Bu soruyu yanıtlarken de durum aynıdır. Ne zaman, hangi ölçekle ve neye göre. Misal hayatın kaynağına göre bir yanıt vereceksek su açık ara önde olur. Kısa süreli yok edici gücü temel kıstasımız olursa ateş öne geçer.
Ateş saatlerce yanar suyu ısıtır da, Su bir saniyede ateşi söndürür.
Ateş kaynar su yanar. Su çok daha felaket buharlaşır. Normal su dökmeye göre ateş daha zor söner, muhtemelen.
dökülmez, ateşli ocak su ile söndürülmez. Çünkü şeytanın ateşten yaratıldığı ve ateşin etrafında şeytanların olacağına inanıldığı için ondan zarar gelir, uğursuzluk getirir diye düşünülür. Eğer ateşe su dökülmek zorunda kalınırsa, muhakkak besmele çekilir. “Ateş boş değildir, ateş şeytanı temsil eder” derler.
Ateşi suyla söndürmek, bilinen en basit ve en etkili yöntemdir. Yanan bir kibrit üzerine bir avuç su dökerek onu hemen söndürebilirsiniz. Yanan bir kaç odun parçası da su ile söndürülebilir, bazen küçük yangınlarda da yoğun miktarda su kullanmak etkilidir.
İlgili 29 soru bulundu
Bilindiği üzere su, iletken bir özelliğe sahip olduğundan ötürü özellikle elektrik kaynaklı metal yangınlarında da kullanılması oldukça hatalıdır. Yangınların alevlendirmesini daha hızlı yaptığı için kullanılması tehlikeli olan sular daha çok katı maddelerin yanmasıyla oluşan A sınıfı yangınlarda değerlendirilebilir.
Eğer odunun üzerine su serperseniz, su ve odun ateşin sıcaklığıyla buharlaşacaktır. Suyun yüksek ısı kapasitesi sebebiyle, buharlaşması için yüksek miktarda enerji veya ısı gerekir. Eğer alev kendi enerjisini suyu buharlaştırmaya çalışırken harcarsa, yakıtı ısıtmak için harcayacağı enerji de azalacaktır.
Su altında silahla ateş edilebilir mi? Oksijenin barutun içinde bulunmasıyla tetiğe basılması, barutun içerisinde başlayan reaksiyonlar, yanmanın gerçekleşebilmesi için gerekli ve yeterli oksijeni sağlamış oluyor. Bu sayede silah hem boşlukta hem de su altında ateş alabiliyor.
Vakum Ortamı ve Namlu Gazı Uzay, bir vakum ortamıdır ve namludan çıkan gazlar dağılamazlar, çünkü atmosfer yoktur. Bu durum, silahın ateşlendiğinde ortaya çıkan gazların geri tepme gücünü nötralize edebilir. Bu nedenle, ateşlendikten sonra silahın geri tepmesi normal atmosferdeki kadar etkili olmaz.
Hızı saniyede 300 metre olan tipik bir mermi için suda yavaşlayacağı derinlik birkaç metredir. Dolayısıyla yüzeyden 3 metre derinliğe dalmak yeterlidir.
Hayır, su yanamaz. Çünkü su, zaten yanmanın bir ürünüdür; halihazırda yanmış kimyasalların atığıdır. Daha fazla yanması pratikte imkânsızdır. Su, 2 hidrojen ve 1 oksijen atomundan oluşur.
Yanma, yanıcı bir madde ile yakıcı bir maddenin tepkimeye girmesi sonucu enerjinin açığa çıktığı kimyasal bir süreçtir. Hidrojen ve oksijen tepkimeye girdiğinde su oluşur, aynı zamanda ısı ve ışık formunda enerji açığa çıkar. Dolayısıyla su yanma tepkimesi sonucu meydana gelen bir bileşik olduğu için tekrar yakılamaz.
Su: Ateşi söndüren maddeler arasında en önemlisi sudur. Su özellikle A tipi yangınlar için (katı) mükemmel bir söndürücüdür. Kum: Yanıcı maddelerin oksijenle ilişkisinin kesilerek söndürülmesinde kullanılır.
Konuyu toplamak gerekirse: Ateşe tükürmek, ya da ateşe su dökmek herhangi bir uğursuzluk getirmez, evinize ya da başınıza şeytanları ya da benzer minvaldeki varlıkları toplamaz.
3. Karbonat veya tuz
Bunlar, alev alan yemeklik yağlar gibi yağ yangınlarını söndürmek için beklenmedik ancak son derece etkili malzemelerdir. Karbonat, (ısıtıldığında) yangını oksijensiz bırakan karbondioksit yaydığı için, küçük bir alevde işe yarayabilir.
İlk olarak yanan tencerenin içerisine biraz deterjan ve bol miktarda sıcak su dökülür. Sirke ve karbonat gibi ev tipi temizleyiciler de sıcak su içerisine eklenebilir. Tencerenin dışındaki yanıkları temizlemek için de yine deterjan dolu sıcak bir kap içerisine tencerenin oturtulması gerekir.
Çünkü deniz suyu tuz içerir. Su buharlaşır, tuz kalır. Bu da toprağın tuzlanmasına neden olur. Dolayısıyla suyun kullanılması yerine ormanın kendi doğal toprağının kullanılması çok daha etkili."
Aleviler, Muhammed'in son peygamber olduğuna, Ali bin Ebu Talib'in ise veliliğine (ya da imamlığına) inanırlar. Aleviler, ibadetlerini cemevinde yaparlar. Günlük ibadetleri Sabah, Akşam ve Gece Gülbeng'idir. Kadir Gecesi'yle bağlantılı olarak üç gün ve Muharrem ayında ise on iki gün oruç tutarlar.
Alevîlik inancının, Anadolu'ya gelen Hacı Bektaş-ı Veli sayesinde ve ozanların nefesleriyle hayat bulduğuna inanılmaktadır.
Sıvı Yakıt Yangınını Söndürmek...
Ancak eğer ki yanan şey katı değil de sıvıysa, durum başkadır. Örneğin benzin, gaz yağı veya katran alev alacak olursa, bunlara su sıkmanın hiçbir etkisi olmayacaktır. Bunun sebebi, tüm bunların sudan daha az yoğun sıvılar olmasıdır.
Su, hidrojen ve oksijen içerdiğinden, hidrojen ve oksijen yanabilir. Ancak su, su moleküllerinin bir araya gelmesiyle oluşur ve bu moleküller arasında bir yanma reaksiyonu gerçekleşemez. Ayrıca, su moleküllerinin yapısı, hidrojen ve oksijen moleküllerinin bir araya gelmesini önler. Bu nedenle su yanmaz.
Araştırmacılar daha nemli ortamlarda her bir kilogram MOF başına günde 1 litre civarında su elde etmenin mümkün olabileceğini belirtiyorlar. Örneğin mikrodalga fırın büyüklüğünde bir cihazla günde 7-10 litre, ufak bir buzdolabı büyüklüğünde bir cihazlaysa günde 200-250 litre su üretmek mümkün olabilir.
Su, kohezyon kuvvetine (aynı cins moleküllerin arasındaki çekim kuvveti) sahipsiz, renksiz, kokusuz ve tatsız sıvı bileşiktir. Kimyasal formülü (H2O) olup, 2 hidrojen ve 1 oksijen atomundan oluşur. Su yüksek yüzey gerilimine sahiptir.
Herhangi bir şekilde güvenilir suya erişim olmadığı takdirde çeşme suyunun daha güvenilir bir şekilde tüketilebilmesi için su kaynatılabilir. Ancak kaynatma işleminin sadece suda bulunan virüsler, parazitler ve bakteriler dâhil olmak üzere hastalığa neden olabilecek mikropları öldüreceğini unutmamak gerekir.
Tadı ve kokusu yoktur, iletkenlik özelliği çeşme sularına oranla çok daha düşüktür. Saf su içerisinde kireç de bulunmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri