Diyabet tip 2'den cerrahi yöntemle kurtulmak da mümkündür. İleal interpozisyon ve transit bipartisyon ameliyatları ile tip 2 diyabetin tedavi edildiği bilinmektedir. Bu ameliyatların sonra hastaların çoğu şeker ilaçlarından kurtulabilmektedir.
Birinci sonuç: Tip 2 diyabetin en azından bazı hastalarda doğru diyetle tamamen düzelebilen bir hastalık olduğu. İkinci sonuç: Tip 2 diyabetlilerin doğru beslendiklerinde fazla kilolu olsalar bile gene de diyabetten kurtulabilecekleri.
Tip 2 diyabette hastaya uygulanacak olan tedavi hastalığın seyrine ve boyutuna göre değişir. Tedavi genellikle şu şekildedir; diyabete bağlı olarak uygun bir diyet programı, hastanın boy, kilo ve yaşam tarzına özel egzersiz programı ve insülin-ilaç tedavisi olarak gerçekleşir.
ŞEKER HASTALARINDA İlaç yada insülin yapılmadığında " kan şekeri kontrolü " sağlamak mümkün değildir. " Şeker Hastalığının yani Tip2 Diyabet Hastalığının bilinen "KALICI TEK TEDAVİSİ" METABOLİK CERRAHİ ( Transit Bipartisyon Yada Duodenal Swicth ) ameliyatları ile sağlanır.
Yüzde 15 veya daha fazla kilo kaybı komplikasyonları azaltabilir ve tip 2 diyabetin ilerlemesini yavaşlatabilir.
İlgili 44 soru bulundu
Bel çevresi kadınlarda 80 cm, erkeklerde 94 cm üzerinde olan bireylerde; Açlık kan şekeri 100mg/dl'den yüksekliği. Kan basıncı 130-85mmhg üzeri veya hipertansiyon tanısı ile antihipertansif ilaç kullanımı
Tip 2 diyabetlilerin iki -üç saat aralıklarla beslenmesi gerekir. Bir gün içinde yenilmesi gereken yiyecekleri gün boyunca yayarak sık ve az yemek yeme alınan öğünden sonra kan şekerinin daha az yükselmesini sağlar.
İnsülin direnciyle pankreas,vücudun talepleri için artık yeterli insülin üretemediği ve daha sonra kan şekeri yükselene kadar daha fazla insülin üretir.
Şeker hastalığının en az üç organına zarar verdiği ve çalışma gücünün en az yüzde 60'ını kaybettiği tespit edilen hastalar, en az 10 yıl sigortalı ve 1800 gün prim gününe sahip olmaları halinde SGK'den malulen emekli olabiliyor.
Canan Karatay: Ekmek şeker hastaları için zehirdir!
İnsülin, oluşan bu glikozun kandan vücut hücreleri içine taşınmasına yardımcı olur. Tip 2 diyabet, tedavi edilmediği takdirde kalp sorunlarları, böbrek hastalığı ve felç gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilse de tanı ve tedavisi günümüzde mümkün bir rahatsızlıktır.
Bol miktarda su içmek idrar çıkışını ve kanda biriken fazla glikozun idrarla atılımını artırdığından hipergliseminin önlenmesinde önemli bir etkiye sahiptir. Dolayısıyla diyabet hastaları, şeker düşürme için günlük minimum 2,5 litre su tüketmeye dikkat etmelidir.
Kırmızı kan hücreleri yaklaşık 2-3 ay aktiftir, bu nedenle test üç ayda bir yapılır. HbA1c yüksekliği, kanınızda çok fazla şeker olduğu anlamına gelir. Bu, gözleriniz ve ayaklarınızla ilgili ciddi sorunlar gibi diyabet ilişkili problemler geliştirme olasılığınızın daha yüksek olduğu anlamına gelir.
Hollanda Sağlık Araştırmaları Enstitüsünden yapılan açıklamada, ülkede 45 yaşın üzerindeki şeker hastaları arasında yürütülen araştırmanın sonuçları paylaşıldı. Açıklamada, şeker hastalarından TİP-1 olanların sağlıklı bireylerden 13 yıl, TİP-2 olanların ise 3 yıl daha az yaşadığı belirtildi.
Tip 2 diyabet genellikle 40 yaşın üzerindeki kişilerde görülen diyabet tipidir. Pankreasın yeterli miktarda insülin salgılayamaması veya salgılanan insülinin yeterli derecede kullanılmaması nedeniyle kan şekerinin yükselmesi durumudur. Bu tip diyabetiklerde rahatsızlık uzun yıllar klinik olarak belirti vermeyebilir.
Tip 2 diyabetin tip 1 diyabete dönüşmesi mümkün değildir. Ancak, başlangıçta tip 2 diyabet tanısı alan bir kişi, daha sonraki bir tarihte yine de tip 1 tanısı alabilir. Tip 2 diyabet en yaygın tiptir, bu nedenle doktor başlangıçta diyabetli bir yetişkinin tip 2 diyabetli olduğundan şüphelenebilir.
SGK Malullük yönetmeliğinde şeker hastalarının da malül sayılacağını belirtiliyor. Ancak şartlara bağlanmış. Burası çok önemli. Yani sigortalı birisi, şeker hastalığı için getirilen sağlık kriterlerini de karşılamış olmak ve diyabete bağlı yüzde 60 çalışma gücü kaybına uğramış olmak kaydıyla aylığa hak kazanır.
Tip 2 Diyabetin Tanısı Nasıl Konur? Herhangi bir zamanda ölçülen kan şekeri 200 mg/dl üzerindeyse, Açlık şekeri 126 mg/dl üzerinde ise, Oral glukoz tolerans testi (glukoz yüklemesinde 2. saat kan şekeri 200 mg/dl üzeri olması).
** 7 yaş altı hastanın kan şekeri 250-350 mg/dl arasında olduğunda 1 ünite , >350 mg/dl olduğunda 2 ünite fazladan insülin yapabilir.
HbA1c Nasıl Düşürülür? HbA1c seviyelerinin yükselmesine neden olan ve altında yatan durumu belirleyerek ona yönelik tedavi yöntemi uygulamak gerekir. Kilo kontrolünü sağlamak, düzenlik egzersiz yapmak, lifli gıdalardan yararlanarak stresten uzak durmak HbA1c seviyesini düşürmede etkili olur.
İnsülin kullanılması için belirli bir kan şekeri seviyesi yoktur. İnsülin kullanma kararı hastadan hastaya göre değişir. Örneğin kan şekeri 250 olup hiçbir şikayeti olmayan bir hastada insüline gerek duyulmazken, kan şekeri 250 olup ciddi hiperglisemi bulguları olan bir başka hasta için insülin kullanmak gerekebilir.
Şeker Hastalarının Uzak Durması Gereken Gıdalar
Kişiler kan şekerini bozan tereyağı, iç yağ, kuyruk yağı, salam, sosis, sakatat, yağlı besinler ve kızartmalar tüketmemelidir.
Çoğu kişinin aklında çorba tüketip tüketemeyeceği yer almaktadır. Şeker hastaları hangi çorbaları yemeli diye soracak olursanız, bol lifli ve sebzeli, az yağlı ve tuzsuz çorbalar sizin için ideal olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri