Subjektif kelimesi olaylara kendi bakış açısıyla, kendi penceresinden bakmak ve kendi görüşlerini belirtmek anlamlarını taşırken, objektif kavramı bunun karşıt anlamlarını içeren ifadeleri temsil eder. Türk Dil Kurumuna göre objektif; tarafsız kalma ve tarafsız olma anlamlarını taşıyan bir kelimedir.
SUBJEKTİF VE OBJEKTİF ARASINDAKİ FARK
Subjektif kelimesi olaylara kendi bakış açısıyla, kendi penceresinden bakmak anlamı taşır. Kişisel değerlendirme yapmak, kendi görüşlerini belirtmek anlamlarını taşır. Objektif kavramı ise bunun karşıt anlamlarını içeren tarafsız olmayı ifade eder.
Subjektif, taraflı ve öznel bakmak demektir. Bir olay veya duruma kendi bakış açısıyla bakma ve kişisel olarak yorumlama demektir. Subjektif bakış da öznel ve kişisel bakmak anlamında kullanılır.
Objektif kısaca tarafsız olmak demektir. Ortaya atılan bir düşünce hakkında karşı tarafların etki ve düşünceleri altında kalmadan, doğru olan düşünceyi söyleyebilmektir.
Objektif olmak, nesnel yani tarafsız olmak anlamına gelir. Öznelliğin karşıtı olan nesnellik ya da tarafsızlık, bir durum karşısında görüş ve duyguları göz ardı etmek demektir. Başka bir ifadeyle ortaya atılan bir düşünce hakkında tarafların etkisi altında kalmaksızın doğru olanı çıkarabilmektir.
İlgili 30 soru bulundu
Objektif, Türkçede en çok tarafsızlık olarak kullanılır. Objektif olmak denildiği zaman kendi duygu ve düşüncelerini katmadan olaylara yaklaşmak akla gelmelidir. Objektif sözcüğü özne/öznel anlamına gelen subjektif sözcüğünün tam zıttıdır. Objektif insan yaşadığı şeylere karşı tarafsız olarak bakabilen insandır.
Kişisel görüşlerden ve yargılardan uzak, nesnel.
Kişinin bir olaya ya da duruma karşı kendi fikirlerinden çok nesnel yani olması gereken gibi düşünmesi ve davranması şeklinde açıklanır.
Objektif (nesnel), kişiye özgü olmayan, kişinin zihninin dışında var olduğu düşünülen bir gerçekliğin niteliğine; insanın kendi kişisel duygularından, ideolojisinden, inancından bağımsız olarak bir nesneyi, olguyu kavrama tutumuna verilen addır.
Objektif veya lens, fotoğraflanacak konunun odak noktasında film emülsiyonuna veya sensöre, ışığın iletilerek görüntünün oluşmasını sağlayan, mercek veya mercekler topluluğudur. Objektifin fikir babası Aristo olarak bilinir. Fakat yaptığı düzeneği kaydedebilecek film ancak 18 yüzyılda icat edilebilmiştir.
Bu nedenle, psikolojide subjektif kavramının önemi büyüktür. Subjektif, bireyin kendi iç dünyasına, deneyimlerine ve algılarına dayalı olarak yaşadığı süreçleri ifade eder. Başka bir deyişle, subjektif olan, kişiden kişiye farklılık gösteren ve öznel olan yönleri kapsar.
Sübjektif Şart
İkinci şartımız edimler arasındaki açık oransızlığın zarar görenin zayıf durumundan yararlanılarak yaratılmasıdır. Zarar görenin zayıf durumundan sözleşmenin kurulduğu anda yararlanılmalıdır. Zayıflık kişisel bir zayıflık olabileceği gibi ekonomik (parasal) bir zayıflık da olabilir.
Herhangi bir şahıs aynı şartlarda aynı ölçümü yapsaydı aynı sonuçları elde edecekti. Bu itibarla olaylar ve onlar arasındaki ilişkiler subjektif ve objektif olmak üzere iki gruba ayrılır. Subjektif, insanın kendi benliğinde tattığı, zevkine vardığı ve varlığı da ancak o insan ile süren izafi bir gerçektir.
Objektif kelimesinin iki anlamı vardır.
→Mikroskop, teleskop, dürbün, fotoğraf makinesi gibi araçlarda gelen ışınları alıp görüntü oluşturan mercek. Cümle İçinde Kullanımı; →Psikologlar, hastalarının yaşadıkları olaylara objektif bakarlar. →Sınıfın toplu fotoğrafını çeken fotoğrafçı objektife bakın çocuklar, dedi.
1 Tekil şahıs ile anlatılan tüm öneri ve tavsiyeler öznel anlatım olma özelliği taşımaktadır. Öznel anlatımda konuya objektif olarak bakılmaz taraflı olma özelliğini taşımaktadır.
Katılımsız gözlemde gözlem yapan kişi gözlenen durumun dışında kalarak durumu objektif şekilde gözlemler. Bu gözlem türünde gözlenen bireyin gözlemciyi görme imkanı yoktur.
Objektif (nesnel), kişiye özgü olmayan, kişinin zihninin dışında var olduğu düşünülen bir gerçekliğin niteliğine; insanın kendi kişisel duygularından, ideolojisinden, inancından bağımsız olarak bir nesneyi, olguyu kavrama tutumuna verilen addır.
OBJEKTİF DEĞER NEDİR ? Kamulaştırmada , araziyi emsallerine göre daha değerli kılan özellikler yazılmak sureti ile bedele yansıtılmasına objektif değer denilmektedir.
Gerçek iradeyi araştıran yoruma sübjektif yorum denir. Tarafların birbirine uygun gerçek iradelerinin belirlenemediği durumlarda objektif yoruma başvurulur; bu bağlamda makul ve dürüst bir kişi söz konusu şartlar altında irade açıklamasını nasıl anlayacak ise irade ona göre yorumlanır.
Antik Yunan döneminden beri kullanılan obje kelimesi dilimize Latinceden geçmiştir. Orijinal dilinde ''objet'' şeklinde yazılan bu kelimenin sözlük anlamı nesnedir. Beş duyu ile algılanabilen, temas edilebilen, üç boyutlu tüm cisimlere obje denir. Bu kelimeyle zıt anlamlı olan subje ise özne ve kişi anlamına gelir.
Objektif: Nesne ile ilgili, nesneye âit, gerçeği olduğu gibi yansıtan, hissî olmayan, his karıştırılmamış bulunan,zihnin dışında var olan, hâricî gibi anlamlara gelmektedi.
Bir konuya objektif bir şekilde yaklaşmak, kişisel düşünceleri veya duygusal tepkileri bir kenara bırakarak, gerçekleri ve doğruları objektif bir şekilde görmek anlamına gelir.
Spekülatif kelimesi TDK içerisinde farklı anlamlar sunmaktadır. Başlıca anlamı ise kişinin davranışlarında farklılık oluşması ve olayların çarpıtılması olarak bilinmektedir. Çoğu kişi davranışlarını farklı açılardan göstererek kendi işine geldiği gibi davranmaktadır.
Bulgu, bir araştırma makalesinin en objektif ve toplanan verilerin düzenlenip organize edildiği bölümüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri