Bir tatlı su bitkisi olan ve suyu kirleten azot, fosfor, potasyum ve karbon gibi elementleri tüketerek beslenen su mercimekleri, havadan aldıkları oksijeni, saçak kökleri vasıtasıyla suya ileterek arıtma vazifesi görüyor.
Su mercimeği veya bilimsel adıyla Lemna minor, Lemna cinsinden bir sucul tatlı su bitkisidir. Yılanyastığıgiller familyasına monofiletik olan Lemnaceae alt familyasına aittir. L. minor; hayvan yemi, biyoremedidatör, atık sudaki besinlerin geri kazanımı ve diğer uygulamalar için kullanılmaktadır.
Kullanılan yöntemler arasında filtreleme, çökeltme ve damıtma gibi fiziksel işlemler; yavaş kum filtreleri veya biyolojik olarak aktif karbon gibi biyolojik işlemler; flokülasyon ve klorlama gibi kimyasal işlemler; ve ultraviyole ışık gibi elektromanyetik radyasyonun kullanımı vardır.
Bunlar tarım arazilerinden gelen gübrelerden kaynaklı maddeler veya kanalizasyonlardan gelen organik kirlilik yükleri. Bu organik kirlilik yükünün nehirde fazla olması da bu su mercimeği ve benzeri organizmaların artışına neden oluyor." Prof.
Su mercimekleri, en küçük ve en basit çiçekli bitkiler olup, en hızlı çoğalma özelliğine sahiptirler. Yapraktaki küçük bir hücre bölünerek yeni bir yaprak üretir. Her bir yaprak yaşama süresince en az 10-20 kez üretim yapabilir.
İlgili 32 soru bulundu
Mercimeği pişirmeden önce taşlarından ayırmak ve bol su ile yıkamak gereklidir. Mercimek farklı şekillerde pişirilebilir.
Bununla birlikte, ıslatmak ya da ıslatmamak tamamen kişisel bir seçimdir. Islatırsanız, pişirmeden 15 dakika ila 1 saat önce ılık suda bekletebilirsiniz. Ama, özellikle kırmızı, beyaz veya sarı mercimek gibi kabuksuz, hızlı pişirilen mercimek çeşitleri için buna hiç gerek yok.
Özellikle yeşil mercimek kaynatılıp süzüldükten sonra içerisine bir kaşığı bal eklenerek tüketilebilir. Ayrıca kilo vermek isteyenler da suyu tüketebilir. Su yüksek enerji sağlayarak yağ yakımını hızlandırmanın yanı sıra metabolizmayı da düzenler.
Mercimeklerin pişerken köpürmemesi için bol suda mercimekleri ovarak yıkıyorlar.
Mercimek Yetiştiriciliğinde Sulama İşlemi
Mercimeğin bakım işlemlerinde sulama çok önemli bir yere sahip değildir. Oldukça dayanıklı bir bitki olan mercimek susuzluğa karşı da bu dayanımını gösterir.
Su Arıtma Cihazları Ne İşe Yarar? Su arıtma cihazları suda bulunan zararlı maddeleri temizler. Bu şekilde sizlere içilebilir sağlıklı bir su sunar. İçilen şebeke suyunda gözle görülmeyecek kadar küçük ve şeffaf binlerce zararlı madde veya bakteri bulunuyor.
Su içindeki zararlı mikroorganizmaları temizlemenin en basit yolu kaynatmaktır. 35-36 derece ve üzerindeki sıcaklıklarda yaşayan mikroplar yani mikroorganizmalar insanlarda hastalıklara neden olabilirler. Suyu yaklaşık 2 dakika kaynatarak su içindeki tüm bakteri ve mikroorganizmaları öldürebiliriz.
Suyun içerisindeki zararlı maddeleri temizlemenin bir diğer yolu ise suyu kaynatmaktır. Suyu 2 ya da 3 dakika boyunca kaynatarak içerisindeki bakteri ve mikroorganizmaları öldürmek mümkündür. Su kaynatıldığında suyun içerisindeki faydalı mineraller zarara uğramaz.
Kalp ve damar hastalıklarına iyi gelir. Besleyici bir özelliği içerisinde barındırdığı için uzun süre tok kalmanızı sağlar. Halsizlik durumlarında kişiye demir sağlar ve daha dirençli yapar. Kalın bağırsakları çalıştırır, hemoroit ve ince bağırsak sorunlarına yardımcı olur.
Mercimek nişasta. barındıran bir bakliyat olduğu için iyi yıkanmazsa hem. lezzeti etkiler hem de kıvamın daha katı olmasına. sebep olur.
Kuru baklagilleri, 4-8 saat kadar suda beklettikten sonra pişirmek, hep pişirme süresini kısaltıyor hem de gaz oluşumunu önlüyor. Suda bekletme yani ıslatma, baklagillerde bulunan demir ve çinko gibi minerallerin emilimini de azaltabilen tanin ve fitat gibi bileşiklerin miktarını da azaltıyor.
Yeşil mercimek tencereye koyulur. 4 su bardağı su ile 20 dakika haşlanır. Haşlandıktan sonra suyu süzülür ve azıcık yıkanır.
Yeşil mercimekleri bir gün önceden soğuk suda bekletilmelidir. Bir gün bekleyen yeşil mercimekte oluşan kara suyunu süzülmelidir. Zeytinyağında soğanları ve sebzeleri iyice kavrulmalıdır. Bütün malzemeleri tencerede karıştırdıktan sonra üzerine sıcak su ekleyerek kapağını kapatıp pişmeye bırakılır.
Bir Internet sitesinde şöyle yazıyordu: “Mercimeği kaynattıktan sonra üzerindeki köpüklü su alınmazsa mercimek çorbası ishale sebep olabilmektedir. Özellikle de bebek ya da çocuklara ağır gelebileceği için çok fazla mercimek çorbası içirilmemesi gerekmektedir.
Yeşil mercimeğin ilk kaynatma suyu aslında besleyici ve lezzetli bir su. Genelde gaz yaptığı inanışı olsa da mercimeğin ilk suyu aslında gaz yapmıyor. Bu suyu dökmek yerine farklı yemeklerde kullanabilir ya da bardağa koyarak çay gibi içebilirsiniz.
Haşlanan yeşil mercimeğin suyu süzgeç yardımı ile iyice süzülür. Yeşil mercimek yemeği ve çorbası yapılırken yeşil mercimeğin iyice haşlanması gerekir.
Yeşil mercimek suyunun diyabet, insülin direnci ya da hipoglisemi gibi durumlar için oldukça faydalıdır. Hem kan şekeri seviyelerini dengede tutmakta hem de sürekli bir enerji kaynağı olabilmektedir.
Çorbaya eklenen un, patates, havuç gibi malzemeler çorbaya daha fazla su eklenmesini gerektirir. Genellikle 1 su bardağı kırmızı mercimek için 1,5-2 litre su (klasik su bardağı ile 8-10 bardak) yeterli olmaktadır.
Yemekten hemen önce kaynatıp süzmek mercimeğin içindeki suda çözünen vitaminleri kaybetmenize neden olur. Bu sebepten geceden ıslatmak, ya da pişirmeden önce mümkünse bir saat kadar ılık suda pişirmek daha doğru bir yöntemdir. Bu işlem aynı zamanda pişirme sürenizi de azaltacaktır.
Mercimekleri soğuk suda ovalayarak yıkayın. Bu işlemi yaparken mercimekleri kırmamaya özen gösterin ve su berraklaşana kadar devam edin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri