Bilimsel olarak kuşların depremi. haber verdiği henüz kabul görmemektedir. Hayvan.
Sismik makinelerin, insan vücudunun fark edemeyeceği sarsıntıları kaydetmesi gibi, hayvanlar da büyük depremlerden hemen önce meydana gelen hafif şiddetteki öncü depremleri hissedebilecek 'sensörlere' sahip. Bilim insanları böylece hayvanların büyük depremlerden saniyeler önce bunu hissedebildiğini söylüyor.
Aynı zamanda kuşlar çok düşük frekanstaki sesleri ve sarsıntıları duyabildikleri için de depremi önceden hissedebilirler.
SÜLÜNLER Japonların yaptığı bir araştırmada sülünlerin depremin ilk küçük sarsıntı dalgalarına karşı olağanüstü hassas olduklarını belirlendi. Sülünler, yeryüzündeki en küçük sismik sarsıntıları, trafik nedeniyle meydana gelen sarsıntılardan ayırt edebiliyorlar.
Tarihi kaynaklar ortaya koydu: Sülün kuşları, depremi bir saat öncesinden hissedebiliyor.
İlgili 38 soru bulundu
DEPREMDEN 45 DAKİKA ÖNCE ANORMAL DAVRANMAYA BAŞLADILAR
Aylar boyunca izlenen hayvanların, yakınlarda tespit edilen sekiz büyük depremin yedisinden önce, 45 dakikadan fazla bir süre boyunca alışılmadık derecede hareketli oldukları görüldü.
Bilim insanları hayvanların depremin öncül sarsıntılarını saniyeler veya dakikalar önce hissedebileceğini belirtiyor. Depremin merkezindeki sarsıntılar etrafa şok dalgaları olarak yayılırken insanlar genelde ilk dalgaları hissetmezken hayvanların bunları hissetmesi daha mümkün görünüyor.
Kuşlar. Tavuk ve horoz gibi kümes hayvanları deprem öncesinde ilginç sesler çıkartmaktadırlar. Horozların sürekli olarak sıçradığı ve kümeslerinden dışarı çıktığı gözlemlenmiştir. Ayrıca kuşlar da sürü halinde öterek depremin olacağı bölgeden uzaklaşmaktadırlar.
Bilim insanları, tıpkı sismolojik makinelerin insan vücudunun algılayamadığı sarsıntıları algılayabilmesi gibi, hayvanların da daha güçlü deprem dalgaları gelmeden saniyeler önce yeryüzünden geçen küçük ön şokları algılayabilecek donanıma sahip olduklarını söylüyor.
Duyu organları insanlara göre daha farklı işleyen hayvanlar, bazen insanların duyamadığı frekanstaki sesleri duyabilmekte ve buna yönelik tepkiler verebilmektedir. Muhabbet kuşu, karga, martı, köpek, kedi ve balıklar, deprem öncesinde tepki gösterme yetisine sahip canlılardır.
İnsan spektral aralığı kuşunkilerle karşılaştırıldığında kuşlar tetrakromatlar olduğu için dört renk görürler: UV, mavi, yeşil ve kırmızı, biz trikromatlar ve sadece üç rengi görebiliriz: mavi, yeşil, kırmızı.
Hayvanların deprem dalgaları gelmeden saniyeler önce küçük ön şokları algılayabilecek donanıma sahip oldukları bilgisine dayanan vatandaşlar ötücü kuşlara yöneldi. Başta muhabbet kuşları olmak üzere birçok ötücü kuşun deprem gelmeden dakikalar önce çırpınarak telaşlandıkları ve aşırı ses çıkardıkları söyleniyor.
Boğaziçi Üniversitesi - Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Hemen hemen hiç hissedilmez . Özellikle üst katlardaki bazı insanlar tarafından hissedilebilir. Binalarda bulunanlar, özellikle üst katlarda yaşayanlar açıkça hissederler.
Kanarya kuşları genel olarak sürü halinde yaşayan hayvanlardır. Özellikle 10 yıl kadar yaşama potansiyeline sahiplerdir. Genelde sarı renkli olmaları ile beraber çevreye karşı hareketli ve duyarlı canlılardır.
Kanarya Neden Ölür? Soğuk algınlığı, nezle, bronşit, romatizma, astım gibi pek çok hastalığa yakalanmaları kanaryaların ölümüne sebep olabilmektedir. Bu tip hastalıklardan korunmaları da başta sağlıklı birer yavru olarak dünyaya gelmelerine ve bu şekilde yetiştirilmelerine bağlıdır.
Araştırmalara göre hayvanlar hassas duyu organları sayesinde deprem gibi yüksek gerilimli frekansları insanlara göre daha önceden hissedebiliyorlar. Hayvanlar insanlardan daha farklı duyu 'eşiklerine' sahipler. Bizlerin duyamadığı aralıktaki sesleri duyabilir, titreşimleri hissedebilirler.
Wikelski'nin ”hayvanlar için küçük cep telefonları” olarak tarif ettiği cihazlarla yapılan araştırma, hayvanların depremleri insanlara kıyasla 12 saat ya da daha uzun süre önce hissedebileceği, bu sürenin öncü şoklardan da önce olduğuna işaret ediyor.
Güneş'in çekim gücünün etkisiyle Dünya'nın gece bölümü büyük bir baskı altındayken, gündüz kısmı gevşek konumdadır. Bu sebeple depremlerin genelde gece olduğu ve aşırı basınca dayanamayıp kırıldığı tahmin ediliyor.
Raporda hayvanlarda gözlemlenen anormal davranışlara da yer verildi. Buna göre bağırma yüzde 27.6, yerinde duramama yüzde 15 ve nedensiz saldırganlık, telaşlanma, ortadan kaybolma, sessizleşme, içine kapanma, hastalanma ve yuvayı terk etme gibi belirtiler de yüzde 21.5 olarak belirlendi.
Bilimsel Araştırmalar: Köpekler ve Deprem Algısı
İtalya'da yapılan bir çalışmada köpeklerin 12 saat öncesine kadar sismik aktiviteyi hissedebildikleri ve bunun sonucunda havlama, sızlanma, huzursuzluk gibi anormal hayvan davranışları sergiledikleri görülmüştür.
Eğer kuşlarımızın stresli olduklarını fark edemezsek, yani uzun süre strese maruz kalırlarsa bağışıklık sistemi zayıflar ve bu da onları hastalıklara karşı güçsüz hale getirir.Dolayısıyla bu onlar için ölümcül olabilir.
Kamera kayıtlarına bakıldığında kedilerin huzursuzluğunun başladığı an ile depremin başladığı an arasında tam 10 saniye var. Bu görüntüler, hayvanların depremi saniyeler öncesinden hissettikleri yönünde öne sürülen teorileri destekler nitelikte.
Deprem anında yaşadıkları panik, telaş, tedirginlik kalıcı olabilmekte, sonrasında da bu davranışları devam ettirdikleri görülmektedir. İştah kaybı, aşırı miyavlama, hırçınlık gibi davranışlar görülse de tam tersi bazı kedilerde ise aşırı sakinlik, sahibine aşırı bağımlılık, fazlaca sevilme isteği de görülmektedir.
6 büyüklüğünde deprem: Orta çaplı ve binaların dayanıklılığına bağlı olarakbüyük hasara neden olurlar, duvar ve bacalar yıkılır. 7 büyüklüğünde deprem: Bu büyüklükteki depremler binalarda büyük hasara neden olur. Yollarda ve toprakta çatlaklar oluşur, toprak kaymaları meydana gelir.
Çünkü duyarlılığı sağlayan beyinciktir. Erkeğin beyinciği küçüktür. Mesela deprem olmadan önce fayda, kırılan yanaklar birbirlerine sürtünerek elektromanyetik ışın yaymaya başlarlar. Mesela göğüs gerginlikleri hissedilir kadınlarda.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri