüten gıdaların arasında yer alır.
Düzenli diş fırçalama, diş çürüğü oluşumunu önleyebilir ve mevcut çürükleri ilerlemesini durdurabilir. Ancak, diş çürüğü tamamen fırçalama ile geçirilemez. Diş hekiminize düzenli kontroller yaparak çürükleri önleyebilir ve erken teşhis ile tedavi edebilirsiniz.
Süt dişleri normal dişlere oranla daha çok organik madde içerirler, bu nedenle daha kolay ve hızlı çürürler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri