Adet döneminin kısa sürmesini isteyen kişiler bu durumu sonlandırmak için çeşitli yöntemlere yönelmektedir. Bu yöntemler arasında ilk sırada yer alan su içme, kanın temizlenmesini sağlamaktadır. Temizlenen kan sayesinde adet dönemi daha kısa sürmektedir.
Regl döneminde uterus duvarlarının kasılması, kramplara ve ağrılara neden olur. Bu dönemde vücut su tutmaya eğilimlidir, bu da çoğu zaman şişkin hissetmenize sebep olur. Bol su içmek şişkinlik şikayetlerini azaltmaya ve krampların giderilmesine yardımcı olur.
Yeterli Miktarda Su Tüketin
Bu kanama, vücuttaki sıvı kaybını artırır ve bu kaybın telafisi için yeterli miktarda su tüketmek önemlidir. Su ayrıca, vücuttaki toksinlerin atılmasına yardımcı olur, sindirim sistemini düzenler ve bu dönemdeki semptomların azalmasını sağlar. Günde en az 8 bardak içilmelidir.
Menstrüasyonu başlar başlamaz durdurmak için herhangi bir ilaç veya hap adeti engellemez. Adet başlamadan önce durdurmak için hormonal doğum kontrolü alabilir veya dönemlerinizi hafifletmek için başka ilaçlar alabilirsiniz. Regl Dönemi Erken Bitmesi İçin Ne Yapılmalı? Regl başladıktan sonra durdurmak mümkün değildir.
Bununla birlikte adet döneminde ilişkiye girmenin sonucunda kanamada bir kesilme durumu söz konusu değildir.
İlgili 36 soru bulundu
Âdet döneminde olan kadını boşamak Kur'ân ve sünnetin öngördüğü boşama usûlüne aykırıdır. Bu tür boşamalar bid'î talak olarak isimlendirilir. Bu nedenle bazı âlimler bu tür boşamanın geçersiz olacağını söylemişlerdir (İbn Teymiyye, Mecmûu'l-fetâvâ, 33/81 vd.).
Adet sırasında cinsel ilişki, erkeğin cinsel isteğini (libido) olumsuz etkileyebilir ve adet kanının varlığı ve kokusu nedeniyle onu geçici olarak iktidarsız hale getirebilir. Ayrıca, kadınların adet dönemindeki ruh halleri cinsel ilişki için genellikle uygun değildir.
Adet kesici şeyler arasında bol su tüketmek, sirke içmek, limon ve doğal bitki çaylarının tüketilmesi ilk sırada gelmektedir. Adet kesici şeyler arasında vitaminler de en çok tercih edilen yöntemler arasında yer almaktadır. Regl döneminde ilaç tüketimi adetin kesilmesine neden olmaktadır.
Efsane: Bu dönemde duş almak ya da ilaç kullanmak zararlıdır. Regliyi keser. Gerçek: Duşun regl miktarına ve süresine etkisi yoktur. Özellikle genital hijyen bu dönemin vazgeçilmezidir.
Limonun regl dönemine ve sağlığımıza olan etkilerinden biraz bahsedeyim: Limonun adeti söktürme veya durdurma gibi bir özelliği bulunmamakla beraber, sadece sağlığı destekleyici etkileri nedeniyle tercih edilmektedir.
Regl döneminde mümkün olduğunca çok su içmeye çalışın. Bu denli sıvı kaybı yaşarken, vücudunuzun susuz kalması çok normaldir. Su içerek, şişkinlik ve halsizlik gibi yaygın semptomları hafifletebilirsiniz. Egzersiz yapmanın, sancı ve enerji kaybı gibi regl semptomlarına iyi geldiğine şüphe yok.
Adet döneminde ortaya çıkan sancılar kramp şeklinde olur. Bu dönemde kadınlar bol bol su tüketmelidir. Ortalama 3 litre kadar su tükettiğinizde krampların şiddeti azalabilir.
Regl Döneminde Yapılmaması Gerekenler
Aşırı kafein alımı da regl dönemini olumsuz etkileyecektir. Bu nedenle kahve ve çay tüketimi azaltılmalıdır. Çok fazla rafine şeker içeren besin tüketimi de olmamalıdır. Regl döneminde alkol tüketimi de ödemi artıracağı için uzak durulması gerekenler arasındadır.
Adet (regl) olan bir kadının, namaz kılması, oruç tutması ve Kur'an okuması haramdır. Dolayısıyla adetli kadınlar kandil günlerinde Kur'an okuyup, namaz kılamazlar. Ancak Kur'an dinlemelerinde bir sakınca yoktur. Kur'an-ı Kerim okunduğu zaman dinleyebilir, her çeşit zikir ve dua yapabilir, sadaka verebilir.
Regl döneminde karın ağrısı, karın bölgesinde şişlik, baş ağrısı, kabızlık, iştahsızlık ve aşırı susama hissi belirtileri görülür. Bu dönemde tatlı yeme isteği ile birlikte yorgunluk ve göğüslerde şişlik oluşur.
Dini açıdan bakıldığı zaman hayız döneminde kıl ve tüylerin alınmaması gerekmektedir. Regl dönemi bittikten sonra gusül alındıktan sonra kıl ve tüy alınması gerekmektedir. Aynı zamanda regl döneminde kıl ve tüylerin alınması, normal bir zamanda alınmasına oranla daha fazla acılı olacaktır.
Evlenince adet sancıları geçmez
Birçok kişi çevresinden evlenince adet sancılarının geçeceği ile ilgili bilgiler duymuştur. İlerleyen yaşla birlikte sancı şiddeti ve sıklığı azalmaktadır fakat evlenince adet sancısının azalacağı yanlış bir bilgidir.
Adetin son günü ilişkiye girilir mi diyenler için evet demeliyiz. Adet sırasında yasaklanan cinsel ilişkinin helal sayılabilmesi için ise iki şart aranmaktadır. Adetin bitmesi ve yıkanıp temizlenmek şartlardır. Adet halinde ilişki yaşamak haram kılınmışsa da son aşamaya varmadan yakınlık helal sayılmıştır.
Kadınlar için gün içinde beşten fazla ped kullanılması normalin üzerinde kabul edilir. Normal bir süreçte kadınlar günde ortalama 1-2 ped değiştirmektedir. En ufak bir kanama pıhtısında ped değiştiren kadınlar için 5 ped normal kabul edilebilir.
Ancak üreme döneminde ve sağlıklı olan her kadın ortalama 28 günlük periyotlarda regl olur. Kadınların regl takvimine göre 21 ile 35 gün aralıklarla düzenli olarak görülen adet kanaması yaklaşık 5 ile 7 gün kadar sürer. Bu süre boyunca günde yaklaşık 4 ile 5 ped değiştirilmesi normaldir.
Bu süre Hanefîler'e göre en az üç, en çok on gündür. Düzenli âdet gören bir kadının normal âdet günlerinden sonra kanaması devam ederse bu kanama on günü geçmediği takdirde tamamı âdet hükmündedir. Ancak on günü geçerse önceki normal âdeti esas alınarak devam eden kısmı istihâze (özür) kabul edilir.
Erkekte cinsellik
Erkekte ise libido 20-30 yaşlar arasında doruğa çıkmıştır. Erkek de sağlıklı olduğu sürece ileri yaşlara kadar ereksiyon ve orgazm olabilme özelliklerini koruyabilir.
Bu nedenle adet döneminde hamile kalınır mı diye merak edenler bu konuda risk olduğunu bilmelidir. Korunma olmadan kullanmadan cinsel ilişki yaşıyorsanız, adet döngünüz sırasında herhangi bir zamanda döneminiz sırasında veya hemen sonrasında gebe kalabilirsiniz.
Âdet halinde cinsel ilişkide bulunmak, ayetin açık ifadesi gereği haramdır (Bakara 2/222).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri