Kirlenen çamaşırları ya da bulaşıkları makinede yıkayın. Çamaşır ve bulaşık makinelerini tam dolduğunda çalıştırın. Su kullanan ve elektrik harcayan tüm teknolojilerde su ve enerji tasarruflu teknolojileri tercih edin. Duş sürenizi kısaltarak ciddi su tasarrufu yapabileceğinizi unutmayın.
İlgili 27 soru bulundu
Su, dünya üzerindeki her ekosisteminin en az oksijen kadar olmazsa olmaz bir parçasıdır. Doğal su kaynakları aşırı tüketildiğinde, tatlı su miktarı azaldığında hatta suyun kalitesi bozulduğunda bile yaşamsal devamlılık riske girer.
Herhangi bir amaç ile kullanılan suyun miktarını azaltarak elde edilen başarımın artırılmasını amaçlayan çalışmaların tümüne su tasarrufu denir. Diğer bir ifade ile harcanan birim su miktarına göre verimin arttırılmasıdır.
Özellikle tarım, sanayi ve evde kullanılan su miktarındaki artış, su kaynaklarının hızla tükenmesine neden olmaktadır. Su tasarrufu yaparak, bu değerli kaynağın israfını önlemek ve gelecekteki su krizlerini engellemek mümkündür. Bu, hem bireylerin hem de toplumun genelinin faydasına olan bir eylemdir.
Bu da demek oluyor ki su kaynaklarımızı bugünden iyi korumazsak ileride çok yüksek birim su maliyetleri ile karşı karşıya kalabiliriz. Su en temel gıda-ihtiyaç maddesi olduğu için suyun pahalı olması yoksulluğun artması, ekonomik ve sosyal yıkımlara yol açar, bu kaçınılmazdır.
Sifon kullanımı, sıcak su kullanımı, bulaşık ve çamaşır temizliğinde suyun boşa kullanımını engellemenin yollarını bulunmalı. Bulaşık ve çamaşır makineleri tercih edilerek suyun daha az tüketilmesi sağlanmalı. Yüksek verimli sifon kullanımı ile tuvaletlerde su tasarrufu 16 litreden 4 litreye indirilmeli.
Temiz ve tatlı su oldukça kısıtlı bir kaynaktır. Dünyada meydana gelen kuraklıklarla beraber zaten kısıtlı olan tatlı su kaynakları giderek en değerli kaynaklar hâline gelmektedir. Dünyadaki tüm canlıların hayatını sürdürebilmesi için suya ihtiyacı vardır.
Su kıtlığının 3 nedeni
Bilinçsiz tarımsal sulama, kirlilik ve nüfus artışı su kıtlığının başlıca nedenleri arasında gösteriliyor. Dünyanın erişilebilir tatlı sularının yüzde 70'i tarımda kullanılırken, verimsizlik ve yanlış tarım yöntemleri nedeniyle kullanılan suyun yüzde 60'ı israf ediliyor.
Tamamen ikame edilemeyen bir kaynak olan su; yaşayan bütün canlılar için en önemli doğal kaynaklardan biridir. Diğer bir ifadeyle su; hayatın ve canlıların kaynağıdır. İnsan kullanımı, ekosistem kullanımı, ekonomik kalkınma, enerji üretimi, ulusal güvenlik gibi suyun gerekli olduğu birçok sektör vardır.
Her yıl küresel olarak tahminen 55 milyon insan kuraklıktan etkileniyor. Yetersiz su kaynakları, hayvancılık ve tarım sektörüne zarar verirken aynı zamanda insanların temel geçim kaynaklarını da riske atıyor.
Tarıma ek olarak hayvancılık ve tekstil gibi sektörlerde su sınırsızmışçasına kullanılmaya devam ediliyor. Bu da nüfusla beraber tüketim oranlarının da artmasına yol açıyor. Doğal kaynakların bilinçsiz bir biçimde kullanılması, su kıtlığının artmasına neden oluyor.
Evde harcadığımız suyun yüzde 15-20'si çamaşır yıkamak için kullanılır. Çamaşır için sadece sadece su değil, enerji ve deterjan da harcanır. Çamaşır makinenizi tamamen dolduğunda çalıştırın. Bu şekilde, her yıkamada 10 litreye kadar su tasarruf edebilirsiniz.
Su sağlık için hayati önem taşıyor. Su içerdiği sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum ve fosfat gibi vücut için önemli olan mineraller içeriyor. Su, insan hayatı için oksijenden sonra en önemli ikinci ihtiyaç olarak gösteriliyor. Çünkü kanın %83'ü, kemiklerin %22'si, beynin ve kasların %75'i sudan oluşuyor.
Tasarruf ya da birikim, yeni yatırımlar yapmak için kenara para koymak, bu parayı bankaya ya da faiz getiren başka bir yatırım aracına vererek ekonomide yeniden para yaratılmasını ve böylece yeni yatırımlar yapılmasını sağlamaktır. Günlük dilde ise tasarruf sıklıkla, masrafları kısmak anlamına gelmektedir.
Hayatımızı idame ettirebilmemiz için en önemli besin kaynağımız olan su, dolaşım ve sindirim sistemlerinin çalışmasında temel unsur olduğu gibi, vücudumuzdan artık ve zehirli maddelerin atılmasında da mühim bir vazifeyi yerine getirir. Su hayattır. İnsan organizmasının önemli bir kısmı sudan meydana gelir.
Tasarruf yapmak, insanların ihtiyaçlarına karşı hazırlıklı olmalarına yardımcı olur ve ekonomik duraklamalardan, iş kayıplarından veya sağlık sorunlarından kaynaklanan riskleri azaltabilir. Tasarruf yapmanın bir diğer amacı ise insanların aylık harcamalarını ve bütçelerini daha iyi yönetmelerine yardımcı olmasıdır.
Yaşam İçin Elzem Olan Suyun / Sıvının Vücuttaki Görevleri
Hücrelerin, dokuların organ ve sistemlerin çalışması, Metabolizma sonucu oluşan zararlı maddelerin taşınması ve atılması, Vücut ısısının denetiminin sağlanması, Eklemlerin kayganlığının sağlanması olarak sıralanabilir.
Dünya üzerindeki yaşam için gerekli olan su kaynaklarının %1'den daha azı erişilebilir ve içilebilir nitelikte tatlı su. Bu kısıtlı kaynağın farklı şekillerde kirlenmesine yol açarak kullanılamaz hâle gelmesine neden oluyoruz.
Birleşmiş Milletler (BM) verilerinden derlenen bilgilere göre, küresel ısınma kaynaklı yağış azlığı, aşırı buharlaşma, hızlı tüketim ve kirlilik nedeniyle dünyadaki temiz su kaynakları hızla tükeniyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri