Her türlü yaşamın kaynağı olan su, 4,5 milyar yıl önce Dünya oluştuktan yüz milyonlarca yıl sonra yabancı bir madde olarak, donmuş parçalar halinde uzaydan geldi dünyaya. O sırada gezegenimiz yanardağların sürekli patladığı kupkuru bir yerdi.
Etimoloji. Türkçede yer alan su kelimesinin kökeni Eski Türkçe sub veya suv sözcüklerine dayanmaktadır. Orijinal biçimi sub olan sözcük 9. yüzyıldan itibaren suw biçimine evrilmiştir. Son sesteki dudaksıl suvar-, sıva-, sıvık, sıvı gibi türevlerde korunmuştur.
Araştırmacılara göre su moleküllerini ilk olarak asteroidlere kuvvetle çarpan Güneş rüzgârları ortaya çıkardı. Hatta bilim insanlarına göre kuvvetli rüzgârlar, gök taşlarında ve Ay üzerinde su oluşumuna neden olabilir. Bu süreç, uzay boşluğunda dahi gerçekleşebiliyor.
Su da 2 hidrojen ve 1 oksijenin bir araya gelmesiyle oluşuyor. Ancak genelde bu atomların 3'ü bir araya gelip de suyu oluşturmuyorlar, daha ziyade, daha kolay oluşabilen karbonmonoksit ile hidrojenin tepkimeye girmesiyle su oluşuyor. Bu hidrojen ve oksijen de yıldızların çekirdeklerinde, füzyon tepkimesiyle oluşuyor.
Dünya okyanuslarının kökeni bilinmemektedir; okyanusların Hadean eonunda oluştuğu düşünülmektedir ve yaşamın ortaya çıkışının nedeni olabilir. Dünya dışı okyanuslar su veya diğer elementler ve bileşiklerden oluşabilir.
İlgili 27 soru bulundu
Son yıllarda okyanus araştırmalarına daha fazla dahil olan NASA'nın uzaydan okyanus hareketlerini ve tuzluluk oranını incelemek için halihazırda the Gravity Recovery and Climate Experiment (GRACE) ve the Aquarius projeleri bulunuyor.
Son sınır gökyüzü derler ama asıl keşfedilmemiş uzay Dünya okyanuslarıdır. Nitekim ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi'nin (NOAA) raporuna göre okyanus tabanının yüzde 95'ini henüz keşfetmemiş bulunuyoruz.
Dünyanın en büyük tatlı su kaynağı Baykal Gölü Moskova'nın 5.000 kilometre uzağında yer alıyor. Gölün su değerleri 2013 yılına oranla yüzde 40 düşerek, 456.09 metreküpe ulaştı. Rus yetkililerin açıklamalarına göre bu oran 9 santimetreye eşit.
Yeraltı sularının mülkiyeti: Madde 1 – Yeraltı suları umumi sular meyanında olup Devletin hüküm ve tasarrufu altındadır.Bu suların her türlü araştırılması, kullanılması, korunması ve tescili bu kanun hükümlerine tabidir.
Güneş Sistemi'nde Dünya'dan 3 ila 16 kat su içeren sekiz uydu ve trilyonlarca kuyrukluyıldız, uzayda bol su olduğunu gösterdi.
Dünya'ya kaç nesnenin çarptığı ve ne kadar su taşıdıkları bilinmiyor. Fakat bu bombardıman dönemi Dünya'nın oluştuğu 4,5 milyar yıl öncesinden 3,8 milyar yıl öncesine kadar devam etti. Bu dönem sona erdiğinde artık Dünya'da okyanuslar vardı.
Saf su renksizdir. Fakat derin suda ışık deniz tabanından ansımadığı için koyu mavi bir renk alır. Bunun ardında temel fizik nedenleri vardır. İnsan gözü 380-700 nanometre arası dalga boyundaki elektromanyetik ışınımı algılayabiliyor.
Bunun yanında patlama sorunu bir şekilde halledilse bile çok küçük miktarda su üretebilmek için çok fazla hidrojen ve oksijene gereksinim duyulduğundan işlem hem pratik değildir hem de maliyeti anormal yüksektir. Aslında su Dünya'da üretilmemektedir.
Kur'an'ı Kerimde Su ile ilgili altmış üç âyette geçen su sözcüğü, altı farklı anlamda kullanılmıştır. Her anlam ise, birbirinden farklı kendine has bir delalet içermektedir.
Osmanlı Türkçesi صو sözcüğünden devralındı, o da Eski Türkçe 𐰽𐰆𐰉 (s¹ub¹).
Su Adının Kökeni
Su isminin kökeni Türkçe'dir. Türk kültüründe ve dilinde "su", hayatın ve doğanın vazgeçilmez bir parçası olarak kabul edilir.
“Yerin kaç metre altından su çıkar?” sorusunun cevabını bulabilmek için kaynağın derinliğinin bilinmesi gerekmektedir. Bu kapsamda yer altı suları, her bölgede farklı derinliklerde olabilmektedir. Sondaj yöntemiyle ulaşılabilen sular bazen 1000 metre, bazen ise 100 metrede çıkabilmektedir.
Doğal kaynak sularının içilir olduğunu ise herkes bilir. Fakat doğal kaynak suları yüksek mineral içerikli sular olduğundan dolayı bu suların taze tüketilmesi ve depolanmaması tavsiye edilir.
Killi topraklar genelde ne su tutar, nede suyu iletir. doğal bir su geçirmezlik tabakası olan kil genelde göletlerin oluşmasının, barajların zeminin temel malzemesidir.
Çünkü Dünya da 4 milyar yıldır su kaybediyor.
Yerkürede bulunan suyun % 97.5'i okyanuslarda bulunan tuzlu sulardan oluşmaktadır. Geriye kalan %2.5 oranındaki tatlı suyun büyük bir kısmı kutuplarda (Antartika, Greenland) buzul ve çok derin jeolojik tabakalarda yeraltı suyu olarak bulunur.
Denizin bittiği yer ufuktur aynı zamanda. Ufuk da umut.
Okyanusun dibine inen ilk insan, 1960 yılında Jacques Piccard ve Don Walsh'tı. Piccard ve Walsh, Trieste adlı denizaltıyla Pasifik Okyanusu'ndaki Mariana Çukuru'nun en derin noktasına indiler.
Derin okyanus çukurları, binlerce km uzunluğunda dar alanlardır ve okyanusların en derin kesimlerini oluştururlar. Bunlara denizaltı vadileri de denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri