Endüstriyel cihazlarımızda modeline göre 1,5KW ile 2,2KW arasında güç tüketimi mevcuttur. Bu da yaklaşık cihaza göre 60Krş ile 1TL arasında elektrik tüketimi vardır. Oldukça iddialıdır.
Sulu klima modelleri; sıcak havayı su ile birleştirip mekanı soğutur. Çalışma sisteminde soğuk havayı dışarıya doğru üflemek yer alır.
Eğer 9.000 BTU'luk bir klima kullanıyorsanız cihazınız en yüksek hızda bir saatte yaklaşık olarak 0,8 kW elektrik harcar. 12000 BTU klima ne kadar elektrik harcar? 12.000 BTU değerinde A sınıfı bir klima ise en hızlı çalışma modunda bir saatte 1,08 kW elektrik harcar.
Yani sıcak bir günde 4 saat çalışan bir klima 2 liralık elektrik tüketmektedir. Bir evde ortalama olarak 6 ila 8 saat çalışan klimanın günlük maliyeti 3 ila 8 lira arasında olacaktır. Yazın sıcak günlerinde kullanılan klima ortalama 110 ila 140 lira arasında elektrik yakmış olacaktır.
Bu hesaplamaya göre, sadece günün sıcak saatlerinde 8 saat kullanılan bir klima yaklaşık olarak günlük 13 TL elektrik tüketir. Tüm gün kullanıldığında 24 saat için 40 TL civarında bir elektrik tüketimi gerçekleştirir. Sadece belirli saatlerde kullanılan bir klimanın aylık yaklaşık elektrik maliyeti ise 410 TL olur.
İlgili 33 soru bulundu
En verimli kullanım ise sıcaklığın 24 ile 26 derece arasında tutulmasıyla olur. Sıcaklığı her bir derece düşürmenin ek yüzde 8 maliyet olduğunu unutmayın. En verimli kullanım içerinin sıcaklığını dışarının sıcaklığından 2 ila 3 derece daha düşük seviyeye ayarlamak olacaktır.
En az elektrik harcayan klimalar A, A+, A++ ve A+++ gibi sınıflara ayrılan klimalardır. R410A gaz ile çalışarak çevreye daha az zarar vermektedirler. 1 birim harcayarak 3 birimlik enerji veren A sınıfı klimalar, elektrik sarfiyatını minimuma indirirler.
Maksimum güçte kullanılan 24000 BTU bir salon tipi klimanın saatlik enerji tüketimi 2,19 kWh'tir. Bu klimanın günde 10 saat çalıştırıldığı düşünülürse günlük tüketim 21,9 kWh, aylık tüketim ise 657 kW olarak bulunmuş olur.
Her elektronik cihazda olduğu gibi klima kullanımda da aşırıya kaçarsanız zararlarını görürsünüz. Ancak doğru ve makul düzeyde klimanızı kullandığınızda 24 saat çalıştırdığınızda dahi herhangi bir zarar görmezsiniz.
Yani, sıcak bir odayı soğutmak, soğukluğu sabit tutmaya çalışmaktan çok daha fazla enerji harcar.
Bir ay boyunca günde 3 saat çalışan A+ sınıfı bir klima ortalama 97 kWh tüketim yaparken, A++ klima 81 kWh, A+++ klima ise ortalama 63 kWh tüketim yapıyor.
Örneğin, 1200 watt (1.2 kW) gücündeki bir klima saatte 1.2 kilowatt saat (kWh) elektrik tüketir. Sonra, klimanın günlük veya aylık çalışma süresini belirlemek gerekir. Örneğin, klima günde 8 saat boyunca açık bırakılıyorsa, günlük elektrik tüketimi 8 x 1.2 kWh = 9.6 kWh olacaktır.
Klimayı sürekli açıp kapatmak doğru değil
Klimanızı sürekli açıp kapatırsanız cihazlarınız tüm sistemlerini yeniden başlattığı için neredeyse birkaç katı fazla enerji harcıyor. Sonuç olarak, elektrik tüketimi de yaptığınız açma ve kapama sıklığına bağlı olarak sürekli artıyor.
Mobil sulu klimalar enerji tüketim konusunda işletme için oldukça avantajlıdır. Mobil cihazlarımızda modeline göre 120W ile 320W arasında güç tüketimi mevcuttur. Bu da yaklaşık bir gün boyunca çalıştırıldığında 1 TL gibi elektrik tüketimi vardır. Oldukça iddialıdır.
Doğal soğutma sağlayan Kabel Evaporatif sulu soğutucular çevreye dost cihazlardır. Ortamdaki hava dışarıdaki hava ile sürekli sirküle ettiği için ortam havası sürekli yenilenir. Bununla birlikte her zaman taze ve soğuk hava elde edilir. Portatif sulu klima sistemleri sağlıklıdır.
Kabel Plus Portatif Klimalar, geniş mekanlar için ideal bir seçimdir. 60 metrekarelik alanı rahatlıkla soğutur. Bu nedenle, üretim alanları, atölyeler, garajlar, tamir atölyeleri, benzin istasyonları, restoranlar ve kafeler gibi işletmeler tarafından tercih edilmektedir.
Kullanım sıklığının ve oranlarının arttığı yaz günlerinde klima sıcaklık değerini 23–26°C derece aralığına ayarlayabilirsiniz. Kışın klima sıcaklık ayarı kaç olmalıdır sorusunun cevabı ise 20-24°C aralığıdır.
Yazın uyurken klimanızın ayarını dışarıdaki hava koşullarına göre ayarlamanız önem arz eder. Yaz aylarında klima derecelerinin genellikle dışarıdaki sıcaklık değerinden 7-8 derece daha az olması tavsiye edilir. Örneğin 30 derecelik bir sıcaklıkta uyku halindeyken klimanın derecesinin 23 civarına sabitlenmesi önerilir.
Oradan doğru cevabı bulabilirsiniz. Sonuç: nem alma (dry mode) modunda daha az enerji harcar.
Örneğin saatte 100 W harcayan bir vantilatör de saatte 1.200 W harcayan bir klimaya göre daha az enerji harcar.
Klima uyku modunda elektrik harcar mı sorusunun cevabı şüphesiz ki evettir, ancak bir turbo modu ya da standart mod ile karşılaştırıldığında klima uyku modu çok daha az elektrik harcar, bu da elbette elektrik faturalarınıza olumlu yansır.
Enerji tüketiminizi azaltır: Klimanın fan modunda çalıştırılması, soğutma, ısıtma ve kurutma modu dahil olmak üzere diğer klima modlarına göre önemli ölçüde daha az enerji kullanır.
Klima ile ısınmak pahalı mı diye düşünenlere genellikle kulaktan dolma bilgilerle yanlış cevaplar verilmektedir. Sanıldığının aksine klima ile ev ısıtmak oldukça ucuz ve avantajlıdır.
Yalnızca soğutma amaçlı kullanılan klima, sıcak havalarda kullanıcıların imdadına koşuyor. Vestel klima, yazları serin geçirmek isteyen kullanıcıların tercihi oluyor.
Klima kullanımı aracın yaşına, hızına, boyutuna, motor gücüne ve dış sıcaklığa bağlı olarak yakıt verimliliğini farklı ölçülerde etkiliyor. Doğru klima kullanımı dizel araçlarda 100 kilometrede 1-1,5 litre, benzinlilerde ise 1-2 litre arasında yakıt sarfiyatı yapıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri