kısa - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe kısġa “uzun zıddı” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe kıs- “sıkmak, daraltmak, cimri olmak” fiilinden Eski Türkçe +gA ekiyle türetilmiştir.
Kök, dil bilgisinde bir sözcüğün ön ve son ekleri çıkarıldıktan sonra kalan anlamlı kısmıdır.
Kelimenin kökü olan yü-k isminden, isimden fiil yapan +se- eki ile yük+se- “yükselmek”, bu fiilden de fiilden isim yapan -k eki ile yükse+k “yüksek” kelimeleri türetilmiştir.
büyük - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe bedük “büyük” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe bedü- “büyümek” fiilinden Eski Türkçe +Uk ekiyle türetilmiştir.
uzman - Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi uz “usta, sanatkâr, mahir” sözcüğünden Yeni Türkçe +mAn ekiyle türetilmiştir.
İlgili 24 soru bulundu
Telefon sözcüğü Eski Yunanca Telos “Uzak” ve Phone “Ses” sözcüklerinin birleşmesinden oluşmuştur. Türkçeye Fransızca telephone'den geçmiştir.
Türkçe, Türkmence, Salarca ve Azerice'nin, Ana Oğuzca denilen bir dilden evrilerek oluştuğu varsayılır.
Eski Türkçe küntüz “öğle vakti, gündüz” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe kün “gün” ve Eski Türkçe tüz “düz” sözcüğünlerinin bileşiği olabilir; ancak bu kesin değildir.
Eski Türkçe soġık “soğuk” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe soġı- fiilinden Eski Türkçe +Uk ekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için soğu- maddesine bakınız.
yaprak - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe aynı anlama gelen yapırġak sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük yansıma (onomatope) yazılı örneği bulunmayan *yapırğa- veya yalbırğa- veya yapırda- “rüzgârda titreşmek” fiilinden Eski Türkçe +Uk ekiyle türetilmiştir.
Bu sözcük Eski Türkçe üste- “üste çıkmak, artmak” sözcüğünden türetilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe üz veya yüz “bir şeyin önü veya üstü, satıh” sözcüğünden Eski Türkçe +tA- ekiyle türetilmiştir.
sağlam - Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi sağla- “takviye etmek” fiilinden Türkiye Türkçesi +Im ekiyle türetilmiştir.
Toplum kelimesi İngilizce community kelimesinin karşılığı olarak getirilmiştir. Köken bakımından "mecmu" manasındaki toplu kelimesi ile +Im ekinin birleştirilmesiyle oluşturulmuştur.
Köken. Eski Türkçe kiçik (kiçik).
herkes - Nişanyan Sözlük. Farsça har هر “her” ve Farsça ve Orta Farsça kas کس “kişi, kimse” sözcüklerinin bileşiğidir. Bu sözcük Eski Farsça kaşçī “herhangi biri, bir kimse” sözcüğü ile eş kökenlidir.
Yalnızlık kelimesinin kökü" yalın",yanlış kelimesinin. kökü "yanıl-" bu yöntemle doğru yazılışlarını aklınızda. tutabilirsiniz .
Kök, kara hayatına uymuş olan gelişmiş bitkilerde, genel olarak toprak içerisine doğru büyüyen ama nadiren toprak üstünde de bulunan bir organdır. Görevi, bitkiyi toprağa bağlamak, topraktan su ve su içerisinde erimiş halde bulunan tuzları (inorganik maddeleri) emerek gövdeye iletmektir.
Kökeni. Türkçe kökenli bir sözcüktür, arka çıkmak deyiminde kullandığımız arka zahîr, hâmi, yardımcı ile bağlantılı görünmektedir. Buna göre arkadaş birbirine arka (destek) olan insanları ifade etmek üzere arka isim köküne ortaklık bildiren +daş ekinin getirilmesiyle türetilmiştir.
Başlangıç, başlamak, herkese ümit verir. Başlamanın Türkçe kökü, “baş”tan geliyor. Kaynakla, özle-esasla, öncülükle irtibatlı, kuvvetli bir anlam kökü. Kelimenin -Türkçeye de geçmiş- Arapça müteradiflerinin bolluğu, başlama fiilinin anlam bereketine bir işaret sayılabilir.
cümle - Nişanyan Sözlük. Arapça cml kökünden gelen cumla(t) جملة “1. bütünlük, tamlık (isim), 2. bütün, tüm (sıfat), 3. gramerde önerme” sözcüğünden alıntıdır.
akşam - Nişanyan Sözlük. Soğdca χşām “akşam, akşam yemeği” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Avestaca χşapn veya xşaf- “gece” sözcüğü ile eş kökenlidir. Bu sözcük Sanskritçe śyāma श्याम “kara, karanlık” sözcüğü ile eş kökenlidir.
Eski Türkçe kéçe “gece, geç vakit” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe kéç “geç” sözcüğünden türetilmiş olabilir; ancak bu kesin değildir. Daha fazla bilgi için geç maddesine bakınız. Geç- fiilinden türemiş ise ön /é/ sesini açıklamak güçtür.
güneş - Nişanyan Sözlük. Orta Türkçe küneş “güneş” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe yazılı örneği bulunmayan *küne- “gün ışımak, aydınlanmak” biçiminden Türkiye Türkçesi +Iş ekiyle türetilmiştir. Bu biçim Eski Türkçe kün “gün” sözcüğünden Türkiye Türkçesi +(g)A- ekiyle türetilmiştir.
renk - Nişanyan Sözlük. Farsça ve Orta Farsça rang رنگ “boya, renk, (mecazi) göz boyama, hile, al” sözcüğünden alıntıdır. (NOT: Bu sözcük Sanskritçe rāga राग “renk, özellikle kırmızı renk” sözcüğü ile eş kökenlidir.) Bu sözcük Hintavrupa Anadili yazılı örneği bulunmayan *(s)reg- “boyamak” biçiminden evrilmiştir.
uyku - Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi uyu- fiilinden Türkiye Türkçesi +gU ekiyle türetilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri